sju 2014 01

Medicii de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț au afișat un anunț prin care explică bolnavilor de ce radiografiile, radioscopiile, ecografiile nu pot fi făcute decât într-un număr limitat. În același anunț se face precizarea că aceste investigații vor fi recomandate doar celor cărora le sunt strict necesare. Fără a defini înțelesul cuvintelor „strict” și „mai puțin strict”, vom reda integral textul în care se specifică de ce s-a ajuns în această situație, hai să-i spunem, inedită.

„În ceea ce privește examenele imagistice (Radiografii, Radioscopii, Ecografii,…) această clădire (9 secții/compartimente) este deservită de 1 (unul singur!!!!!!) medic radiolog. Aceste examinări nu pot fi făcute decât într-un număr limitat, care: – să nu depășească posibilitatea fizică/temporală de execuție a lor; – să nu conducă prin scurtarea timpului alocat lor, la rezultate incorecte. Date fiind cele de mai sus, investigațiile menționate vor fi recomandate doar celor cărora le sunt strict necesare. Nu putem încărca un medic radiolog cu un număr de investigații care să depășească posibilitatea lui umană de a face față!!! Explorările respective se fac exceptând urgențele programate. Există posibilitatea ca din motive obiective (numărul de urgențe din ziua respectivă mai mare, de exemplu), aceste investigații să trebuiască amânate/ reprogramate în altă parte”.

Am încercat să stăm de vorbă cu șeful secției de Radiologie, de la Spitalul Județean, dr. Sorin Ciobanu, cel care a avut o „tentativă” de a-și da demisia, în anul 2012, pe motiv că nu mai face față volumului de muncă. Nu l-am găsit, deoarece am sunat după programul lui de lucru (7-13). Nici cu medicul despre care se pomenea în anunț nu s-a putut vorbi deoarece am dat peste o mulțime de oameni care avea răbdarea prinsă în pioneze, așteptând, probabil, de ore bune la, un rând interminabil. Totuși, din personalul medical, informațiile par să ducă la dr. Alexandru Ionescu, cel care deservește cele 9 secții existente în corpul vechi al Spitalului Județean. (M. TEODOROF)