Inspectoratul Județean de Jandarmi Neamț și-a mutat poarta principală cu câțiva metri mai la vale, după ce persoana care deține un corp de clădire și niște teren în curte s-a hotărât să-și valorifice proprietatea mai profitabil. În momentul de față există un contract de închiriere valabil între IJJ Neamț și proprietar, la un preț sub cel al pieței pentru zona respectivă. Însă intențiile proprietarului sunt să vândă și atunci este posibil ca jandarmii să trebuiască să elibereze foarte repede clădirea. Din acest motiv s-au și retras din birouri și nu folosesc decât popota. Mai trebuie precizat că IJJ Neamț stă cu chirie în spațiul respectiv de vreo 13 ani.
Mutarea porții și evenuala restrângere în cele două corpuri de clădire care le aparțin nu sunt singurele noutăți la IJJ Neamț. De pe 26 iunie,instituția are doi șefi noi. Lt. col. Iulian Munteanu este prim adjunct și se va ocupa cu organizarea și coordonarea misiunilor de pază instituțională și ordine și siguranță publică, iar colonelul Iulian Șveduneac este adjunct și va conduce și coordona activitățile unității pe linie logistică. Unul dintre planurile de viitor include înființarea unui centru mobil de comandă, care să asigure comunicarea cu celelalte structuri MAI, prin conexiune video, date și voce. Tot colonelul Șveduneac a anunțat, în conferința de presă de astăzi, 30 iunie, că intenționează să mansardeze corpul de clădire în care sunt acum birourile ofițerilor din comanda IJJ.
La aceeași conferință de presă inspectorul șef Radu Olariu a vorbit despre proiectul de modificare a Legii Jandarmeriei Române, iniţiat de senatorul Viorel Sălan, fost comandant de jandarmi: ”Acest proiect de lege aduce modificări semnificative în organizarea şi funcţionarea instituţiei Jandarmeriei şi în special cu privire la competenţa materială a jandarmilor.”
Noua formă legislativă prevede că ,,în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este autorizat să deţină şi să folosească arme cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, arme cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante, precum şi orice alte mijloace de protecţie şi de imobilizare pentru îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor”. Acelaşi act normativ prevede că armele şi substanţele tranchilizante se folosesc numai de personalul Jandarmeriei Române instruit în acest sens iar substanţele tranchilizante se pun la dispoziţia acestora de către Autoritatea Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pe bază de protocol”.
Nu este foarte clar, însă, ce se întâmplă cu animalele după ce sunt tranchilizate, cine le preia și unde le duce, dar probabil că pentru aceste aspecte mai trebuie vreun proiect de lege. ”Noi ne vom strădui să facem să fie bine”, a punctat Radu Olariu.
Cristina Mircea