Dr. Alexandru Pătraşcu, managerul spitalului Târgu Neamţ, vine cu precizări în privința situației apărute la spitalul pe care-l conduce de câteva săptămâni, mai exact, în legătură cu situația secției de medicină internă și a asistentei șefe a secției. Asta în condițiile în care opinia publică, prin intermediul rețelelor de socializare, este, spune el, indusă în eroare chiar de oameni din spital, care au o altă agendă decât aceea de a menține unitatea medicală într-o stare bună de funcționare.
În data de 16 aprilie, noul medic epidemiolog cu care are contract spitalul a luat decizia de transfer a pacienţilor care erau internaţi la data respectivă în secţia de medicină internă către secţia de boli infecţioase, avându-se în vedere că unul dintre medicii infecţionişti a fost detaşat la spitalul judeţean, iar celălalt medic infecţionist este în autoizolare. Secţia de medicină internă nu a fost închisă, ci doar s-a transferat activitatea secţiei de medicină internă, în secţia de boli infecţioase până pe data de 27 aprilie. Decizia medicului epidemiolog a trecut prin comitetul director a spitalului pe data de 16 aprilie, iar cei de la compartimentul asociat infecţiilor şi asistenţei medicale au obligaţia de a transmite toate deciziile luate la nivelul spitalului către compartimentul epidemiologic al DSP Neamţ. Serviciul epidemiologic al DSP Neamţ, unde sunt angajaţi domnul dr. Herghelegiu, doamna dr. Roxana Pipirigeanu şi o altă doamnă doctor au fost informaţi despre situaţia secţiei de medicină internă. Dânşii aveau obligaţia de a informa superiorii lor ierarhici cu privire la deciziile care se iau la nivelul spitalelor din judeţ. Nu trebuie să fac eu personal adresă către şeful DSP Neamţ. Pentru mutarea activităţii secţiei de medicină internă la secţia de boli infecţioase, cei de la compartimentul de prevenţie a infecţiilor asociate asistenţei medicale din cadrul spitalului nostru au transmis decizia telefonic, după cum spun ei, pentru că era în apropierea sărbătorilor, domnilor doctori Herghelegiu şi Pipirigeanu. Cei doi medici de la DSP au fost informaţi şi ştiau că activitatea secţiei s-a transferat, nu s-a închis. De altfel, există documente oficiale în acest sens”.
În privința asistentei șefe de pe secție, depistată cu COVID-19, dr. Pătrașcu explică că aceasta nu a mai fost în spital de pe data de 8 aprilie, de la ora 15.00. „Asistenta şefă de la secţia de interne este în concediu de odihnă oficial din data de 8 aprilie, aceasta fiind şi ultima ei zi de muncă. A plecat de la serviciu la ora 15. Iar primul pacient care a fost confirmat pozitiv, respectiv pacientul Acatrinei s-a internat pe 8 aprilie, dar la ora 20.32. Deci nu avea cum să intre în contact cu asistenta şefă şi să fie infectat cu COVID-19 de la asistenta şefă. Ca să nu vă mai zic că pacientul Acatrinei a fost externat din spitalul Târgu Neamţ şi s-a prezentat la spitalul din Piatra Neamţ, după o săptămână. După care, de la Piatra a fost transferat la Roman. În acea săptămână acest pacient putea să intre în contact cu orice persoană. Mai mult, soţia acestui pacient lucrează la spitalul din Piatra Neamţ. De pe data de 8 aprilie, doamna asistentă şefă nu a mai fost în spital. Ea şi-a făcut analizele tot pe 8 aprilie, în ultima ei zi de muncă. De atunci ea nu a mai fost în spital”.
C.T. STURZU

Articolul precedentLanț de supermarketuri din Neamț amendat de Protecția Consumatorului
Articolul următorUn bărbat de 87 de ani, al 20 -lea deces înregistrat în județul Neamț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.