Cum încercările de a obține de la guvern încă o amânare a aplicării taxei de mediu de 80 de lei/tona de gunoi au dat greș, la Roman a început “pregătirea psihologică” pentru iminenta scumpire a gunoiului. Se avansează cifre în conferința de presă a primarului Lucian Micu; se estimează că, de la 5,77 de lei/ persoană, cât îi costă acum salubritatea pe romașcani, se va ajunge la 12-13 lei/persoană. Se fac trimiteri la desființarea, de către PSD, a celor o sută și ceva de taxe (“care erau de doi, trei lei”, adaugă primarul Lucian Micu), în schimbul introducerii altor taxe, cum ar fi aceasta de mediu la depozitarea gunoiului…
Se dau asigurări că deputatul Leoreanu va face o interpelare; fie pentru amânarea aplicării taxei (a câta oară? și cum să se mai amâne, când – de la anul – taxa trebuie să fie de 120 de lei/tonă?), fie pentru diminuarea acesteia, fiindcă, vorba domnului Micu, “mi se pare un preț foarte exagerat…”
Pe surse jurnalistice apare știrea că România riscă infringement-ul pe deșeuri, ceea ce – se spune – ar însemna o sumă forfetară de 1,8 milioane de euro, la care se pot adăuga penalități de întârziere de la 2.000 la 130.000 de euro pe zi.
Evident că tot numai Consiliul Județean e vinovat. Inclusiv pentru apariția depozitului temporar de deșeuri de la Roman. Care are autorizație de funcționare… în funcție de cine se referă la ea: ba e până în 2017 în vară, ba până în 2018, ba (asta e ultima…) până în 2019. Ce se va întâmpla cu depozitul temporar de la Roman într-un târziu? Au fost mai multe variante emise de fostul primar, cea mai năstrușnică era aceea că gunoiul, stivuit acum într-un adevărat munte, peste care au căzut atâtea ploi și zăpezi și care e aproape macerat, va fi transportat în Stația de sortare Cordun, unde va fi sortat și compactat și apoi dus la depozitul de la Girov…
Actualul primar are o variantă proprie de rezolvare a depozitului temporar: “Lucrăm pe două fronturi: pe de o parte încercăm obținerea unui aviz de la Ministerul Mediului pentru închiderea acestui depozit la fel cum a fost închis și celălalt, iar pe de altă parte ne gândim la o mașină de ars gunoi care să genereze energie electrică”.
Ideea nu e deloc nouă, dar procedeul este vehement combătut de specialiștii în protecția mediului din Europa vestică, care fac trimitere în special la produsele rezultate în urma arderii unor deșeuri: dioxine, cenușă, zgură, funingine, nămol de epurare, care sunt apoi eliberate în mediul înconjurător.
Mai mult ca sigur Ministerul Mediului nu va aviza închiderea cu pământ și a acestui depozit, iar cât privește avizarea construirii unui incinerator de deșeuri șansele sunt și mai mici. (D.A.)