Joi 18 septembrie 2014, ora 17, la Muzeul de Artă din Piatra Neamț va avea loc vernisajul unei expoziţii semnate de artistul plastic Lucia Puşcaşu din Suceava. Sub genericul “Cetatea de vise”, artistul plastic sucevean expune peste 100 de lucrări, tapiserii, picturi în ulei şi lucrări de grafică.
Născută la 31 august 1954, în satul Horlăceni, judeţul Botoşani, a urmat, între anii 1979-1983, Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” Bucureşti, cu un masterat, între anii 2006-2008, cu tema “Design si Arte Vizuale asistate de calculator, la Universitatea Suceava. În anul 2009, “Manager Proiecte” Info Educatia, Iaşi. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, din 1991, în prezent, profesor la Colegiul de Artă din Suceava, preşedinte al UAP din România, Filiala Suceava şi preşedinte al Asociaţiei “Artă şi Umanitate”. Lucia Puşcaşu expune tapiserie, pictură şi grafică în expoziţii personale la ”Galeria Ripustus” ,Hameenlinna şi Galeria” Stoa”, Helsinki – Finlanda, Muzeul Etnografic, Torino – Italia, Suceava (14 expoziţii), Vatra Dornei, Bacău, Botoşani, Bucureşti (5 expoziţii), Iaşi, Craiova, A participat la expoziţii de grup, bienale, trienale, naţionale (peste 300 de participări), în expoziţii internaţionale – peste 40 de participări la: Vancouver, Toronto-Canada; Ankara-Turcia; Moscova-Rusia; Tournai-Belgia; Chicago, Waşhington, Knox, Herillville, Corner Stone, Mişhewalla-SUA; Helsinki, Tampere, Hovinkartano, Ronnvikin, Hameenlinna-Finlanda; Madrid, Ciudad Real, Cordoba-Spania;Torino-Italia, Belgrad-Iugoslavia; Nice-Franţa; Republica Cehă; Katowice- Polonia; Cernăuţi – Ucraina; Hochstadt-Germania; Salzburg-Austria; Ruse şi Silistra-Bulgaria. A obţinut numeroase premii prestigioase: 15 premii în România, 1 Republica Moldova, 20 de Diplome de Excenţă şi de Merit, Diploma “Gheorghe Lazăr pentru merite deosebite în învăţământ. De asemenea artista a participat la mai multe Tabere de creaţie: 10 în România, 1 Polonia, 3 Balcic – Bulgaria.
“Tapiseria – comentariu metaforic”
Iată ce afirmă Criticul de artă Valentin Ciucă despre tapiseriile Luciei Puşcaşu: “Structură stenică, voluntară, Lucia Puşcaşu face din tapiserie un comentariu metaforic direct şi eficace în ordinea comunicării mesajelor de profunzime, înnobilate de sensibilitatea unei veritabile confesiuni. Structurile compoziţionale, morfologia volumelor sugerate prin contururi de un grafism spontan articulat, armoniile de culoare asigură, toate, impresia monumentalului. (…) Prin tapiseriile de mari dimensiuni, destinate, desigur, unor edificii publice sau unor interioare pe gustul zilei de astăzi, suntem invitaţi la reflecţie şi la o mai rafinată gestionare a intimităţii, la asumarea unei relaţii complementare între arhitectură şi opera de artă. Tapiseriile trebuie privite ca nişte veritabile ferestre deschise deopotrivă spre un orizont imaginar şi către propria fiinţă. Treptele templului, Poarta norilor, Anotimpurile, seria panourilor numite Joc – sunt lucrări exponenţiale pentru opera artistei şi o direcţie posibilă în sfera de evoluţie a genului. Ideea coloanelor ce susţin edificiul fragil al cerului implică lectura în registrul interferenţei elementelor. Aerul, apa, focul, pământul se compun într-o geometrie a inefabilului spre a sugera nevoia omului de Zbor, de rectitudine morală, de raţiune şi sentiment. La capătul oricărui exerciţiu imaginar se află visul şi, prin acesta, accesul la realitate devine un fapt împlinit. Forţa de expresie a compoziţiilor, imbinare perfectă de luciditate şi reverie, îi conferă Luciei Puşcaşu statutul privilegiat al unui creator original, dăruit să ducă mai departe filonul vital al unei arte încărcate de gloria trecutului, intrată şi ea în jocurile uneori ininteligibile ale postmodernităţii. Nefiind chiar o surpriză, prezenţa unei serii de pasteluri din ciclul Balcic indică universul jocului secund al unei lumi asupra căreia poate interveni prin desen şi fastul culorii. Mediul cu aer oriental îi permite să gloseze lejer în interiorul unei fantasme: Muntele alb, marea, palatul reginei Maria ş.a. După o lungă perioadă în care la Iaşi am văzut sumedenie de textile, care mai de care mai bizare, prin operele Luciei Puşcaşu păşim parcă pe solul certitudinii ca tapiseria românească mai are încă multe de spus”.
“Un dar de ziua mea”
Câteva detalii despre expoziţia sa de la Muzeul de artă Piatra Neamţ ne-a oferit chiar artista: “Această nouă expoziție de la Muzeul de artă Piatra Neamţ este un dar pe care mi-l fac de ziua mea. În «Cetatea de vise» expun tapiserii de mari dimensiuni, tapiserii medii, realizate în tehnica haute lisse și minitapiserii transpuse în material finit prin tehnica haute lisse combinată cu broderie manuală. Expoziția mai cuprinde lucrări de pictură, tehnica ulei pe pânză și lucrări de grafică realizate în tehnici mixte, baituri, tușuri, acrilic și pastel. Sunt lucrări din diverse perioade de creație. Tematica și mijloacele de obținere a expresivităților plastice sunt foarte diverse. Astfel vor fi pe simeze, porțile, templele, dansurile, sau alte teme și studii după structuri naturale”.
Despre artistul plastic Lucia Puşcaşu şi tablourile sale va vorbi scriitorul şi criticul de artă Emil Nicolae.
Nicolae SAVA