– Domnule primar, ce noutăți în comuna Alexandru cel Bun?
În prezent, noutăți prea mari nu sunt, dar unii au o problemă. Pe ei îi interesează mai mult dacă primarul Ion Rotaru a accesat fonduri europene. Și, pentru că nu pot dormi noaptea din această cauză, îi anunț pe acești prieteni că Primăria Alexandru cel Bun a obținut fonduri europene, că am reabilitat școala de la Vaduri cu astfel de fonduri. Și că mai avem acum un proiect, care are ”modesta” valoare de 9 milioane euro și care cuprinde întreaga canalizare a comunei. Investiția se derulează prin operatorul Apa Serv SA Neamț. Tot în proiect este prinsă și alimentarea cu apă potabilă, acolo unde nu este rețea. Pentru că rețeaua de canalizare nu poate funcționa fără apă, trebuie făcute și respectivele lucrări, de extindere la rețeaua de apă. Aceste lucrări sunt finanțate cu bani europeni și, în final, sunt ale noastre, ale comunei Alexandru cel Bun. Că nu mai pot unii de dorul sursei banilor… Îi anunț că, până acum, am obținut bani de la guvern și, slavă Domnului!, au fost și pentru drumuri comunale și județene, și pentru apă, canalizare! Nu mai spun de școli și de modernizarea Spitalului de la Bisericani, dar și a celorlalte instituții locale. Toate acestea s-au făcut cu bani de la Guvernul României. Are importanță dacă banii sunt europeni, de la diverse ministere, de la Consiliul Județean sau bugetul local, în condițiile în care au venit, pe diverse proiecte și programe? Teoretic, nu are. Asta este situația. Eu nu-mi fac probleme din pricina unor opinii care nu au acoperire. Dacă respectivii s-ar informa, nu ar fi nicio problemă.
– S-a terminat procesul privind cei 9 miliarde lei vechi pe care primăria i-a plătit pentru o asfaltare din comună?
Nu. Nici măcar nu știm când se va judeca. Procesul s-a terminat din luna octombrie anul trecut, la Curtea de Apel Bacău, unde am câștigat. Apoi ne-au atacat în instanță Finanțele și Ministerul Dezvoltării, iar acum suntem la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dosarul este depus, însă, deocamdată, nu a venit înștiințarea pentru data când va avea loc primul termen al procesului.
– Comuna Alexandru cel Bun a fost singura din Neamț, care a plătit din resurse proprii?
Din câte știu, da, suntem singura comună care a plătit din resurse proprii, pentru că am avut de unde lua. După părerea mea, este o aberație: să iei tu, stat, de la o primărie, care este tot a statului, să o blochezi și apoi să îi ajuți pe unii, tot de la bugetul statului, ca să-și plătească datoria. Este chiar o aberație! Noi am câștigat procesul la Bacău, dar stăm blocați cu cei 9 miliarde lei vechi. Pentru oricare comună din județ, indiferent de numărul populației, o astfel de sumă este, astăzi, o comoară. Dar asta este situația și ne supunem, pentru că nu avem ce face. Oricum, procesul va mai dura cel puțin un an, un an și jumătate, poate chiar mai mult. După părerea mea, banii stau degeaba. Stau la bancă, dar nu primim nicio dobândă. Mai mult, ne și blochează investițiile. De la celelalte comune, nu s-a luat nimic. În fond, statul dă și ia cu aceeași mână.
* Comună cu 140 km de drumuri
– Nu dăm exemple, dar au fost comune aflate în situația comunei Alexandru cel Bun, care au fost ajutate de guvern…
Au fost, este adevărat, dar noi nu am putut cere de la guvern, pentru că acțiunea era pe rol. Nu este drept. Păi, ori dai la toți, ori nu iei de la niciunul.
– E discriminare?
