Dr. Lucia Chetreanu, medic cardiolog angajat cu normă întreagă la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și având interdicție de a face gărzi în secție după moartea Geaninei Sechel, a fost primită de Spitalul Orășenesc ”Sfântul Dimitrie” Târgu Neamț.
Din luna august 2018, doctorița Chetreanu face gărzi, ca medic primar cardiolog, pe linia de gardă a specialităților medicale de la spitalul târgnemțean. Asta, în vreme ce, la Spitalul Județean Neamț, același medic a fost mutat din luna ianuarie a acestui an doar în policlinică (detalii aici), după ce conducerea spitalului a dat curs solicitării medicului șef al secției cardiologie. Interdicția de a face gărzi la spitalul județean este valabilă în continuare, întrucât doctorița Chetreanu ”beneficiază” de un document prin care conducerea spitalului din Piatra Neamț nu-și asumă răspunderea pentru acest lucru.
Această situație, însă, nu este un impediment pentru ca medicul cardiolog Lucia Chetreanu să facă gărzi la Târgu Neamț și managerul spitalului orășenesc explică și de ce: ”Doamna doctor Chetreanu face gărzi la noi în baza unui contract de prestări servicii, începând din luna august și până la sfârșitul anului. Dumneaei este obligată să respecte programul de gărzi la noi în spital, cât este în timpul gărzii să fie aici, prezentă, și să consulte pacienții. Contractul de gărzi este pe linia de medicină internă, ca medic primar cardiolog. Nu este nevoie să aibă competențe pentru investigații ecocardiografice, întrucât la noi în spital astfel de investigații se fac doar pacienților internați, de către medicii care au competențe, de dimineață și până la ora 13 sau 14, în funcție de programul medicului”, a declarat dr. Florin Apostoae, managerul Spitalului Orășenesc Târgu Neamț.
Una din regulile obligatorii pentru medici în perioada gărzilor le interzice să părăsească unitatea pe durata serviciului de gardă, fiecare din cele patru linii de gardă de la spitalul din Târgu Neamț fiind în grija câte unui medic coordonator. În secția cardiologie a spitalului orășenesc sunt doar doi medici specialiști și doi rezidenți, la 30 de paturi. Din dotările secției nu lipsesc, printre altele, un ecocardiograf, un defibrilator cu posibilitate de stimulare cardiacă externă, un electrocardiograf portabil. (C.I.)