Printr-un comunicat de presă din data de 21 aprilie 2020, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț anunță că, în urma unei sesizări primite din partea consumatorilor, unul dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri din județul Neamț a fost amendat cu 5.000 de lei. Această sancțiune a fost aplicată deoarece operatorul economic avea afișat la intrare un anunț prin care anunțau că accesul clienților în magazine se face doar dacă poartă mască protecție, cu toate că această măsură nu a fost impusă de autorități. Mai jos găsiți comunicatul integral.

”Declanșarea stării de urgență pe întreg teritoriul României – impusă ca măsură necesară în contextul actualei pandemii – a reprezentat, în fapt, instituirea unor reguli stricte pentru fiecare cetățean, pentru operatorii economici și instituțiile publice din toate domeniile de activitate, scopul principal fiind acela de reducere la minimum posibil a răspândirii infectării cu noul coronavirus Covid-19.

Dacă pentru unii operatori economici s-a impus închiderea, în totalitate, a activității, pentru alții s-au dispus măsuri care presupun: distanțare socială, accesul limitat al unui anumit număr de consumatori simultan pe suprafața de vânzare, dezinfectarea cărucioarelor de cumpărături, a suprafețelor pe care se așază produsele la casa de marcat, accesul consumatorilor la dispozitive cu dezinfectante, aplicarea de afișe la intrarea și în incinta magazinelor și transmiterea de mesaje audio periodic cu principalele instrucțiuni pentru consumatori. Modul de implementare și de respectare a acestor măsuri a fost intens monitorizat de către echipele Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Neamț.

Cu toate acestea, CJPC Neamț a fost sesizat despre faptul că, la intrarea în unele supermarketuri de pe teritoriul județului, există un afiș prin care se aduce la cunoștință consumatorilor  următoarele:

Conform hotărârii autorităților locale, este INTERZIS accesul în magazine fără utilizarea mijloacelor de protecție pentru acoperirea gurii și a nasului (măști, eșarfe, fulare etc).”

Pentru a verifica legalitatea acestei decizii a conducerii operatorului economic în cauză, având în vedere că face trimitere la existența unui act administrativ emis de autoritățile locale, am solicitat atât Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț, cât și celor aparținând municipiilor Piatra Neamț și Roman, precum și celui din orașul Tg. Neamț (pe raza cărora se află supermarketurile respective), să ne comunice informații referitoare la emiterea unei astfel de hotărâri. În toate cazurile menționate, ni s-a infirmat  existența unui act cu o asemenea decizie.

Drept urmare, măsura instituită de operatorul econimic a fost încadrată ca fiind un comportament incorect față de consumatori, așa cum este stipulat la art 9 din OG nr 21/1992 privind protecția consumatorilor, republicată, cu modificarile și completările ulterioare, și s-a dispus aplicarea unei amenzi contravenționale în cuantum de 5.000 lei. La data desfășurării acțiunii de control, operatorul economic a retras toate afișele în cauză. Comisar Sef Adjunct,

VLAD CIUREA”

Articolul precedentȘcoala online – ordinul a fost emis, urmează să fie publicat
Articolul următorManagerul spitalului din Târgu Neamț: DSP a fost informat despre situația secției de medicină internă!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

Comments are closed.