Cazurile de muncă la negru descoperite de inspectorii de muncă din Neamț par să fie din ce în ce mai greu de probat în instanță, dat fiind faptul că ITM Neamț a început să piardă procesele intentate de angajatorii sancționați după ce au fost descoperiți cu lucrători fără forme legale.

Anunțul a fost făcut de Ioan Popescu, șeful ITM Neamț, joi, 20 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut ca temă „Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele”. ioan-popescu-itm-neamtAproximativ 60% din sancțiunile aplicate de inspectorii de muncă anagajatorilor cu privire la relațiile de muncă, adică la munca fără forme legale, sunt contestate în instanță, procentul celor care vizează securitatea și sănătatea în muncă fiind de 10%. Din păcate, în ultima perioadă, începând din toamna anului trecut, din cauza unei practici a Comisiei Europene, la nivel național, începem să pierdem aceste procese pentru că se pune foarte mult preț pe prezumția de nevinovăție a angajatorului”, a declarat Ioan Popescu.

Conform șefului ITM Neamț, în momentul în care se ajunge în instanță, inspectorul de muncă nu poate proba faptul că acel angajat, pe care l-a găsit fără forme legale, chiar a existat la respectiva firmă, mai ales că angajatorul mai aduce după el și câțiva martori care jură că n-au văzut niciodată persoana în cauză.

De când au început să piardă procesele, inspectorii de muncă susțin că au cerut schimbarea legislației, dar nu au fost luate încă măsurile necesare pentru a se trece de acest obstacol legal.

Andreea AMARIEI