Prezența în județ a domnului Daniel Rădulescu, președintele Agenției Naționale pentru Romi, a dat prilejul Prefecturii Neamț să aducă în discuție situația rromilor, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural Neamț. Evident, s-a pus binele în față și au fost punctate progresele înregistrate: „Pe parcursul anilor, prin programele guvernamentale dedicate acestei minorități, o parte din probleme s-au redus ca impact și prin implicarea mediatorilor sanitari și școlari, ai responsabililor din cadrul autorităților administrației publice locale și din instituțiile statului. De exemplu – s-a redus numărul persoanelor de etnie romă fără acte de identitate, s-a reușit înscrierea majorității lor la medicul de familie, mulți au participat în programe de formare profesională”. Domnul prefect, Vasile Panaite, a recunoscut însă că, în continuare, „minoritatea romă prezintă încă risc crescut de excluziune socială și problematica și identificarea nevoilor lor rămân în atenția noastră”. Altfel spus, eforturi se fac, mai rămâne ca și cei pentru care se fac aceste eforturi să vrea. Să vrea să lucreze, să depășească stadiul de asistați sociali, să înțeleagă necesitatea educației și importanța ei.
Domnul Daniel Rădulescu a punctat necesitatea unei colaborări cu prefectura pentru implementarea unei politici publice județene. La aceasta ar trebui să se adauge planuri locale asumate prin hotărâri ale Consiliului Local. Când, cum, la ce nivel, cu ce posibilități de impact, sunt lucruri asupra cărora nu s-a insistat. Pentru că lucrurile stau prost oricum ai lua-o, dacă privești pe stradă la rromii care cerșesc, în statisticile poliției sau tribunalelor, ca să nu mai vorbim de aspectul cel mai comun, al declarării identității. Ce spune chiar prefectul de Neamț; „Conform ultimului recensământ sunt 6.700 de persoane care s-au declarat de etnie rromă.” Asta e statistica. Prefectul a continuat cu alte date pe care le are la instituție: ”Din datele Biroului Județean pentru Romi sunt aproximativ 17.000 de persoane aparținând acestei minorități. Cele mai importante comunități de romi se regăsesc în municipiile Roman și Piatra Neamț, orașele Roznov și Bicaz și în comunele Vânători Neamț, Crăcăoani, Borca, Văleni”.
Care este realitatea, e o altă problemă care nu are treabă nici cu datele statistice, nici cu cele din Prefectură. Pentru că numărul rromilor este mult mai mare și crește exponențial cu creșterea măsurilor de protecție socială, care nu sunt însoțite de obligația sau măcar de motivația de a munci, de exemplu. (V.B.)