Foto: Facebook / Greenpeace România

Actualizare 18 septembrie: Polițiștii suceveni au continuat investigația în cazul jurnalistului Mihai Dragolea și a echipei sale care au fost atacați în timpul filmării unui documentar.

Conform comisarului șef Ionuț Epureanu, peste 30 de polițiști au fost implicați în această investiție.

„12 persoane au fost conduse la audieri la sediul Poliției Municipiului Vatra Dornei, la finalul activităților procedurale, față de 4 bărbați, cu vârste cuprinse între 24 si 44 de ani, domiciliați în comunele Șaru Dornei și Panaci, fiind dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și purtare abuzivă. Prin fermitate și modul integrat și operativ de lucru reafirmăm, încă o dată, că polițiștii nu tolerează astfel de comportamente antisociale și vor dispune măsuri procesuale conform legii, acordând întregul suport la înfăptuirea actului de justiție”, a declarat comisar șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

Cei patru bărbați au fost încarcerați, ieri, în Arestul IPJ Suceava, urmând să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei pentru luarea unei măsuri preventive.

Actualizare: Organele de cercetare în acest caz au dispus efectuarea unor activități de scotocire (vezi video) în zona în care a avut loc agresiunea asupra jurnaliștilor, în eventualitatea găsirii de noi probe.

„Cu toate că persoanele vătămate au oferit informații vagi cu privire la agresori, polițiștii, prin activități specifice, au identificat și depistat deja 11 persoane, implicate în eveniment, pe care le-au condus la sediul Poliției, în vederea audierii și stabiliri participației fiecăreia dintre acestea”, a declarat comisar șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

Jurnaliștii și activistul ce au fost bătuți în pădurea Dealul Negru au ajuns, astăzi, 17 septembrie, după-amiază la sediul Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române din București și au depus plângere.

Potrivit informațiilor oferite de IPJ Suceava, în primele 8 luni ale acestui an, polițiștii, alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, au executat peste 27.000 de controale în domeniul silvic, fiind verificate 6.000 de obiective, precum și peste 45.000 de vehicule. Au fost aplicate peste 5.500 de sancțiuni contravenționale în domeniul silvic, în valoare totală de aproape 9 milioane de lei și au fost constatate 6.500 de infracțiuni la regimul silvic, cu 63% mai multe față de perioada similară a anului trecut.

Au fost confiscate peste 30.000 de metri cubi de material lemnos, precum și peste 330 de bunuri și valori (cu 41% mai multe ca în aceeași perioadă a anului trecut).

Actualizare: În această dimineață, 17 septembire, Gheorghe Flutur, preşedintele CJ Suceava, a făcut şedinţă cu toţi şefii instituţiilor cu responsabilităţi legate de infracţiunile la fondul forestier şi cu şeful de la Ordine Publică.

„Este absolut regretabil astfel de manifestări agresive. Instituţia Prefectului – Judeţul Suceava condamnă cu fermitate actele de agresiune fizică asupra activiştilor de mediu şi se va implica în identificarea unor măsuri pentru prevenirea unor astfel de incidente“, precizează un comunicat al Prefecturii Suceava.

Știre inițială: Jurnalistul şi regizorul Mihai Dragolea care filma un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost atacat și bătut crunt. Mai mulţi indivizi înarmaţi cu bâte şi topoare au atacat echipa de filmare şi un activist de mediu, Tiberiu Boşutar, în pădurea Dealul Negru, din comuna Panaci, judeţul Suceava.

Echipamentul și toate înregistrările au fost distruse în timpul atacului. Trei din cei patru au fost bătuţi atât de tare, încât doi dintre ei şi-au pierdut cunoștința în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei. Doar un localnic care îi ajuta să se orienteze în pădure a scăpat cu fuga.

Dintr-odată am vazut 20 de oameni cu topoare și bâte în mână, printre care se aflau proprietarul și inginerul silvic, iar de acolo au mai fost 10 secunde până ce am fost asaltați. Noi ne-am refugiat în Dacia Duster, dar nu a ținut Dusterul la 20 de oameni, au deschis ușile, am fost aruncați din mașină, eu am fost lovit în față și am căzut într-o râpă, de unde am sunat la 112”, a declarat Mihai Dragolea pentru Digi24.

„La data de 16.09.2021, la ora 16:06, Poliția municipiului Vatra Dornei a fost sesizată, prin S.N.U.A.U. 112, cu privire la faptul că patru persoane (un activist de mediu, doi cameramani și un localni) au fost victimele unei agresiuni din partea mai multor persoane, în pădurea Dealu Negru, din zona comunei Panaci.

Având în vederea arealul extins al zonei au fost constituite, în regim de urgență, mai multe echipe de polițiști și jandarmi, iar în aproximativ 30 de minute s-a reușit reperarea în fondul forestier a activistului de mediu și a doi cameramani, a patra persoană (localnicul) reușind să părăsească singur zona împădurită și să se prezinte la sediul poliției.

Cele trei persoane identificate în fondul forestier au fost preluate de echipajele de poliție și conduse la sediul Poliției Municipiului Vatra Dornei“, a declarat comisar şef Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

În urma acestui atac, polițiștii Biroului Delicte Silvice să efectueze verificări în pădurile din zonă privind activități ilicite în domeniul silvic.

Cinci persoane sunt audiate la sediul Poliției Vatra Dornei, în paralel fiind continuate celelalte activități procedurale pentru administrarea probatoriului și dispunerea măsurilor procesuale, sub coordonarea unui procuror.

Din primele audieri, se ştie că Mihai Dragolea, însoţit de cameraman, de activistul de mediu și un localnic s-au dus în acea pădure pentru a realiza un material video despre tăieri ilegale de arbori. La un moment dat, aceştia au fost atacaţi de mai mulți localnici din zonă, printre care s-ar părea că se afla şi un angajat al Direcţiei Silvice şi proprietarul terenului forestier pe care se aflau, potrivit martorilor.

Din cauza rănilor suferite, victimele nu au reuşit să depună încă plângere şi poliţia s-a autosesizat în acest caz. Un comunicat al IPJ Suceava menționează că „polițiștii au identificat 5 persoane, care au participat la incident”

Angela Croitoru

Articolul precedentGalerie Foto. Accident grav. Autoutilitară distrusă după o coliziune cu un TIR
Articolul următorUn șofer de 80 de ani a intrat cu mașina într-un tramvai
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.