Situația îngrijirilor medicale la domiciliu este, în Neamț, una cât se poate de clară și mai ales curată, spre deosebire de furtuna penală pornită de procurorii anticorupție chiar de la vârful Casei Naționale de Sănătate. Oameni bătrâni, bolnavi și singuri există și în Neamț. La fel, firme care se ocupă de soarta acestor oameni și care primesc bani de la casa de sănătate pentru aceste servicii ce includ tot ce are nevoie un om țintuit la pat de suferință: monitorizare (temperatură, respiraţie, puls, tensiune arterială, diureză, scaun), administrarea tratamentului, sondaj vezical, hrănire artificială, clismă, curățarea plăgilor şi a escarelor şi kinetoterapia individuală, în funcție de recomandările medicale. Dacă la București, procurorii i-au „găsit” morți pe beneficiarii din acte, în Neamț situația stă cu totul altfel.
Într-un răspuns prompt, amplu, bine documentat, elaborat într-un limbaj pe înțelesul oricui, fără termeni tehnici inutili ori paragrafe întregi de legi (spre deosebire de cele voit agramate și fără conținut de la Direcția de Sănătate Publică Neamț), Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț prezintă detaliat situația în acest domeniu medical finanțat, de asemenea, din banii plătiți de asigurați.
Elena Nadia Harpa, președinta CAS Neamț: „În anul 2017 au fost recuperate de la furnizorii de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu suma totală de 1.009,28 lei reprezentând contravaloarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu acordate unor asiguraţi care figurau ca fiind internaţi în spitalizare continuă în cursul anului 2016, precum şi suma de 666,12 lei reprezentând contravaloarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu acordate unor asiguraţi care erau decedaţi la data acordării serviciilor, în anul 2016″. Cu alte cuvinte, „frauda” este de până la 400 de euro în Neamț, față de cele 3 milioane de euro descoperite de procurori în cazul CNAS.
Pentru a ajunge să depisteze o încercare de păcălire a sistemului de decontare, funcționarii CAS Neamț depun o muncă laborioasă. Toate documentele depuse de furnizori în sprijinul facturilor pentru decontare sunt verificate, iar banii se acordă lunar, în funcţie de numărul de zile de îngrijiri medicale la domiciliu realizat, raportat şi validat, în limita numărului de zile aprobat de casa de asigurări de sănătate pentru fiecare caz aprobat şi de tariful pe zi de îngrijiri medicale la domiciliu, spune președinta CAS Neamț. Mai mult de atât, la anumite intervale de timp se fac „ntersecţii de baze de date” pentru confruntări între documentele depuse de furnizori și situația reală a beneficiarilor. În acest mod au fost găsiți bolnavi care între timp au murit, deși, în scriptele furnizorilor încă primeau medicamente. Funcţionarii din cadrul structurii de control a CAS Neamţ merg și inopinat în control la acești furnizori, iar anul acesta nu au fost găsite nereguli, mai spune jurist Elena Nadia Harpa.
În județul Neamț există 7 furnizori de îngrijiri medicale la domiciliu care, potrivit CAS Neamț, sunt în contract încă de anul trecut:
- Centrul Diecezan Caritas, cu punct de lucru în Roman;
- Fundaţia de îngrijiri Comunitare, cu punct de lucru în Piatra Neamţ;
- Asociaţia Umanitară „Codrin – Ocrotiţi copiii ce vor rămâne doar copii”, cu punct de lucru în Piatra Neamţ;
- S.C. Clinica Medicală „Sf. Andrei” S.R.L., cu punct de lucru în Piatra Neamţ;
- Fundaţia Umanitară „Pro Carit”, cu punct de lucru în Piatra Neamţ;
- Asociaţia „îngrijire Acasă”, cu punct de lucru în comuna Tarcău;
- Fundaţia „Medica 2009”, cu punct de lucru în Târgu Neamţ.
Aceștia au primit, anul trecut, suma de 399.000 lei, iar anul acesta, până la finele lunii august, suma de 244.010,19 lei. (C.I.)