0:00

Prezența în județ a mai multor mașini ale firmei Prospecțiuni SA a făcut să apară zvonuri despre posibila exploatare a gazelor de șist în Neamț. Un comunicat al Romgaz, în calitate de deținător al unui contract de concesiune lămurește că nu este vorba despre gaze de șist iar activitatea desfășurată de Prospecțiuni SA este una de cercetare, în legătura cu evidențierea condițiilor de existență a unor zăcăminte de petrol și gaz natural. Aceste lucrări de prospectare sunt urmarea firească a faptului că în Neamț au existat exploatări de zăcăminte, că există zăcăminte neexploatate și că s-a discutat extrem de precis despre un mare depozit de gaze la Mărgineni.

“Romgaz este deţinător al Acordului de Concesiune aprobat prin H.G. 23/2000, în baza căruia desfăşoară activităţi de explorare pentru hidrocarburi acumulate în zăcăminte convenţionale în perimetre de lucru din Transilvaniei, Moldova, Muntenia şi Oltenia”, se arată în comunicatul Romgaz, postat pe site-ul instituţiei. “În scopul cercetării în detaliu a condiţiilor de acumulare şi localizare a zăcămintelor de hidrocarburi din Platforma Moldovenească, începând din luna noiembrie 2013 se derulează contractele de lucrări nr. 1667/13.08.2013 şi 1666/13.08.2013 încheiate în urma unei proceduri de licitaţie publică cu compania S.C. Prospecţiuni S.A. în baza căruia se înregistrează date seismice 2D şi 3D.

Lucrările de suprafaţă necesare pentru înregistrarea datelor seismice se desfăşoară pe o suprafaţă extinsă care include următoarele localităţi: Petricani, Păstrăveni, Rădeni, Războieni, Dragomireşti, Ştefan Cel Mare, Girov, Bahna Mare, Bălăneşti, Ruginoasa, Bozienii de Sus, Baratca, Budesti, Vlădiceni, Făurei, Mărgineni, Negriţeşti, Hârţeşti, Hoiseşti, Micşuneşti, Prăjeşti, Climeşti, Miron Costin, Bogzeşti, Giulesti, Butnăreşti, Bârjoveni, Unceşti, Secuieni, Secuienii Noi, Hârleşti, Moldoveni, Hociungi, Broşteni, Bahna, Tuţcani, Runcu, Băhnişoara, Izvoare, Arămeşti, Lilieşti, Onişcani, Icuşeşti, Spiridoneşti, Rocna, Bătrâneşti, Boanta, Corneşti, Drăgeşti, Cotu Grosului, Filipeşti, Cârligi, Galbeni, Climeşti, Pădureni, Ilieşi, Făgeţel, Bereşti.

Obiectivul lucrărilor este reprezentat de localizarea în cadrul perimetrului investigat a zonelor de la suprafaţa solului corespunzătoare unor noi posibile acumulări de hidrocarburi convenţionale exploatabile.

S.C. Prospecţiuni S.A. în calitate de executant al lucrărilor seismice are responsabilitatea conform prevederilor contractului de a respecta în totalitate toate normele în vigoare referitoare la protecţia mediului şi de acces în zonele de lucru cu acordul proprietarilor.

Romgaz urmăreşte şi se asigură că toate clauzele contractului cu S.C. Prospecţiuni S.A. sunt şi vor fi respectate cu stricteţe”.

Pentru a putea desfășura activitea în Neamț, S.C. Prospecțiuni SA a primit avize favorabile de la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Regia Națională a Pădurilor, Electrica SA, CNADNR.

Articolul precedentDrumuri obligatorii de făcut la Fisc
Articolul următorLaptele nemțean nu ține cont de directivele UE