pietricica turism

rotaru

Pentru Primăria comunei Alexandru cel Bun, un spital regional precum cel de la Bisericani este o piatră de încercare foarte grea. Spitalul, care se adresează pacienților din toată regiunea, are cheltuieli foarte mari, pornind de la medicamente, hrană, utilități, reparații curente. Ion Rotaru, primarul comunei, în ciuda tuturor greutăților, a ostilității majorității din Consiliul Județean, a făcut aproape tot ce este omenește posibil pentru a face rost de bani pentru supraviețuire. A apelat la sponsori, a amenințat, a dus bani de-acasă. Surpriza, pentru el, a fost un telefon, primit de la un fost pacient care și-a oferit ajutorul bănesc. În momentul când a verificat contul din trezorerie, primarul a avut surpriza să vadă că omul acela a donat 10.000 de lei! Nu este singurul care a sărit în ajutorul spitalului, după cum spune Ion Rotaru în interviul de mai jos.

– Ce pregătiți pentru bolnavii de la Bisericani, de Sfintele Sărbători ale iernii?

Pentru Crăciun, bolnavii vor avea la masa de prânz câte un cârnat, cu ceva asorte, vom vedea ce anume, pentru că nu am stabilit încă. Poate piure ori pilaf sau alte garnituri, apoi sărmăluțe și câte o felie de cozonac. Pentru seara de Revelion, vor avea din nou sărmăluțe, câte o pulpă de pui, cu ceva asorte la ele, murături, o felie de cozonac și o bere fără alcool, o sticlă cu apă minerală.

– De unde banii? Mai ales că, din câte am înțeles, ați fost surprins de gesturile unor oameni…

– Așa este. Am fost sunat de un cetățean din Piatra Neamț, în cursul zilei de 17 decembrie. M-a întrebat ce mai fac, cum și ce mai lucrăm în comună, cum este cu Spitalul Bisericani…

– S-a prezentat?

– Nu! A adăugat că este foarte bine când cineva are curajul să le arate politicienilor lipsurile pe care le au oamenii simpli. Desigur, a făcut mai multe comentarii la adresa clasei politice, fie locală, fie națională…

– Și-o fi vărsat omul nădufurile…

– Exact! Și-a vărsat amărăciunea, iar la final m-a întrebat: „Vă supărați dacă vă cer să-mi dați și mie contul de la primărie?” I-am spus că orice leu este binevenit și că este singura persoană fizică dispusă până acum să ne ajute. Vreau să vă spun că joi, la amiază, când am luat execuția bugetară de la Direcția de Finanțe, am văzut că OMUL a dat 100 milioane lei vechi!  Este un lucru extraordinar și mi-am dat seama că încă mai sunt oameni adevărați în această țară. În momentele mai dificile, rar se întâmplă astfel de… evenimente, ca un OM să te sune și să-ți dea o astfel de sumă, din buzunarul său. Cu toate că nu știu cine este, îi mulțumesc foarte mult.

– Să sperăm că a fost bun la mână și vor urma și alte gesturi…

– Ca să glumesc, o fi fost vreun consilier județean, care, sub acoperire, după o autocritică serioasă,  ar fi vrut să scape de păcate…

– Domnule Rotaru, chiar credeți că au consilierii județeni remușcări?

– Nu știu, vom vedea data viitoare, în plenul ședinței Consiliului Județean Neamț. Joi, când la invitația lui Culiță Tărâță ne-am întâlnit mai mulți primari la sărbătoarea tăierii porcului, la Zănești, am vorbit cu mai mulți colegi și unii dintre dânșii au spus că au zilele acestea ședințe ale consiliilor locale și vor vira anumite sume pentru Spitalul de la Bisericani. Vreau să mai spun că, pornind de la suta acestui domn, am strâns până acum 288 de milioane lei. Este suma pe care o aveam joi, 19 decembrie. Vom vedea astăzi ce va mai fi.

– Banii sunt cu destinație strictă, din câte am înțeles.

– Evident, numai pentru Bisericani. Acești bani din sponsorizări nu se pot folosi decât pentru Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani.

– Ne puteți da vreun nume de primar care ar fi trimis bani?

– Nu are împortanță ce primar a trimis bani. Important este că există mulți oameni care au înțeles că spitalul trebuie ajutat. Nouă ne trebuie foarte mulți bani acolo. Totodată, am bătut în ușile a vreo 20 de firme din județ, toți administratorii au spus că vor da bani, însă unii vor face donațiile după Revelion, ca să aibă timp să strângă bani. Este bine și după, numai să fie.

– Cu toată lipsa de bani, vă mai gândiți la investiții pentru anul 2014 la spital?

– Ne vom apuca de lucru prin februarie. Vreau să închid perimetral obiectivul și să repar acoperișul. Voi merge până în pânzele albe pentru bani. Vreau să vă mai spun că, pe vremea când eram primar al municipiului Piatra Neamț, prin 1999-2000 sau după, când realizatoarea Andreea Marin avea emisiunea „Surprize, surprize”, am fost contactat de domnia sa de mai multe ori, pentru o fată din Târgu Neamț, care suferise arsuri foarte grave. În timp, am mai fost contactat și în alte scopuri nobile. A mai fost, în anul 1999, un tânăr, care avea nevoie de o intervenție chirurgicală în străinătate și l-am ajutat și eu. În aceste condiții, am să iau legătura din nou cu doamna Andreea Marin, ca să facem o emisiune intitulată „Donați pentru Spitalul Bisericani”.

De asemenea, după Revelion, voi organiza, în ianuarie-februarie, un bal de caritate, în care să se strângă bani, pentru a-i folosi în același scop, de a ajuta bolnavii din acest spital. Am discutat acest subiect și în ședința de Consiliu local, ca, din banii pe care consilierii îi va lua de la acest for, inclusiv salariații din primărie, vor da câte un milion pentru Spitalul Bisericani.

Cine dorește, e binevenit!

Donații pentru Spitalul Bisericani se pot face de oricine cu oricât.

Datele necesare sunt următoarele:

Primăria Alexandru cel Bun

Cod Fiscal 2613036

Cont RO 86 TREZ 4912 1370 201 XXXXX

deschis la Trezoreria Piatra Neamț

cu mențiunea

”Pentru Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani”

 bisericani 12

bisericani 13

(ZCH)

2 COMENTARII

Comments are closed.