0:00

Colectori în numele Domnului, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• Măicuţele iau amenzi, dar nu se lasă de strâns bani din stradă

• ”Trebuie să mai facem şi biserici, nu doar cârciumi şi hoteluri”

• Sinodul Bisericii Ortodoxe atrage atenția asupra celor care solicită bani în numele bisericii și cer credincioșilor să verifice actele acestora înainte de le da bani

În aproape fiecare piaţă sau spaţiu public mai aglomerat din Piatra Neamţ, trecătorii au şansa să dea cu ochii de slujitori ai Domnului care încearcă să strângă fonduri pentru diferite lăcaşuri de cult. Piaţa Centrală din oraş nu face excepţie de la regulă. Spaţiul este împărţit de negustori cu călugări şi măicuţe care aşteaptă cu cartonaşe în mână mila bănească a trecătorilor.

Zilele trecute am întâlnit-o şi pe Maica Ana, undeva în spatele pieței, cu un afiș în mâini pe care scria: ”Vă rugăm să contribuiți la lucrările de pictură și construcție ale Mânăstirii Portărița din comuna Grințieș, județul Neamț. Dumnezeu să vă ajute”. Trei minute mai târziu, măicuța ocupată cu strângerea fondurilor era deja pe picior de plecare, nu singură, ci cu alte trei ”surori”. N-a vrut niciuna să stea la discuții, nici despre bani, nici despre scopul banilor, așa că am rămas fără răspuns la întrebarea ”câți bani reușește să colecteze un strai bisericesc și un afiș colorat?”

În speranța unui răspuns, am revenit în Piața Centrală în ziua următoare. Nici urmă de maică evlavioasă care să ceară bani în numele bisericii. Am  sunat totuși la Mânăstirea Portărița din Grințieș, județul Neamț, să vedem dacă maica Ana face parte din viețuitorii lăcașului și să vedem dacă a ajuns teafără înapoi după misiunea avută în piața Pietrei.

Am stat de vorbă chiar cu maica stareță Elena. După doar câteva întrebări, aceasta a devenit vizibil deranjată, aparent nu de situație, ci mai mult de interesul nostru.”Maica Ana este, într-adevăr, maică de-a noastră. Dar să știți că dânsa e bolnavă și am convenit ca din ce strânge să-și păstreze și ea o parte, iar o parte să ne-o trimită nouă. Noi lucrăm pentru Dumnezeu și nu facem speculă. Nu știu de ce puneți atâtea întrebări.”

Întrebările, spunem noi, sunt legitime și ar trebui să se transforme în răspunsuri în fața celor care au apucat să cotizeze deja la ridicarea Mănăstirii Portărița din Grințieș. Oamenii nu numai că nu primesc factură, ci doar numai promisiunea maicilor că se vor ruga pentru ei, dar nu au nicio altă metodă de verificare a modului în care le-au fost cheltuiții banii.

O măicuță strânge zilnic cel puțin 30 de lei pe zi

”Da. Avem nevoie de bani, de încă 150.000 de lei ca să terminăm construcția definitiv. Acum suntem la faza în care am început partea de pictură a bisericii. Noi suntem 6 măicuțe aici și suntem nevoite să ne descurcăm și să acoperim toate costurile doar din banii și din mila oamenilor. Noi nu avem venituri”.

Am mai întrebat-o pe maica stareță și câți bani strânge, cu aproximație, o slujitoare a Domnului dintr-o colectă zilnică, în condițiile în care dânsa este unic administrator de fonduri: ”E Maica Domnului deasupra noastră și Ea știe mai bine. Nu știu câți bani se strâng pe zi. Vă rog să nu mă mai întrebați așa ceva, că nu vă pot spune. Eu știu, 30-40 de lei pe zi. Lumea e necăjită. Noi nu intrăm la categoria cerșetorie pentru că nu tragem de oameni. Noi ne jertfim”, ne-a spus maica stareță a Mânăstirii Portărița.

Călugări nemțeni falși, depistați de Protopopiatul din Pașcani

În acest context, luna trecută, reprezentanții bisericii dintr-o localitate ieșeană au decis să ia măsuri drastice împotriva călugărilor și preoților care cer bani de la trecători pentru construirea de lăcașuri de cult. Protopopiatul din Pașcani a cerut ajutorul Poliției Locale pentru a lua măsuri ”împotriva fenomenului de cerșetorie a călugărilor”, interzicând colectele făcute de ”călugării vagabonzi sau orice alte persoane”.

Totodată, preoții susțin că doresc să îi poată legitima și să îi tragă la răspundere pe cei care îndrăznesc să ceară bani pe stradă în numele bisericii, chiar dacă cei care iau bani de la trecători afișează, adesea, documente și aprobări semnate chiar de instituțiile bisericești pe care le reprezintă. Decizia Protopopiatului din Pașcani vine după ce a fost semnalat cazul unui călugăr din județul Neamț care strânge, de peste 14 ani, bani de la cei care trec pe străzile din localitatea ieșeană. El pretindea că sumele adunate ar fi destinate înălțării unui lăcaș de cult în comuna nemțeană Crăcăoani.

Maica amendată la Roman are interzis la strâns de fonduri

Situația maicii Ana, care strânge bani, dar nu dă explicații, are multe precedente. Cel mai recent și de notorietate este al unei alte măicuțe venite din partea Mânăstirii Grințieș, care a fost luată pe sus de reprezentanții Poliției Roman pentru că strângea bani într-o piață din Roman, fără să dețină o autorizație. Se întâmpla la sfârșitul lunii septembrie a acestui an. Maica Aneta a fost condusă la secție la momentul respectiv, dar a refuzat să semneze procesul verbal și a început să-i blesteme pe oamenii legii.

A luat 300 de lei amendă, bani pe care nu i-a plătit nici până în ziua de azi, după cum ne-a confirmat maica stareță: ”N-am plătit amenda. De unde să avem noi bani s-o plătim?!? Am înțeles că datoria a intrat acum în conturile Primăriei Grințieș. Am trimis-o pe Maica Aneta în audiență la Primar, dar n-a vrut să stea de vorbă cu ea. Acum nu mai iese pe teren, nu mai colectează deloc”.

 Colectori în numele Domnului, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentZiarist celebru şi bogat, convertit la monahism: Daniil Sandu Tudor
Articolul următorIon Rotaru pregătește ”Surprize-Surprize”: Donați pentru Spitalul Bisericani!