0:00

 Ițe încâlcite la blocul cu bulină, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cei care credeau că terminarea consolidării blocului cu bulină din Roman îi va scăpa de griji pe proprietari și autorități s-au înșelat. Până acum autoritățile s-au „luptat” cu constructorii și Guvernul care a dat banii, iar acum se luptă cu statul care cere prea mulți bani și proprietarii care au și ei problemele lor. O variantă ar fi ca Primăria să cumpere apartamentele, fapt ce nu este exclus de autorități, care vor să aibă la dispoziție câteva locuințe libere.

Timp de o săptămână, conducerea Primăriei Roman a purtat discuții cu cele 40 de familii care locuiesc în cele trei scări de bloc. Principala problemă a locatarilor rămâne faptul că, în 25 de ani, trebuie să plătească rate pentru lucrări, asta dacă au venituri de peste 1.600 de lei lunar. În 2003 s-a făcut un proiect care prevedea o sumă. Între timp, datorită modificărilor de proiect și a evoluției prețurilor, s-a ajuns la o valoare medie de 32.000 de euro de apartament. Și noi am spus că era mai avantajos, dacă legea permitea, demolarea și construirea unui bloc nou, a declarat viceprimarul Lucian Micu.

Cei mai mulți proprietari au acceptat învoiala de a se muta în case, mai ales cei care nu au veniturile care să-i oblige la plată. Pentru ceilalți, speranța vine de la Parlament, unde s-a depus o modificare a legii, prin care proprietarii să achite doar modernizările – nu și consolidarea – dar amendamentul, dacă va trece, ar trebui să se aplice retroactiv. Unii proprietari vor să scape de apartamente.

„Sunt două solicitări în acest sens, una deja înaintată în scris, iar cealaltă pentru care, deocamdată, nu este clară legalitatea, fiind vorba de un moștenitor care nu are dezbaterea făcută. Noi luăm în calcul această variantă, deoarece ne propunem să avem câteva apartamente, mai ales că unii medici vor ieși anul viitor la pensie, și vrem ca Spitalul Roman să fie mai atractiv și să le oferim viitoarelor cadre medicale locuințe de serviciu. Dacă se va ajunge la un preț echitabil, vom proceda de această manieră, a precizat viceprimarul Lucian Micu.

În șase cazuri, proprietarii au murit în cei șapte ani de când au început lucrările, iar moștenitorii nu au făcut dezbatere. În alte patru cazuri, proprietarii sau moștenitorii nu sunt de găsit și s-a cerut ajutor de la Direcția de Evidență Informatizată a Persoanei.

În 30 de zile, autoritățile speră să lămurească fiecare proprietar. În timp ce aceștia se vor muta, apartamentele în care au locuit vor fi date cu chirie tinerilor care au depus, în acest sens, o cerere la Primăria Roman. Aceștia nu vor prelua apartamentele cu eventualele datorii, dar vor fi nevoiți să-și igienizeze pe banii lor locuințele. Datoriile din blocul ANL ale proprietarilor blocului cu bulină vor fi transferate la asociația de care aparțin de drept.

Claudia MATEI

Articolul precedentElevi premiați de CJ Neamţ
Articolul următorNoua Maternitate, cu ștampilă și parafă