Cazul învățătoarei de la Școala Gimnazială ”Carmen Sylva” din Horia, cercetată disciplinar pentru comportament neadecvat la catedră, a lua o turnură neașteptă. Aceasta, deoarece raportul comisiei de cercetare, prezentat în exclusivitate de ZCH NEWS, arăta negru pe alb că nu există dovezi ce se pot folosi pentru sancționarea cadrului didactic. Mai mult, directoarea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională, Melania Pleșa, a declarat, pentru aceeași publicație, că în urma evaluării elevilor, de către psihologi, n-ar fi rezultat că cei mici sunt în vreun fel afectați de comportamentul învățătoarei. Un alt lucru ciudat a fost și acela că părinții care au incriminat-o pe învățătoare, așa cum scrie în raportul comisiei, nu și-au asumat prin semnătură cele declarate. Aici intervine și Avocatul Poporului, care după ce a analizat situația, a realizat un raport ce vine cu niște recomandări și cu aprecieri pe seama faptului că Ramona Munteanu, directoarea școlii, „a opinat că (pe înregistrări – n.r.) pare a fi vocea doamnei Ana Verde” și că „la data efecturării anchetei , conducerea unității școlare nu a putut prezenta documente din care să rezulte sesizarea instituțiilor cu atribuții în respectarea drepturilor copilului”. Toate acestea, cumulate, au făcut ca după întrunirea Consiliului de Administrație, de la sfârșitul acestei săptămâni, concluzia să fie următoarea:
„Consiliul de administrație al Școlii Gimnaziale Carmen Sylva Comuna Horia a decis sancționarea doamnei învățătoare cu diminuarea salariului de bază cu 15% pe o perioadă de 6 luni”.
Rezultatul cercetărilor este interesant din mai multe puncte de vedere. Dacă părinții care o acuză pe profesoară au dreptate, pentru un cadru didactic care amenință elevii că-i strânge de gât, sancțiunea este prea mică. Totuși, dacă învățătoarea pretinde în continuare (așa cum a făcut-o pe toată perioada cercetării disciplinare, însoțită fiind și de un avocat) că nu este vinovată, atunci drumul firesc al acestei povești va continua în instanță. Prin sancționarea profesoarei, Inspectoratul Școlar ar trebui să intre cu comisia de disciplină în școală pentru a ține cont și de recomandările Avocatului Poporului din care reiese că reprezentanții unității nu au luat în seamă la timp sesizările părinților. Prof. Viorel Stan, inspectorul școlar general al IȘJ Neamț a precizat vineri, 8 aprilie, că săptămâna viitoare va trimite o echipă formată din inspectori școlari la unitatea de învățământ de la Horia. De data aceasta este vizată echipa managerială. (M. TEODOROF)