Câţiva cetăţeni de pe strada Cetăţii din Târgu Neamţ sunt revoltaţi de muzica de la cortul de nunţi al Pensiunii ”La Cetate”, care, în fiecare sâmbătă şi duminică noaptea, nu-i lasă să doarmă, să se odihnească. Domnul Ştefan Apreutesei, cel care ne-a contactat pentru a relata această problemă, spune că mai mulţi cetăţeni din vecinătatea cortului au semnat o plângere şi au trimis-o către instituţii ale statului, printre care şi Garda de Mediu Neamţ.

Ne învecinăm cu cortul în care se organizează evenimente – nunţi, cumetrii şi alte evenimente de acest gen -, care aparţine Pensiunii La Cetate din oraşul Târgu Neamţ, al cărei administrator este Agafiţei Dumitru. Prin prezenta, vă aducem la cunoştinţă faptul că toate persoanele menţionate mai sus, cât şi membrii familiilor noastre suntem deranjaţi în timp ce stăm în locuinţele noastre respectiv sâmbăta şi duminica în intervalul orar 23.00-07.00 de zgomotul, decibelii produși în incinta cortului ce organizează evenimentul, neputând dormi. Considerăm că prin această acţiune a organizatorului de evenimente suntem poluaţi fonic. În continuare vă rugăm să dispuneţi verificări la locaţia mai sus menţionată în zilele de sâmbătă şi duminică interval ora 23.00-07.00 în vederea constatării şi veridicităţii aspectelor sesizate de noi, luarea măsurilor legale ce se impun de către reprezentanţii unităţii dvs. faţă de cei care se fac răspunzători de producerea zgomotelor ce nu ne lasă să ne odihnim”, se arată în sesizare.

În sesizare, apar numele celor care semnează şi datele lor personale, din buletine.

Contactat telefonic, domnul Dumitru Agafiţei, patronul Pensiunii ”La Cetate”, explică: ”Am achiziţionat un aparat numit sonometru. Putem chema Poliţia Locală şi să măsurăm zgomotul din casă. În mod normal, ar trebui să aibă între 45 şi 55 de decibeli. Dacă există mai mulţi decibeli, de abia atunci ar trebui să fie nemulţumiţi. Mi-am omologat sonometrul conform legii. Am dat pe certificatul de omologare 20 de milioane lei vechi. Soţii Apreutesei au lucrat la mine, au fost angajaţii mei şi au plecat de la mine nu tocmai în relaţii amiabile. La poarta lor sunt 40 de decibeli, iar în casă, dacă ţin geamurile închise, nu cred că sunt 30 de decibeli. Le-am măsurat decibelii lângă locuinţa lor. Plus că am mai făcut şi un gard, şi pe stânga, şi pe dreapta, ca să nu-i deranjez pe vecini, pe domnul Bârliba şi domnul Amariei. Oamenii ăştia nu mi-au zis nimic niciodată. Domnul Apreutesei este la vreo 120 de metri faţă de cortul de nunţi. Este o distanţă destul de mare. Dar, dacă stă seara pe terasă, afară, s-ar putea să audă muzica. Şi eu sunt împotriva celor care fac zgomot, dar mai degrabă l-aş deranja pe domnul Amariei cu muzica, decât pe domnul Apreutesei. Chiar vă invit sâmbătă seara şi mergem cu sonometrul până la casa domnului Apreutesei ca să vă convingeţi că am dreptate”. (C.T. STURZU)