0:00

Dacă prima echipă a Ceahlăului pare resemnată în lupta pentru evitarea retrogradării, juniorii B, antrenați de profesorul Lidi Chertic sunt lideri în seria I, după 15 etape, în care nu au cunoscut înfrângerea. Sâmbătă, la Iași, în derby-ul seriei, ACS Ceahlăul 05, a remizat, scor: 3-3, cu gazdele de la CSMS, care ocupă locul 2, la numai un punct în urma pietrenilor. ACS Ceahlăul, sub comanda profesorului Lidi Chertic, are cea mai bună apărare din serie, cu numai 14 goluri primite, un atac ”nimicitor”: 78 de goluri înscrise și un portar chemat de Florin Marin în această toamnă la antrenamentele primei echipe: Edi Chiruță, în vârstă de numai 16 ani.

Juniorii b ai Ceahlăului se mențin lideri după 15 etape, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Lidi Chertic și bucuria golului

Echipa juniorilor B a ACS Ceahlăul 05, antrenată de prof. Chertic, este, practic, la cel de-al doilea egal din serie, în acest campionat. Îmbucurător pentru echipa pietreană este, însă, apetitul pentru gol al tinerilor fotbaliști pietreni, care, parcă, au împrumutat bucuria marcării golului de la propriul antrenor. Cunoscut ca o extremă cu o tehnică extraordinară în regim de viteză, Lidi Chertic vine dintr-o lume în care fotbalul era jucat de trei ori pe zi și o dată la prânz, în care antrenamentele de la fostul CSS ”Olimpia” se făceau de plăcere și unde mingea era bunul cel mai de preț al fotbalistului. Toate aceste principii, inoculate fostului fotbalist Chertic, de prof. Mihai Radu ”Mărunțelul”, au devenit un fel de cutumă pentru actualul antrenor, care, la antrenamente îi învață pe tinerii fotbaliști nu numai ceea ce știe, ci și ceea ce este: un tip îndrăgostit de magia golului.

Reîntoarcerea la Centrele de copii și juniori

Marele câștig al crizei financiare ce a lovit din plin fotbalul românesc îl reprezintă reconsiderarea centrelor de copii și juniori, renunțarea la fotbaliștii străini, aduși pe bani mulți și promovarea jucătorilor din pepiniera proprie. Așa s-a întâmplat și la Ceahlăul, unde nu mai puțin de 10 jucători sunt promovați în acest tur de campionat, de la echipa a doua. Centrul de copii și juniori, coordonat de prof. Toader Șteț, este marele câștigător al luptei cu criza. Sau, mai bine zis, copii, care vin la antrenamente din plăcere, după orele de curs de la LPS Piatra Neamț. Printre ei și doi fotbaliști chemați de Florin Marin la antrenamentele seniorilor, mijlocașul Drăghiceanu și portarul Chiruță. Drăghiceanu a fost descoperit de Florin Axinia, fostul golgeter al Ceahlăului, fiind supranumit în scurt timp ”Messi de Piatra Neamț”, datorită calităților sale, ce l-au impresionat și pe Gheorghe Hagi, care îl vrea transferat la Academia de fotbal ce îi poartă numele, Eduard Chiruță a fost descoperit și transferat la Piatra Neamț de prof. Chertic.