Chiar dacă e de râs, dar este un soi de discriminare. După cum se vede, discriminare nu este numai strict la oamenii, ci și la primării, ca în cazul nostru. Unii cetățeni, dintr-o anumită comună, nu pot fi mai cetățeni decât alții. Până la urmă, să nu uităm că este vorba de un drum comunal, 132C, care face legătura cu orașul, pe la Agârcia și pe malul drept al Bistriței. Din păcate, drumul nu a fost terminat, pentru că Ministerul Dezvoltării nu a mai oferit finanțare. Și asta din momentul în care s-a constat că, zic ei, e ilegal. Deși nu este real, dovadă că am câștigat procesul la Bacău. Curtea de Conturi a constatat niște aspecte, dar asta nu înseamnă că această instituție are și dreptate. Este doar un punct de vedere. În definitiv, tocmai de aceea am câștigat în instanță, pentru că nu este drept ca o primărie să plătească oalele sparte, doar pentru că este beneficiarul unei investiții. Greșeala nu aparține primăriei, iar legislația trebuie îndreptată și respectată ca atare. Interesant este că și bucata care trebuia terminată s-a stricat toată, iar investiția, practic, trebuie finanțată de la capăt. Este posibil să coste mai mult decât a fost inițial. Chiar în această zi mă voi duce cu proiectantul inițial – cel care a proiectat drumul -, să vedem ce s-a făcut și ce mai trebuie făcut ca drumul să fie modernizat în totalitate. Asta ca să vedem ce valoare ne trebuie și să-l prindem în anul viitor.
– Care este lungimea drumurilor care ar trebui asfaltate în comuna dvs.?
Sunt foarte multe, circa 140 de km. La cât avem noi în comună, sunt destui. Avem de lucru la mai mult de jumătate din drumurile comunale și sătești din comuna Alexandru cel Bun.
* Modernizarea Spitalului Bisericani continuă
– Ce alte investiții aveți la această oră în derulare?
Din păcate, în afară de drumul deja terminat de la Bisericani, investiție a CJ Neamț, nu avem nimic, pentru că am fost blocați, din cauza procesului de care povesteam. Până nu se termină, nu putem face nimic.
– Nici măcar la Spitalul Bisericani?
În cazul în care Consiliul Județean Neamț va avea sau va găsi resurse pentru continuarea lucrărilor, noi am fi foarte bucuroși. La Bisericani, nu se termină complexul de modernizat cât s-ar bate din palme. Cu ani în urmă, mi-am promis și am promis că voi moderniza spitalul. Așa s-a și întâmplat, însă mai sunt multe lucrări de realizat în acel perimetru. Important este că, datorită demersurilor pe care le-am făcut în decursul ultimilor ani, Consiliul Județean și mai ales președintele Ionel Arsene au reușit să atragă fonduri pentru modernizarea drumului. Iarna era foarte greu de circulat, iar pe alocuri nu încăpeau două mașini.
Nu uit să mulțumesc și celor care ne-au ajutat să realizăm aceste acțiuni de-a lungul anilor. Aventura a pornit în perioada când președinte la CJ Neamț era prof. Vasile Pruteanu și, cu ajutorul doamnei Elena Udrea, am realizat primele lucrări. A urmat o altă etapă, în care am fost ajutați, la acea vreme, de deputații Ioan Munteanu și Ionel Arsene.
În schimb, pentru cei care suferă că, pentru investițiile din comună, am obținut fonduri în majoritate de la guvern și nu de la UE, vă rog să tipăriți o parte din investițiile pe care le-am realizat în comună în anii de când sunt primar la Alexandru cel Bun. Dacă le priește. Dacă nu, e treaba lor! (C.N.)
Pe strada Petru Rareș – DN 15 din com. Alexandru cel Bun de ce nu se construieste un trotuar măcar?
Toți turistii si localnicii merg pe marginea străzii, care este intens circulată de camioane si tiruri , fiind astfel expusi riscului de accidente ….
Pe langa manastirea Bistrita ,viitura din vara a distrus in 4 locuri drumul, gropile avand adincimea de 1-2m.Pina la reparare, ar trebui semnalizate.Localnicii s-au obisnuit cu ele.Riscul e pentru turistii care vin la pensiunea de pe Valea Mica!