0:00

Laptele nemțean nu ține cont de directivele UE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* producător local: “Ultima analiză a laptelui am făcut-o acum 4 ani”

De la 1 ianuarie 2014, Uniunea Europeană nu ne mai lasă să consumăm lapte neconform, adică laptele crud care nu îndeplineşte normele europene de calitate. Directiva spune că pentru a putea comercializa marfa crudă direct consumatorului final, laptele trebuie să îndeplinească criteriile de calitate cu privire la numărul total de germeni (max. 100.000/ml) şi de celule somatice (400.000/ml) prevăzute de legislaţie. Totodată, laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final, sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui.

Cine ar trebui să verifice aceste standarde?

Ordinul transmis la nivel local de către ANSVSA specifică faptul că prima verificare se face de către medicii veterinari care asigură supravegherea pieţelor agroalimentare. Tot ei alături de inspectorii DSVSA Neamț trebuie să analizeze și modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea şi comercializarea laptelui şi a brânzeturilor obţinute de producătorii nemțeni. Iată ce declara Sorin Ulea, președintele DSVSA Neamț în luna noiembrie a anului trecut:

“Dacă vechea lege le spunea fermierilor că au de făcut două analize, acum o să aibă de făcut douăzeci. Numărul nu e neapărat acesta, dar v-am dat un exemplu ca să înțelegeți amploarea fenomenului. Și analizele acestea nu sunt deloc ieftine. Din ce știu, potrivit noilor cerințe, un gospodar care crește 2-3 vaci și are o producție de 30 de litri pe zi n-o să-și permită să achite toate costurile la stat, pentru că el nu mai rămâne cu nimic. Sunt atâția producători pe care îi vedeți în piețe, în  târguri, în oboare. Știm bine că nu sunt toți din Piatra-Neamț. Majoritatea fac naveta. Și aici se adaugă costuri suplimentare. Ca o concluzie, sunt convins că noua lege o să le închidă multora micile afaceri”.

Ce-I drept, în țară, asta s-a întâmplat deja. 13 fabrici de lapte s-au închis pentru că dețineau și puneau spre comercializare produse neconforme. În piețele din Piatra-Neamț însă… producătorii nemțeni vând nestingheriți pentru că nu-I întreabă nimeni de sănătate. Fermierii nu doar că n-au auzit de noile norme UE, dar și declară cu o sinceritate debordantă că nu au mai făcut analize laptelui de ani buni.

Laptele nemțean nu ține cont de directivele UE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Producătorii nemțeni vând lapte fără să-i verifice nimeni

“N-am făcut nicio analiză la lapte de ani buni. Să tot fie vreo patru de atunci. Eu am vaci sănătoase, le verifică medicul veterinar din sat, asta da. Dar de analize nu ne-a spus nimeni nimic, că dacă ne spunea, sigur le-am fi făcut. Am auzit că ar fi până în două milioane de lei vechi analiza asta de care vorbiți dumneavoastră. Eu am lapte bun, doamnă. Analizat, neanalizat. N-am avut o plângere nici măcar o dată în viață și mă ocup de 20 de ani de comerț cu lactate”, ne-a declarat unul dintre comercianții din Piața Centrală din Piatra-Neamț care-a ținut să-și păstreze anonimatul.

La câteva tarabe distanță am găsit un alt fermier local. Doamna Ana de la Crăcăoani susține că știe de noile norme UE și că acesta e și unul dintre motivele pentru care a ales să nu mai vândă lapte, ci doar brânzeturi: „Nu mai vând lapte pentru că am auzit că o să scumpească analizele și cel puțin pentru mine nu rentează. Și-așa plătesc doar chiria 13 milioane vechi pe lună. Să mai dau milioane și pe analize? Sunt luni în care abia îmi acopăr costurile. Decât să mi se strice laptele sub tarabă prefer să vând brânză de burduf și produse derivate. Știți care-I de fapt problema? Dozatoarele de lapte sunt problema. Uitați-le. Sunt la 5 metri de noi. Lumea de-acolo preferă să cumpere, nu de la mine. Ne-au îngropat la propriu aceste dozatoare. De aceea am și preferat să vând doar brânzeturi.”

Tancuri de răcire a laptelui cu bani de la APIA

O altă soluție pentru a intra în legalitate ar fi cea propusă de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, cu tancurile de răcire. Ministerul a lansat la sfârşitul anului trecut un pro­gram de sprijin prin APIA pentru achiziţionarea gratuită a unui tanc de răcire de ca­pacitate mare, în limita a 5.000 de euro. Pentru aceas­ta este însă nevoie ca la nivelul fiecărei comune din judeţ să se constituie o singură aso­ciaţie a crescătorilor de vaci cu lapte, care deţin între 1-5 capete şi să solicite acest sprijin financiar prin depu­nerea unei singure cereri la primăria din localitate. Câte astfel de asociații s-au constituit la nivelul județului Neamț, când se vor face controale și ce alte recomandări mai are Direcția Sanitar Veterinară Neamț pentru consumatori rămâne de văzut. Încă așteptăm un punct de vedere oficial al DSVSA cu privire la această situație.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentComunicat Romgaz
Articolul următorAmenzi de sute de milioane în Piața Târgu-Neamț

1 COMENTARIU

  1. Dar Ulea de la DSVSA Neamt numai grija laptelui nu o mai are! El se zbate si cara purcelusi de lapte si ceva cadouri mai marilor din partid sa nu-l zvarla afara pt ca este incompatibil! Tin sa-l felicit in mod expres pe deputatul PNL URSARESCU pt reevaluarea PDL-istului Ulea si pastrarea sa in functie!!!! Cum ramane dle URSARESCU CU INTERPELAREA FACUTA DE DV IN PARLAMENT….”IN NEAMT TOT PDL TINE OAMENII IN FUNCTII”!!! ESTI TARE NENE…..SOMN USOR SI FARA COSMARURI!!!

Comentariile sunt închise.