Ultimii doi martori ceruți în apărare de Ionel Arsene au fost audiați de Curtea de Apel Brașov la termenul din 12 decembrie. Vasile Panaite, fost primar de Dragomirești și fost prefect de Neamț și Ion Careja, reprezentantul firmei Construcții Hidrotehnice SA Iași au dat ieri declarații în fața judecătorilor. Au mai fost audiați până acum, în cele patru ședințe anterioare, Gheorghe Ștefan, Adrian Porumboiu și Iulian Jugan, din lista de cereri aprobată de instanță.
Probele admise de Curtea de Apel Brașov, unde a fost strămutat procesul, se încheie cu audierea lui Ionel Arsene la următorul termen, din 23 ianuarie. Ar fi a 6-a înfățișare și probabil ultima înainte de începerea judecării apelului depus de Ionel Arsene la pedeapsa de 8 ani și 4 luni închisoare cu executare. Condamnarea vizează 3 fapte de trafic de influență, una din 2013 și două din 2015, pentru care a fost trimis în judecată la începutul anului 2018. Cel mai probabil, la audierea din ianuarie Ionel Arsene ar putea cere instanței să constate prescripția răspunderii penale pentru cel puțin o acuzație, cea din 2013.
Reamintim că DNA a arătat că deputatul Ionel Arsene, de la acea vreme, ar fi primit 100.000 euro de la Gheorghe Ștefan, pentru a trage sforile așa încât Culiță Tărâță, președintele CJ Neamț, să intre în cercetarea Agenției Naționale de Integritate. Procurorii anticorupție au început cercetările în urma denunțului făcut de Gheorghe Ștefan în anul 2017. A doua acuzație vizează o faptă din vara anului 2015, când Ionel Arsene ar fi cerut de la firma Construcții Hidrotehnice Iași 5% din valoarea unor contracte în valoare de 60 milioane lei pentru a „impulsiona” plățile de la Administrația Națională „Apele Române”. În fine, ultima acuză vine tot din anul 2015, când Ionel Arsene ar fi condiționat atribuirea contractului de lucrări la Școala Icușești de o subcontractare către o firmă a familiei liderului PSD Neamț.
C.I.