Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit Sfânta Liturghie, în Duminica a IV-a din Postul Mare, la biserica de la centrală, așa cum mai este ea cunoscută de credincioși, din cartierul Dodeni al orașului Bicaz. A fost prima vizită arhierească de când, în urmă cu 7 ani, a luat ființă această parohie. Un loc unde, dintr-o centrală de bloc dezafectată și fără utilitate, s-a ridicat o frumoasă ”Mireasă a lui Hristos” (detalii, aici).
Lăcașul de cult a adăpostit, astăzi, 26 martie, aproximativ 300 de credincioși, din Bicaz și împrejurimi, veniți să vadă slujba arhierească și să asculte cuvântul de învățătură al chiriarhului locului. De la slujbă nu au lipsit nici autoritățile locale.
ÎPS Teofan a amintit, în predica sa, despre treptele virtuților, pe care credinciosul trebuie să le parcurgă în acestă viață pentru întâlnirea cu Hristos, în contextul în care această duminică este închinată și Sfântului Ioan Scărarul (mare stareț al Mănăstirii Sfânta Ecaterina din Muntele Sinai, din primele veacuri ale creștinătății, cunoscut pentru lucrarea sa numită ”Scara”- n.red.). ”Dacă ai credință, toate sunt sunt cu putință celui care crede. Nu poți urca pe treaptă, dacă nu ai credință. Credința constituie fundamentul, constituie prima treaptă, fără de care nu porți urca spre Dumnezeu. Pentru că, dacă nu crezi în el, totul se dărâmă. Fără credință, stai doar pe pământ. Văzduhul Împărăției Cerurilor pentru cel necredincios nu există. Sfântul Apostol Pavel ne spune că este necesar să avem nădejde, ca o cârmă, ca o ancoră tare și neclintită în mersul nostru către Dumnezeu. Nimic nu este mai de plâns pentru un om decât să cadă în deznădejde. Având credința drept fundament, chiar dacă vin asupra noastră atâtea ispitiri și încercări, putem depăși orice obstacol, putem să mergem mai departe. Postul și rugăciunea sunt alte trepte prin care omul se ridică către Dumnezeu. Căci un om lipsit de post, căzut în comoditatea și relaxarea vieții, încercând să fie mai prejos decât mâncarea cu care se hrănește, adică devenind sclav al pântecelui, nu poate să urce pe scară. Ca omul să urce, are nevoie să fie mai suplu, mai ales în sufletul său. Căci mâncarea multă și băutura fără saț adaugă grăsimi pe suflet și omul, urcându-se, amețește dacă nu este un om al postului. Fără rugăciune, care este numită de sfinții părinți «aripă cu care omul poate să zboare», omul nu poate să urce spre cer”, a spus ÎPS Teofan. Chiar dacă vremea a fost neprielnică, cei prezenți la biserică, fie că au fost nevoiți să stea afară, fie că și-au găsit un loc în bisericuța devenită neîncăpătoare, au participat la întrega slujbă. Oficiile de gazdă au fost făcute de preotul paroh Mihail Popa, cu sprijinul credincioșilor din parohie. (T. MARIAN)