0:00

Joaca de-a sinuciderea, ZCH NEWS - sursa ta de informații

O tânără de 30 de ani, din Târgu Neamț, a ajuns la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Neamț, după ce a-nghițit mai multe pastile de Amitriptilină, un medicament antidepresiv cu proprietăți sedative.

Femeia a ajuns la UPU cu intoxicație acută, dar perfect conștientă.

„Ea ne-a spus că a luat 20 de comprimate, dar cu siguranță a exagerat, așa cum se întâmplă în multe cazuri. În momentul în care a ajuns la noi, avea tensiunea în parametri normali, iar faptul că era conștientă ne-a făcut să avem îndoieli în ceea ce privește spusele ei legat de numărul pastilelor pe care le-a ingerat. Cu siguranță, dacă ar fi fost 20 de comprimate, atâtea câte ne-a spus că a luat, starea ei era cu mult mai gravă, nici pe departe de realitate. De altfel, în urma investigațiilor pe care le-am efectuat și a spălăturilor gastrice pe care le-am făcut pacientei, nu am găsit concentrația medicamentoasă pe care ar fi trebuit să o aibă în sânge după 20 de pastile de amitriptilină”, ne-a declarat dr. Cristinel Păsălău, șeful UPU a SJU Neamț.

Pentru mai multă siguranță, femeia a fost transferată la secția Anestezie – Terapie Intensivă.

„Chiar dacă starea pacientei era bună când a ajuns la noi, am preferat să o trimitem la ATI, pentru a fi ținută sub atentă supraveghere medicală. În asemenea cazuri, complicațiile pot apărea și după mai mult timp de la ingerarea pastilelor, nu neapărat imediat”, a mai spus dr. Păsălău.

Tot miercuri, la UPU a ajuns și un tânăr de 20 de ani din Bicaz, intoxicat cu etnobotanice, dar și un pietrean de 31 de an, care și-a făcut câteva „crestături” superficiale pe antebrațul stâng, fără să-și pună viața în pericol. Aceștia din urmă au fost „îndrumați” către secția Psihiatrie, pentru consult de specialitate.

Deși la UPU ajung destul de des persoane care, prin diferite motive, încearcă să își pună capăt zilelor, dr. Cristinel Păsălău spune că nu poate fi vorba, nici pe departe, de un fenomen. Ba mai mult, „numărul tentativelor de suicid este în scădere față de lunile trecute. Au fost și perioade în care ne-am confruntat cu foarte multe asemenea cazuri, dar acum nu mai putem vorbi de așa ceva. În majoritatea situațiilor în care se ingerează medicamente, spre exemplu, nu se ajunge la intoxicație, deoarece concentrația nu este atât de mare. Într-un an pot fi 50-100 de cazuri, dar foarte puține dintre ele sunt cu adevărat grave și ajung chiar și la deces. Sunt mulți cei care ajung la Urgență după ce iau un medicament din greșeală, dar sunt și cazuri în care le iau pe deplin conștienți, ba pentru că au probleme în familie, ba pentru că nu-i lasă părinții la discotecă. Pe noi, motivele ne interesează prea puțin. Noi trebuie să stabilizăm pacientul și să-i redăm starea de sănătate. Aceasta este menirea noastră”, a conchis șeful secției UPU a Spitalului Județean Neamț.

Alex SÎRBU

Articolul precedentCVM-LPS Piatra Neamț – Dinamo 1-3
Articolul următorPacienții, motivați să se prezinte la control?