Sâmbătă, 7 septembrie 2024, ora 12:30, la Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu Neamț va avea loc un eveniment organizat de Asociația „Ținutul Răzeșilor” Neamț, în cadrul căruia va fi lansarea studiului istoric Boierii moldoveni – istorie și moravuri. Acesta a fost realizat în format electronic și are peste 600 de pagini concentrate pe obiceiuri, viața cotidiană, gastronomie, arhitectură și îmbrăcăminte a boierimii din Moldova. El face parte din proiectul de cooperare intitulat „Domni, domnițe-n ospeție”, care își propune să readucă în atenția cititorilor valorile și tradițiile bogate ale Moldovei, contribuind astfel la păstrarea și promovarea moștenirii culturale a regiunii.
Lucrarea s-a realizat printr-un proiect comun a patru Grupuri de Acțiune Locală (GAL): Ținutul Răzeșilor (Neamț), Podul Înalt (Vaslui), Asociația Leader Colinele Moldovei (Botoșani/Iași) și GAL Drumul Gospodarilor (raionul Rîșcani, Republica Moldova). Ea a fost scrisă de autorii: prof. dr. Elena Preda (coord.),prof. dr. Daniel Dieaconu, dr. Lucian Lefter,prof. dr. Iulian Cătălin Nechifor, Alexandru Crigan și Iurie Gogu.
Proiectul „Domni, domnițe-n ospeție” își propune să informeze comunitatea prin intermediul studiului Boierii moldoveni, istorie și moravuri, oferind frânturi din viața și obiceiurile unei categorii sociale care a fost deopotrivă respectată și contestată.
În cadrul evenimentului va avea loc și o prezentare de rochii reprezentative pentru epocile cercetate, create de creatoarea de modă Felicia Aron, cu participarea domnițelor de la Școala de dans „Domnița Ruxandra”, condusă de Anca Radu.
De asemenea, va fi lansată lucrarea profesorului târg-nemţean Emanuel Bălan: File din epopeea căii ferate Târgu-Neamţ – Paşcani, care reprezintă un omagiu adus comunității locale.
Alexandru Andrieș