Săptămâna aceasta, cu prilejul Târgului internaţional de carte de la Bucureşti, “Gaudeamus 2013”, 4 scriitori din Neamţ îşi vor lansa cărţile lor – unele debuturi absolute – la standurile editurilor la care au apărut. Evident, anunţul constituie şi o invitaţie din partea lor, a autorilor, de a fi prezenţi la lansări dacă aveţi trecere prin Bucureşti.

  • Miercuri, 20 noiembrie, ora 17, la standul Editurii Tracus Arte, are loc lansarea romanului Urma, de Adrian Alui Gheorghe. Participă la lansare poeta Ana Blandiana, criticul literar Răzvan Voncu, actorul Vasile Muraru. Moderatorul întâlnirii va fi criticul literar Daniel Cristea-Enache. Romanul lui Adrian Alui Gheorghe, apărut cu câteva luni în urmă, a fost comentat în mai multe reviste literare de critica literară ca fiind unul de mare succes al acestui an literar.
  • Joi, 21 Joi, noiembrie, va avea loc lansarea cărţii de debut a poetului Vlad A. Gheorghiu, carte premiată de Editura „Paralela 45” la cea mai recentă ediţie a Concursului naţional de poezie „Porni Luceafărul” de la Botoşani. De altfel, la acest concurs grupajul de versuri al   poetului pietrean a primit mai multe premii: Premiul Editurii Paralela 45 şi premiul revistelor Argeş Poesis, Euphorion, Viaţa Românească, Ramuri, Convorbiri literare, Poezia, Feed back, Ateneu, Dacia literară şi Familia. Cartea, apărută în colecţia Avanpost, sub titlul „fratele mut. la nord apa e curată”, cuprinde 120 de pagini de poezie. Debutantul este student la filologie la Universitatea  „Alexandru Ion Cuza” din Iaşi şi a debutat în anul 2011 în revista Tribuna din Cluj.
  • Vineri, 22 noiembrie 2013, ora 12, Editua Junimea va lansa mai multe cărţi, printre care şi 3 romane ale scriitorului Constantin Munteanu. Este vorba de 3 romane din ciclul “Viaţa la second hand”: “A trecut un scriitor”, “Bufonul sorţii” şi “Femei cardinale”.

  • Poetul (şi criticul literar) Ştefan Baghiu îşi va lansa cartea de debut la standul Editurii “Cartea Românească”. “Spre Sud, la Laceni” este debutul în poezie al lui Ştefan Baghiu. La eveniment, care va avea loc vineri, 22 noiembrie, ora 18,30, vor participa, alături de autor, criticul Paul Cernat şi poetul Claudiu Komartin, iar întâlnirea va fi moderată de Claudia Fitcoschi.
    Spre Sud, la Laceni de Stefan Baghiu

    În prezentările de pe coperta a patra, criticul Alex Goldiş spune că Ştefan Baghiu este “un poet de cursă lungă care poate schimba regulile jocului în literatura actuală”, iar criticul şi eseistul Mihai Iovănel afirmă: “Ştefan Baghiu e plin de potenţialul de a fi marele poet de mâine.” Ştefan Baghiu s-a născut pe 25 decembrie 1992, la Piatra Neamţ. Este student la secţia română-franceză a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. A debutat cu poeme în revista Familia. Scrie cronică literară săptămânal pentru revista “Cultura” şi colaborează cu revistele “Steaua”, “Familia” şi “Vatra”. A fost redactor al revistei “Echinox”. Lucrează la un proiect muzical experimental. (N. SAVA)