0:00

Joi, la Sinagoga din Piatra Neamţ: Moment aniversar Victor Brauner, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sub genericul “110 ani de la naşterea lui Victor Brauner”, joi, 27 iunie, de la ora 17, la Sinagoga Catedrală “Baal Şem Tov” din Piatra Neamţ (strada Dr. Ernici, 14), va avea loc o manifestare culturală complexă dedicată marelui artist. Va fi vernisată o expoziţie a artiştilor plastici din Neamţ, cu participarea pictorilor Dumitru Bostan, Dumitru D. Bostan, Mircea Ciacâru, Laurenţiu Dimişcă, Dinu Huminiuc, Ştefan Poptop, Arcadie Răileanu, Mircea Titus Romanescu şi Lucian Tudorache, apoi va avea loc un colocviu despre Brauner, la care vor lua parte Vladimir Pană, Nicolae Tzone şi Petrişor Militaru. Va fi prezentat filmul documentar “C. Brâncuşi, Margit şi Victor Brauner” şi vor avea loc lansări de carte, protagonişti fiind Valentin Ciucă, Alexandru Marinescu şi Emil Nicolae. Atmosfera întâlnirii va fi însufleţită de muzică, în recital Irina şi Andrei Nuţu.

Născut la Piatra Neamţ, la 15 iunie 1903 (d. 12 martie 1966, Paris), pictorul de mai târziu face şcoala primară la Viena, unde se stabileşte familia sa câţiva ani, apoi îşi continuă studiile la Brăila. Frecventează Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti şi Academia liberă de pictură a lui Horia Igiroşanu. La 26 septembrie 1924, va avea prima expoziţie personală la Bucureşti. Îl va întâlni pe Ilarie Voronca, poet cu care va înfiinţa revista “75HP”, în care îşi va publica manifestul “Pictopoezia” şi articolul “Supraraţionalismul”. În 1925 pleacă la Paris; un an mai târziu revine în ţară şi începe să frecventeze cercurile dadaiste şi suprarealiste, participând chiar la apariţia revistei UNU (1929). Din 1930, Brauner se stabileşte la Paris, unde se împrieteneşte cu Brâncuşi. În 1934, îşi prezintă lucrările în cadrul primei expoziţii personale deschisă în capitala franceză. Expoziţia nu este bine primită de critică, iar Brauner se întoarce la Bucuresti, unde rămâne până în 1938. Se întoarce la Paris, iar, în această perioadă, realizează o serie de tablouri ce înfăţişează figuri umane distorsionate şi mutilate. În 1938, îşi pierde un ochi într-o încăierare. La începutul celui de al doilea război mondial, se refugiază mai întâi în sudul Franţei şi ulterior în Elveţia. În 1945, Brauner se întoarce la Paris. Participă la Expoziţia internaţională a suprarealismului (1947) şi la Bienala vieneză (1954, 1966). Odată ajuns la Paris, Brauner intră în conctat cu grupul suprarealiştilor, închegat în jurul lui Breton, şi se orientează definitiv spre acest stil. Imagistica suprarealistă a lucrărilor sale face parte dintre cele mai agresive viziuni de coşmar, din care logicul este complet eliminat. Cheia acestor imagini este dată chiar de scrierile artistului: ”Fiecare tablou pe care-l fac este proiectat din cele mai adânci izvoare ale neliniştei mele…”

Manifestarea de joi de la Sinagoga Piatra Neamţ este organizată de Comunitatea evreilor Piatra Neamţ (preşedinte, scriitorul şi criticul de artă Emil Nicolae, autorul mai multor cărţi despre Brauner), Filiala Neamţ a Uniunii Artiştilor Plastici, Reprezentanţa Neamţ a Uniunii Scriitorilor din România, Direcţia pentru cultură şi Liceul de Artă “Victor Brauner” din Piatra Neamţ.

 Joi, la Sinagoga din Piatra Neamţ: Moment aniversar Victor Brauner, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Nicolae SAVA

Articolul precedentPoetul Vasile Baghiu: „Literatura pare să se îndrepte spre un nou umanism”
Articolul următorGheorghe Cartianu – 31 de ani de la moarte