Virozele respiratorii, sunt privite de părinți, pe bună dreptate, ca o „sperietoare” a sezonului rece. Așa cum spun medicii, odată cu intrarea în colectivitate și cu venirea toamnei, riscul copiilor de a face o viroză este foarte mare. Asta presupune drumuri la medic, tratamente, nopți nedormite și teama justificată pentru următoare posibilă îmbolnăvire. E și momentul când cei mai mulți părinți se întreabă ce ar putea să facă pentru a le întări imunitatea copiilor astfel încât să fie pregătiți de reîntâlnirea cu o nouă viroză respiratorie. La toate aceste întrebări ne-a răspuns dr. Suzana Constantinescu, șefa secției Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț.
Cum trebuie să procedeze părinții ai căror copii au contactat o viroză respiratorie?
– În primul rând, un copil care frecventează colectivitatea și are o viroză trebuie să fie izolat la domiciliu. El nu trebuie să mai intre în colectivitate atât timp cât persistă viroza. De obicei, acest lucru nu se respectă, din diverse motive, și aici este marea greșeală. O viroză respiratorie, în general, se vindecă clinic, dar mai ales biologic, în aproximativ 3 săptămâni. Convalescența, refacerea organismului durează 3 săptămâni după o viroză. În aceste 3 săptămâni, copilul este foarte vulnerabil și dacă intră în colectivitate prezintă un risc mai mare de reîmbolnăvire, de a face o viroză sau chiar de a transmite altor copii viroza, dacă merge în perioada acută în colectivitate. Așa se creează un cerc vicios și se ajunge într-o lună, două ca un copil să facă o viroză la interval de două săptămâni.
Ce efecte are asupra imunității copilului administrarea unui antibiotic?
– În episoadele frecvente de îmbolnăvire cu viroze, medicul este nevoit să asocieze tratamentului un antibiotic, ceea ce nu totdeauna este de dorit pentru că lucrurile se complică, se agravează. Reușești într-o primă viroză să nu-i dai antibiotic și să se vindece, dar dacă el intră în colectivitate prea devreme, contactează o nouă viroză, a doua oară cu siguranță nu va mai scăpa de antibiotic și atunci te vezi în situația în care, în 6-8 luni de zile, cât ține sezonul rece, copilul ia antibiotic aproape lună de lună. Pentru imunitatea copilului, administrarea antibioticului, cât și reînbolnăvirile frecvente nu fac decât să scadă drastic imunitatea și copilul să fie permanent vulnerabil, și foarte „receptiv” la a se îmbolnăvi cu o nouă viroză.
Cum pot fi feriți copiii de aceste îmbolnăviri? Ce pot face părinții pentru a întări imunitarea celor mici?
– Ca să-ți pregătești copilul, trebuie spus că așa ceva se face din timp. Toată lumea intră în panică în sezonul de viroze și vrea un tratament pentru stimularea imunității. Aceste tratamente există, sunt recomandate, dar nu fac minuni dacă nu sunt făcute din timp. Un tratament de stimulare a imunității se face în perioadele când copilul este sănătos, când nu intrăm în sezonul de viroze. În acest sezon trebuie să intrăm cu copilul pregătit imunitar. Încercăm să obținem o îmbolnăvire mai rară pentru că, să zicem în decursul unui an, e normal să se îmbolnăvească de aproximativ 3 ori din cauza virozelor.
La ce vârste este această frecvență?
– Vorbim de vârstele 2-5 ani, vârstele care sunt vulnerabile prin intrarea în colectivitate, dar și prin particularitatea fiziologică a organismului copilului în această perioadă. Atunci când el, de fapt, își construiește imunitatea, natural, prin aceste îmbolnăviri. Nu repetate la două săptămâni, ci la 2-3 luni, are un episod de îmbolnăvire, din care de fapt iese cu o imunitate crescută, dacă respectă ceea ce spune medicul. În practică se constată că, aceste îmbolnăviri, fiind foarte frecvente, nu fac decât să slăbească imunitatea. Iarăși, dacă recurgem la un antibiotic „după ureche”, fără o recomandare a medicului specialist, aceasta duce la scăderea imunității și atunci, în primăvară copiii ies aproape prăbușiți imunitar.
La ce trebuie să fie atenți părinții când vine vorba de pregătirea copiilor pentru sezonul rece?
– Alimentația trebuie să fie corectă, cu alimente de proveniență naturală. Legume, fructe, în sezonul lor. Trebuie tot timpul avut grijă ca alimentația cu legume și fructe să fie făcută cu produse din grădină, pe cât posibil, și cu legume și fructe specifice sezonului. Adică, nu mâncăm portocale vara și căpșuni iarna. Specifice anotimpului, acelea sunt aducătoare de vitamine și minerale, care sunt un adjuvant pentru sănătatea copilului. Deci, alimentația trebuie să fie corectă, regimul de viață trebuie să fie corect. Copilul trebuie să meargă mult, mai ales în perioada caldă să stea mult afară, să facă mișcare, să meargă în natură. Copiii mai mari să practice sporturi, să stea mai puțin în fața calculatorului! Foarte mulți copii, observ, se scutesc de educație fizică. Este o mare greșeală. Mișcarea, exercițiul fizic, nu fac decât să întărească imunitatea. De asmenea, trebuie să avem grijă la un program de odihnă adecvat. Somnul de noapte, somnul de peste zi trebuie respectate. Acestea sunt lucruri pe care nu le-am inventat noi, sunt lucruri naturale, firești, care așa trebuie făcute pentru că așa e organismul nostru construit. Putem apela și la un program de stimulare a imunității, recomandat de medic. Niște adjuvante imunomodulatoare, le spunem noi, care și ele la rândul lor nu fac minuni, dar ajută organismul. Recomand părinților să aducă în alimentația copiilor, mai ales în sezonul de toamnă, multe legume și fructe pentru că ele sunt toamna din belșug și aduc un plus de vitamine și minerale care sunt esențiale pentru dezvoltare.
Sucurile din fructe sunt recomandate?
– Aș spune, mai degrabă, fructul întreg, pentru că sucurile ne privează de acele fibre vegetale atât de necesare organismului. Încă un lucru deficitar în alimentația copiilor îl reprezintă dulciurile. La copii, acestea nu sunt o necesitate. Sunt doar un moft, o recompensă. Nu trebuie să dăm ciocolată copiilor sub 4-5 ani. Nu dăm dulciuri concentrate, prăjituri de cofetărie pentru că, în paralel cu aceste aspecte, apar și foarte multe alergii alimentare și respiratorii. Deci, totul se înlănțuie și toate duc la slăbirea imunității.
A consemnat Marian TEODOROF