koszeghi

* sindicaliştii din Sanitas fac grevă japoneză în perioada 14-16 octombrie

* banderolele s-au împărţit abia ieri

* se vor face fotografii pentru a fi trimise la Bucureşti

Medicii nemțeni au primit ieri, în jurul orei 12, banderole tricolore, pentru greva japoneză anunțată de Sindicatul Sanitas. Greva a fost anunțată pentru perioada 14-16 octombrie, dar banderolele s-au împărțit în SJU Neamț abia pe la jumătatea zilei. „Mâine (n.r. astăzi) vor avea toți banderole. Am împărțit banderolele de la ora 12 pentru că nu erau toți medicii în spital. Se vor face și fotografii pe care le vom trimite la București”, a declarat dr. Angela Tofan, liderul Sanitas Piatra Neamț.

Greva japoneză nu reprezintă decât un pas în programul de revendicări stabilit de Coaliția profesioniștilor din Sănătate. Programul medical și activitatea medicilor, în perioada grevei japoneze, nu îi va afecta pe pacienți, susțin liderii sindicatului. „Cei mai mulți doctori au răspuns afirmativ acestei greve, exprimându-și dorința de a purta aceste banderole. Sperăm ca mesajul nostru să fie unul cât se poate de clar. Vrem ca revendicările noastre să fie luate în seamă și să depășim stadiul de discuții. Vrem să se ia măsuri concrete”, a mai precizat dr. Angela Tofan, liderul Sanitas Piatra Neamț.

La această grevă s-au alăturat angajații DSP Neamț împreună cu toate cadrele medicale din grădinițe și școli. Reprezentantul Colegiului Medicilor Neamț a declarat că nu a purtat banderola în sala de operații pentru că acolo este nevoie de un alt echipament, dar în afara sălii o va purta la fel ca ceilalți medici. „Important este să aibă ecou mesajul nostru. Nu știu în ce măsură o să fim băgați în seamă. Mă refer la recunoașterea statutului nostru social”, a menţionat dr. Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț.

Conform calendarului de proteste stabilit, în 2 noiembrie, de la ora 11, organizaţiile membre ale Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate vor participa la un marş în Bucureşti. Angajaţii din sistemul sanitar vor să declanşeze în noiembrie greva generală, cu asigurarea unei treimi din activitate, dacă până atunci guvernanţii nu răspund solicitărilor. Aceştia cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, renunţarea la denigrarea medicilor, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Marian TEODOROF