0:00

* primul bilanţ făcut, ieri, de Prefectură: 134 de curţi inundate, 20 de case inundate, două poduri (din tuburi) afectate, 3 podeţe (din tuburi) afectate şi o porţiune de 0,02 km din DN 15 F
* cele mai grave probleme au fost în Vânători-Neamţ
* „Așa ploaie a mai fost doar în anul 1971”, spunea o bătrână din comună
* un nou cod galben de ploi şi vijelii a fost emis pentru astăzi

Judeţul „măturat” de ploi şi vijelii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ploile torenţiale din după-amiaza de miercuri au făcut stricăciuni în mai multe localităţi din judeţ, inventarul făcut ieri la Prefectura Neamţ incluzând 134 de gospodării (curţi) inundate, 20 de case inundate, două poduri (din tuburi) afectate, 3 podeţe (din tuburi) afectate şi o porţiune de 0,02 km din DN 15 F. De departe, cele mai grave probleme au fost în Vânători Neamţ, unde apa a intrat în 20 de locuinţe şi în 132 de gospodării. Inundaţiile au fost provocate de scurgerile de pe versanţi, care au dus la revărsarea pârâului Drahura (Cacova), în zona Drehuța. După ruperea de nori, ulițele au devenit adevărate pâraie, buștenii aduși de ape au intrat prin curţi, iar terenurile cultivate au fost mâlite. Puhoaiele au luat cu ele animale şi păsări, pe care nimeni nu le-a putut salva.

Judeţul „măturat” de ploi şi vijelii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Aşa ploaie n-a mai fost din 1971”

În zona Drehuța, familii întregi au ieșit pe ulițe încercând să îndepărteze buștenii aduși de ape până în porțile caselor. O bătrână cu lacrimi în ochi își blestema zilele când și-a văzut grădina cu porumb acoperită de apă.. Ceva mai încolo, strada Plopilor devenise o apă curgătoare. Oameni cu cizme răzbăteau cu greu spre mașina de pompieri, venită pentru  operațiuni de salvare.

„Așa ploaie a mai fost doar în anul 1971. A intrat apa până în curțile oamenilor. Mare nenorocire s-a abătut asupra noastră. La unii le-a distrus apa tot porumbul, grajdurile şi gardurile, iar la alții le-a intrat apa și în case. Ferească Dumnezeu!”, a spus o bătrână din zona Drehuța.

Judeţul „măturat” de ploi şi vijelii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Și pe strada Andreescu, o stradă adiacentă din centrul comunei, afectată de ape, oamenii au sărit să salveze ce mai era de salvat de prin curți. Un podeț ce leagă mai multe gospodării de stradă, a fost pur și simplu acoperit de apă. Pe strada cu pricina locuiește și Iftime Petrariu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Neamț. Acesta, chiar dacă nu i-a fost afectată curtea, a ieșit să dea o mână de ajutor vecinilor. Dotat cu o umbrelă ce avea însemnele PDL, probabil rămasă amintire dintr-o campanie electorală mai veche, de când era membru activ, șeful Gărzii de Mediu și fostul viceprimar al orașului Târgu-Neamț ne-a declarat: „Ploaia a durat vreo 45 de minute, dar a fost torențială. Bătrânii spun că o asemenea ploaie cu aşa mare cantitate de apă într-un timp atât de scurt, nu a mai fost demult.  Am înțeles că în Drehuța, mai sus în amonte, situația este mai dificilă. Aici în zona mea nu sunt probleme deosebit de grave, însă unor vecini le-a intrat apa în case”.

Judeţul „măturat” de ploi şi vijelii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Pompierii au scos oamenii din casele inundate

Primii care au ajuns la Vânători, înainte de ora 16, au fost pompierii de la Detaşamentul Târgu Neamţ. Militarii au evacuat, în primă fază, şase persoane din casele inundate. Imediat le-au fost trimise în sprijin şase echipaje din Piatra Neamţ, Roman şi Târgu Neamţ (2 ofiţeri şi 39 subofiţeri) care au început să lucreze la evacuarea apei din 16 gospodării.

