0:00

Drumuri obligatorii de făcut la Fisc, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Anul 2014 a debutat cu destule noutăți fiscale prin introducerea unei noi variante a Codului Fiscal. Până la sfârșitul lunii ianuarie, contribuabilii au mai multe obligații fiscale de îndeplinit:

* Depunerea Notificării privind aplicarea/încetarea aplicării sistemului TVA la încasare (Formular 097);

* Depunerea Declaraţiei privind obligaţiile de plată la bugetul de stat (Formular 100);

* Depunerea declaraţiilor privind TVA (formulare 300, 301, 307, 311);

* Depunerea formularului 094;

* Depunerea Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate (Formular 112) pentru luna precedentă;

* Virarea impozitului pe dividende;

* Plata impozitului reţinut la sursă în luna precedentă;

* Depunerea Declaraţiei informative privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal (Formular 208) , aferente semestrului precedent (format electronic).

Un drum până la Fisc vor fi nevoiți să facă și cei care obțin venituri din activități intelectuale. Pentru această categorie, impozitată cu contracte de tip drepturi de autor, trebuie depus până la sfârșitul lunii formularul 020. Ulterior, 25 mai este termenul limită până la care trebuie depusă declaraţia privind veniturile realizate, mai exact formularul 200. La AJFP Neamț trebuie să ajungă, până la sfârșitul lunii și cei care obțin venituri din prestări de servicii de către medici, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, experţi tehnici şi contabili, contabili autorizaţi, consultanţi de plasament în valori mobiliare, auditori financiari, consultanţi fiscali, arhitecţi, traducători, sportivi, arbitri sportivi. Teoretic, de la începerea activității, cei vizați mai sus trebuie să depună la Fisc formularul 070 şi formularul 220 privind venitul estimat (asta dacă impozitul nu va fi plătit de angajator). Și aici, ca și la contractele de drepturi de autor, până pe 25 mai trebuie depus formularul 200. Dacă 2014 este primul an în care contribuabilii nemțeni realizează venituri ca PFA, atunci trebuie să se înregistreze la Fisc prin declaraţia 070. De hârtii și de completarea lor nu scapă nici cei care realizează venituri din viticultură sau din cultivarea produselor vegetale. Această categorie de contribuabili trebuie să depună declaraţia privind venitul estimat/norma de venit, respectiv formularul 220, în termen de 15 zile de la începerea activităţii. Totodată, până pe 25 mai trebuie depusă declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit (221). Există însă şi varianta în care se poate opta pentru determinarea venitului în sistem real, pe baza evidenţei contabile. În acest caz, până pe 31 ianuarie trebuie depusă declaraţia privind venitul estimat (220), iar până pe data de 25 mai trebuie depus formularul 200. Impozitul se plăteşte în două rate, respectiv pe 27 octombrie şi pe 15 decembrie. Tot luna aceasta trebuie înregistrate şi declarate şi veniturile obţinute din contractele de închiriere. În termen de 15 zile de la încheierea contractului de închiriere trebuie depusă declaraţia 220, pe baza căreia se vor stabili plăţile trimestriale anticipate ale impozitului pe profit. (I.H.S.)

Articolul precedentSpitalul Târgu-Neamţ, între controlul ministerial şi acreditare
Articolul următorComunicat Romgaz