0:00

ISU Neamţ: Atenţie la utilizarea surselor de încălzire!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPompierii militari atrag atenţia populaţiei în legătură cu modul de manipulare a surselor de încălzire pe bază de gaz metan sau alţi combustibili. Mesajul este cu atât mai important în această perioadă, când sunt înregistrate temperaturi scăzute, fiind emis şi un cod galben de ger persistent pentru judeţul Neamț, valabil până pe data de 14 februarie. Anul trecut, în Neamţ, pompierii au intervenit în 16 misiuni de asigurare a măsurile împotriva exploziilor. A fost înregistrat şi un caz grav la o garsonieră de pe strada Constantin Mătase, din Piatra Neamţ.

„O femeie de 71 de ani a ajuns la spital cu răni de gradul I pe 5% din suprafaţa corporală, după ce, în urma acumulărilor de gaze, s-a înregistrat o explozie. Este foarte important modul de depozitare sau păstrare a materialelor combustibile ori a explozivilor, efectuarea unor lucrări sau operaţiuni periculoase, deoarece pot conduce la apariţia unor situaţii generatoare de explozii sau formarea unor amestecuri explozive. Acest tip de situaţii pot fi generate de acumulările de gaze în subsolurile imobilelor, iar pentru prevenirea incidentelor care pot pune în pericol viaţa semenilor, este bine de ştiut care sunt  prevederile legale ce vizează obligativitatea etanşării căilor de acces în subsoluri a reţelelor de utilităţi”, a precizat Marcel Bucur, purtător de cuvânt ISU Neamţ.

În 2016, la nivel national, s-au produs 20 de explozii urmate sau neurmate de incendii, în urma cărora două persoane şi-au pierdut viata, iar alte 16 au fost rănite. Pentru evitarea unor situaţii dramatice, pompierii susţin că, atunci când se simte prezenţa mirosului specific scăpărilor de gaze, trebuie luate următoarele măsuri:

  • Asigurarea ventilării rapide a spaţiului respectiv, prin deschiderea ferestrelor care conduc direct in exteriorul clădirii (nu spre holuri, case de scări, curţi de lumină);
  • Întreruperea alimentării cu gaze naturale, prin închiderea robinetului de incendiu;
  • Anunţarea de îndată, din exteriorul clădirii, a operatorului sistemului de distribuţie de gaze privind problema identificată;
  • Nepermiterea accesului persoanelor în incinta respectivă;
  • Neexploatarea instalaţiilor electrice şi decuplarea acestora de la sursa de alimentare;
  • Neutilizarea surselor de foc pentru iluminat şi a celor de generare a scânteilor;
  • Nepermiterea fumatului în incinta respectivă;
  • Anunţarea celorlalţi consumatori racordaţi la instalaţia de utilizare, în situaţia existenţei mai multor consumatori alimentaţi prin branşament comun. (G.B.)
Articolul precedentPMP Piatra Neamț a intrat în negocieri personale cu PNL
Articolul următorParlamentul a avizat favorabil referendumul solicitat de preşedinte
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.