Chiruță, îngerul păzitor al juniorilor B

Portarul Eduard Chiruță a venit la Piatra Neamț, când era elev în clasa a 7-a, descoperit de prof. Chertic, dintr-o zonă în care fotbalul nu are un viitor la nivelul primei divizii: Vatra Dornei. Zona nordului Sucevei este, însă, una în care bărbații au un fizic robust, sănătos, încă de la vârste fragede. Fizicul, precum și calitățile lui Edi Chiruță, l-au determinat pe Chertic să-l transfere la Piatra Neamț, la LPS. În trei ani progresele portarului au fost uimitoare. Propulsat dintr-o familie în care e singurul sportiv, în care mai are doi frați vitregi și o soră, dar a fost încurajat în permanență de tatăl său să joace, indiferent de greutăți, Edi Chiruță nu a stat mult pe gânduri și s-a transferat la LPS Piatra Neamț, animat de o poză cu portarul german Neuer, cel care-i este idol și de sfaturile antrenorului Chertic. ”Joc fotbal de la vârsta de 9 ani. Inițial, mi-am spus că trebuie să practic acest sport pentru slăbit, dar, apoi mi-a plăcut. Tatăl meu m-a încurajat mereu să merg la antrenamente, iar apoi l-am întâlnit pe dl. Chertic. Dânsul a fost primul care mi-a propus să vin la Piatra Neamț, să învăț la LPS și să fiu cazat în minihotelul de la stadion. Am acceptat și în clasa a 7-a, am venit de la Vatra Dornei, la Piatra Neamț”, își amintește Eduard Chiruță.

Cooptat în toamnă la antrenamentele primei echipe

Chiruță s-a integrat rapid în echipa pietreană, care ocupă în prezent locul I în campionat și are șanse mari de a promova în faza următoare a competiției. De fapt, deși nu se spune răspicat, visul oricărui junior este să ajungă la turneul final, unde poate să-și măsoare forțele cu Viitorul Constanța, sau Dinamo București, echipele care, în ultimii ani, au cucerit cele mai multe titluri. Talentul, însă, coroborat cu fizicul, cu calitățile unui fotbalist, sunt elementele ce sar în ochi rapid, unui tehnician experimentat precum Florin Marin, antrenorul principal al Ceahlăului. Acesta l-a cooptat pe Chiruță la antrenamentele echipei de seniori, pentru prima dată, cam la mijlocul lunii octombrie, când a fost cooptat și Drăghiceanu în lotul echipei mari. ”Este o schimbare. E mai greu la antrenamente, dar, parcă e mai frumos. Am făcut antrenament cu echipa și apoi m-am pregătit cu portarii, alături de Radu Lefter, un antrenor de treabă, responsabil cu pregătirea portarilor. Are o răbdare infinită și te învață tot ce știe. E o adevărată plăcere să faci antrenamente cu el”, spune Chiruță. El visează ca la 18 ani să debuteze în Liga I, nu neapărat la Ceahlăul. Doar vrea să joace fotbal, sportul pe care l-a îndrăgit de mic. ”Nu mă văd jucând la Ceahlăul, dar vreau ca la 18 ani să evoluez în Liga I. Pentru asta mă pregătesc. La început, programul mi s-a părut încărcat. Am nimerit într-o clasă de fotbal, unde diriginte e dl. prof. Ciocârlan, la LPS. Apoi, mi-am făcut prieteni și cred că LPS Piatra Neamț este un liceu bun, dar unii nu-și dau interesul să învețe”, spune Adi Chiruță, care, în prezent, este elev în clasa a X-a.

Autoevaluare cu plusuri și minusuri

Rugat să se caracterizeze, Eduard Chiruță crede că este un om normal cu calități și defecte. Nu și-a dorit să fie un ”superom”, ci să progreseze fără să ”ardă” etape din pregătire. ”Cred că punctul forte al meu este priza la minge și jocul de picior. Am minusuri la ieșitul pe centrări, unde vreau să învăț să fiu precis. Le fel, trebuie să-mi perfecționez degajările din mână. Sunt tânăr și știu că am de la cine învăța”, crede Chiruță. Ca microbist, însă, lucrurile se schimbă radical. ”De mic, am ținut cu Steaua. Cred că este cea mai bună echipă din Liga I și sper că va câștiga din nou campionatul”, speră juniorul Ceahlăului, fără să nominalizeze un jucător preferat de la formația campioană a României.

Mihai STOIAN

Articolul precedentZilele Monica Lovinescu”, la Suceava şi Iaşi
Articolul următorPietrenii nu au lăsat nicio şansă romaşcanilor