Jucarii

A rămas mai puțin de o săptămână până când copiii vor primi darurile din partea lui Moş Crăciun. Exceptându-i pe cei care au făcut pozne şi vor primi nuieluşe, cei mai mulţi aşteaptă ca Moşul să le transforme dorinţele în realitate.

Fie că e vorba de supereroi sau de păpuşi-prinţese, oferta magazinelor de profil e extrem de diversă şi anul acesta. Problema Moşului nu e, până la urmă, alegerea jucăriei perfecte, ci bugetul în care e nevoit să se încadreze.

Şi la acest capitol, piaţa se împarte în două: sunt standuri cu jucării modeste şi, evident, mai ieftine, şi altele care promovează produsele din reclamele tv. În acest caz, Moş Crăciun trebuie să aibă la el cel puţin câteva sute de lei.

În cazul standurilor care vând jucării accesibile, atât la raioanele pentru fete, cât şi la cele pentru băieţi, preţurile jucăriilor pornesc de la 15 – 20 de lei. Plecând de la această sumă, Moş Crăciun poate să cumpere o păpuşă simplă sau un set de jucării de plastic, de o calitate mediocră. La rafturile dedicate băieţilor, într-un buget de 20 de lei se încadrează doar maşinuţe dintr-un plastic destul de fragil sau un set alcătuit din arc, sabie şi scut.

O maşinuţă simplă are preţuri cuprinse între 10 şi 50 de lei bucata, în timp ce o păpuşă – prinţesă costă între 20 şi 40 de lei.

Când vine vorba de standurile cu pretenţii, care promovează jucăriile din reclamele tv, preţurile cresc semnificativ. De exemplu, un joc Lego tip ”Star Wars” costă de la 70 de lei până la aproape 300 de lei în cazul cutiilor cu zeci de piese şi cu multiple posibilităţi de combinare. Copilul poate construi astfel o machetă destul de fidelă a navelor spaţiale din celebrul film science fiction. Pentru piticii care sunt pasionaţi de maşini, o astfel de jucărie cu telecomandă are preţuri cuprinse între 40 şi 200 de lei, în funcţie de complexitatea funcţiilor.

Când vine vorba de fetiţe, gama de posibilităţi e largă. O clasică păpuşă Barbie costă între 60 şi 160 de lei bucata, în timp ce o jucărie Poney Filley, în top 3 în preferinţele fetelor, are un preţ cuprins între 12 lei şi 350 de lei. Jucăriile multimedia au şi ele publicul lor. Păpuşa – bebeluş ”Matilda”, de exemplu, mulţumeşte după ce e hrănită şi explică importanţa fructelor şi legumelor în alimentaţie. Costă 150 de lei. Ei i se alătură şi păpuşa ”Ioana”, care, ajutată de un memory stick, spune poveşti sau cântă. Ea costă 200 de lei.

Cadourile pe care le vor copiii nu se încadrează în bugetul părinţilor

Din nefericire, lista pe care cei mici i-o scriu atent lui Moş Crăciun nu coincide cu bugetul lui, spun vânzătorii de la raioanele de jucării: ”Moşul vine cu lista de cadouri la noi. Din păcate, puţini sunt cei care-şi permit să respecte întocmai ce scrie acolo. Caută, de regulă, jucăriile voluminoase şi ieftine. Dacă ar fi să facem un profil al Moşului, se încadrează într-un buget de 50 de lei pentru Crăciun, cel puţin la standul nostru.Ce depăşeşte 50 de lei deja pare scump. Ia şi Moşul ce-şi permite, chiar dacă riscă în noaptea de Ajun”, ne-a spus doamna Mariana, una dintre vânzătoarele unui stand de jucării dintr-un supermaket local.

La un alt stand găsim aceeaşi versiune: ”Fără să exagerez, peste 60% dintre clienţii noştri vin şi întreabă dacă avem jucăriile promovate la televizor, pentru că aşa apar în scrisorile făcute de cei mici către Moş Crăciun. Bineînţeles că e gama cea mai scumpă de jucării. Cele mai frumoase şi de o calitate mai bună pornesc de la 100 de lei şi pot ajunge până la 400 de lei, în funcţie de cât de noi sunt pe piaţă. În orice caz, media sumelor pe care Moş Crăciun îşi poate permite să le cheltuiască la noi este cuprinsă între 20 şi 150 de lei”, ne-a declarat Cosmin, patronul unui raion  de jucării.

 

Ioana HAGI-STAN