În total, la Vânători au fost  9 localnici izolaţi (8 în podurile locuinţelor şi unul pe un mal de pământ). De asemenea, 400 de oi au fost evacuate de pe o porţiune de pământ înconjurată de ape, iar peste 260 de păsări şi în jur de 20 de porci şi iepuri au sfârşit înecaţi.

Nu doar echipajele ISU au venit în sprijinul sătenilor, ci şi SGA Neamţ cu oameni din formaţiile Bistriţa aval şi Moldova-Ozana (cu două autoutilitare, un buldoexcavator, 3 motopompe şi două generatoare electrice cu proiectoare), care au dirijat scurgerile de pe versanţi spre albia pârâului Drahura.

Judeţul „măturat” de ploi şi vijelii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ieri a continuat inventarierea pagubelor, iar oamenii stăteau cu inima strânsă, pentru că se anunţaseră alte ploi. „La primele ore ale dimineţii am dispus constituirea unor comisii de evaluare a pagubelor, concomitent cu desfăşurarea în ritm susţinut a misiunilor de înlăturare a efectelor acestor fenomene ale naturii, mai ales în contextul instituirii unei noi atenţionări meteorologice începând cu ora 18 a zilei de 10 iulie, care prognozează noi precipitaţii abundente până în cursul nopţii de vineri”, a declarat Gheorghe Neculae, subprefectul judeţului Neamţ.

Precipitaţii de 32 de litri pe metrul pătrat

În ziua de 9 iulie, între orele12.45 şi 22 au fost emise nouă atenţionări meteorologice cod galben, două avertizări meteorologice imediate cod portocaliu şi două atenţionări hidrologice. Măsurătorile de la posturile pluviometrice au înregistrat precipitaţii pe arii extinse, iar pe alocuri precipitaţiile au avut şi caracter torenţial. Astfel, în zona Leghin, râul Neamţ (Ozana) – comuna Pipirig, în intervalul orar 11.50-17 s-au înregistrat 32 l/mp, iar în zona Păstrăveni, în intervalul 20-21.35, s-au înregistrat 31,5 l/mp.

Ploile au făcut pagube şi în satul Oglinzi din comuna Răuceşti, unde curtea unei gospodării a fost inundată, în Târgu Neamţ, unde apa a intrat într-o curte, dar şi în satul Târzia, comuna Brusturi, unde a fost afectat un pod din tuburi. Creşterea debitului răului Topoliţa şi a nivelului pârâului Agapia au provocat distrugerea a 3 podeţe din comună şi au afectat o porţiune din DN 15 F. Probleme au fost şi la Crăcăoani, unde Cracăul a dislocat tuburile de la podul din apropierea primăriei.

În toate aceste localităţi s-au deplasat ieri specialişti de la SGA, ISU şi CJ Neamţ, ca să evalueze pagubele.

Judeţul „măturat” de ploi şi vijelii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Grajd trăsnit la Farcaşa

Furtuna a făcut pagube şi la Farcaşa, unde grajdul din curtea unei case s-a aprins, în jurul orei 19,30, după ce a fost lovit de trăsnet. Două autospeciale de la Garda II Poiana Teiului s-au dus la intervenţie, dar acoperişul anexei – în suprafaţă de 20 mp – şi furajele din pod (o tonă de fân) s-au făcut scrum.

Zece minute mai târziu, pompierii din Piatra Neamţ au fost chemaţi la Şcoala Ion Creangă, să evacueze apa din subsolul blocului alimentar, iar în jurul orei 20,30 aceiaşi militari au intervenit pe strada 1 Decembrie 1918, pentru evacuarea apei de pe carosabil.

În plus, între misiunile de salvare a localnicilor şi a animalelor din Vânători, militarii din Târgu Neamţ s-au ocupat cu îndepărtarea unui arbore rupt de vânt şi căzut pe carosabil.

Cristina MIRCEA
Ciprian STURZU

Articolul precedentÎnvierea ratată a lui Viorel Cataramă
Articolul următor1859-2014: Statistica oficială a României împlineşte 155 de ani