Până la prima intervenție chirurgicală, care va avea loc la noul Bloc Operator al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, mai e cale lungă, presărată, până una-alta, cu multe ”tăieturi” de proiecte și ”suturi” de viziuni. Una dintre ”tăieturi” a avut loc anul trecut, când o parte dintre fondurile destinate proiectului Blocului Operator au fost redirecționate pentru finalizarea lucrărilor de la Corpul C al Pediatriei spitalului (detalii, aici).

Acum, având în vedere că bugetul județului este pus pe roate, se bate din nou șaua pentru proiectul amintit, început în 2013, însă despre care nu poate spune nimeni când va fi gata. Certe, în momentul de față, sunt doar declarațiile managerului spitalului, Liviu Negelschi, care ne informează că Blocul Operator va suferi modificări față de proiectul inițial și că, la pachet, alături de investițiile ce urmează acolo, sunt prinse și alte modificări, ce vizează alte zone ale unității spitalicești. ”S-a făcut o expertiză pentru Blocul Operator și, în urma discuțiilor pe care le-am avut cu reprezentanții specialităților chirurgicale, se va impune o structură a activității chirurgicale, într-un Bloc Operator ce va avea o parte septică și una aseptică, care nu va mai necesita o a doua pasarelă. Soluția va fi discutată în Consiliul Medical, având o proiecție a Blocului Operator, care, în principiu, a fost considerată corespunzătoare și de către epidemiologii spitalului și ai Direcției de Sănătate Publică Neamț. Vom prezenta această proiecție în Consiliul Director, cât și în Consiliul de Administrație, iar apoi o vom înainta Consiliului Județean. După aceea, se va întocmi o notă de proiectare și se va face un nou contract de achiziții”, a precizat managerul Negelschi.

În acest nou proiect, potrivit directorului, se are în vedere și partea de sterilizare a spitalului, pentru realizarea circuitului și a dotărilor, precum și secția A.T.I., unde se dorește mărirea spațiului, deoarece, în prezent, sunt disponibile doar 25 de paturi, insuficiente în condițiile în care numărul de paturi de la A.T.I. ar trebui să reprezinte 5% din totalul paturilor unui spital. Spitalul Județean de Urgență are acum 885 de paturi. (T. MARIAN)

Articolul precedentFOTO Autorităţile din Neamţ şi Suceava vor salubrizarea râului Bistriţa
Articolul următorHoţ reținut de poliţişti
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.