pietricica turism

catalin predoiu

Fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, prezidențiabilul de la PDL, s-a aflat, timp de câteva ore, la Piatra Neamț, pentru a susține, alături de colegii săi eurocandidați, campania electorală pentru alegerile europarlamentare de pe 25 mai. Cătălin Predoiu a răspuns la câteva întrebări, în exclusivitate, pentru cotidianul “Ceahlăul”.

– Domnule ministru în ce măsură campania pentru europarlamentare s-a transformat în campanie pentru prezidențialele din iarna acestui an?

– E limpede că PDL-ul a dus o campanie axată pe teme europene, în timp ce PSD-ul a făcut o campanie prezidențială. Victor Ponta este pe toate afișele și asta arată o dată în plus disprețul Partidului Social Democrat și a lui Victor Ponta față de inteligența și interesele românilor. Sloganurile lor fie încearcă să manipuleze sentimentul național, fie subliminal, induc ideea că Europa ne-ar fi adversară. Spre exemplu, ei spun PSD apără pe români. Față de cine? Față de Europa care ne-a alocat 40 de miliarde de euro fonduri europene, față de sprijinul politic primit pentru reforme, cum ar fi independența Justiției? Sloganul PSD aduce aminte de sloganul FNI: „Dormi liniștit, FNI veghează pentru tine”. Români nu dormiți liniștiți, PSD  nu are grijă de voi, PSD are grijă de propriile buzunare!

– Care sunt temele ce lipsesc de pe agenda publică a dezbaterii privind europarlamentarele?

Spre exemplu nu se vorbește destul despre fondurile europene. Noi când vorbim de Europa, noi PDL-ul, ne referim în general la chestiuni concrete. Europa înseamnă oportunități pentru România, totul e să știi cum să  fructifici la Bruxelles aceste oportunități. De aceea PDL a propus o listă de oameni calificați pentru Parlamentul Europei. Stolojan, Macovei, Traian Ungureanu, Marian Marinescu. Toți 4 sunt recunoscuți și respectați acolo, au dovedit că pot apăra interesele românești. Spre exemplu, Monica Macovei și Marian Jean Marinescu au contribuit decisiv la ridicarea vizelor pentru cetățenii din Republica Moldova, Traian Ungureanu a contribuit decisiv la recunoașterea drepturilor românilor plecați în străinătate prin declarația adoptată de Parlamentul European și alte acte normative, Stolojan a impus la nivel european programul Fiscalis 2014 – 2020, care înseamnă mai mulți bani pentru cetățeni. Spre deosebire de noi, celelalte partide au propus oameni șterși, fără niciun fel de palmares și recunoaștere la Bruxelles. Sunt oameni care sunt ocoliți la Bruxelles, și de pe lista PSD și de pe lista PNL fiindcă au o reputație proastă, antieuropeană. Deci PSD sabotează interesele românilor în timp ce declară că îi apără.

– În ce măsură nivelul la care se face dezbaterea acestor teme, se adresează alegătorilor din mediul rural? În câte comune ați fost la adunări electorale și dezbateri?

– Nu le-am numărat dar sunt câteva la număr, pentru că în fiecare județ în care am fost, pe lângă reședința de județ am vizitat câte 5-6 comune sau sate și am fost în peste 17 județe, numai în această campanie. Dar eu de 10 luni eu umblu prin țară, deci nu pot să spun că mi-a scăpat vreun colț de țară nevizitat în aceste 10 luni. Din păcate este o altă temă neglijată, aceasta a agriculturii și în plus Guvernul a suprataxat în ultimul an agricultura cu 16 procente impozit pe venit plus 5 procente CAS, în total 21%. Acest lucru este paradoxal, de neînțeles, pentru că numai pe agricultură s-a bazat creșterea economică de anul trecut. Asta îmi amintește de o vorbă a lui Ronald Reagan care spune că guvernele de stânga suprareglementează afacerile, iar dacă acestea se încăpățânează să reziste, le suprataxează. Noi am propus o soluție aici, pe lista noastră, la poziția 5, se află Daniel Buda, un om cu o experiență de neegalat în domeniul agriculturii. Este un specialist de vârf în zootehnie, bun cunoscător al programelor europene pe agricultură, și am făcut acest lucru tocmai pentru că dorim, prin delegația noastră de la Bruxelles, să sprijinim în mod direct producția agricolă din România.

– Faceți parte din echipa PDL, și normal, spuneți că este cea mai bună. Argumentați de ce.

– Argumentez prin palmaresul lor  și în Parlamentul European și înainte de Parlamentul European. Hai să-l luăm pe Stolojan. Specialist în finanțe, fost prim ministru, specialist la Banca Mondială, un om cu o experiență politică remarcabilă, fost președinte de două partide, înainte de a fuziona cu PD-ul, Monica Macovei – a fost ministrul Justiției, a început reforme, a fost cea care a inițiat campania anticorupție, Traian Ungureanu – un intelectual de vârf, cu zeci de lucrări publicate, expert în diplomație și expert internațional care a demonstrat acest lucru chiar înainte de a fi parlamentar. Marian Jean Marinescu, este de profesie inginer de aviație, om cu carieră profesională anterioară, declarat europarlamentarul anului 2013 pentru inovație și cercetare. Sunt oameni care au demonstrat ceva și înainte de Parlamentul Europei și după aceea. Așa că las alegătorii să facă o comparație între ei și ceilalți. Corina Crețu de exemplu care s-a distins printr-o lungă tăcere în politica românească.

– Cum vă simțiți să veniți într-un oraș care oficial are primar PDL și unde există bannere cu mesajul ”primarul Gheorghe Ștefan votează PMP”?

– Este fără îndoială un comportament duplicitar al acestui primar, pe care eu îl dezavuez fără rezerve. Asta nu-i va împiedica pe colegii mei să relanseze această organizație și să-și continue demersurile corecte în slujba cetățenilor.

– Vă rugăm să ne dați câteva exemple la zi în privința deturnării atenției opiniei publice de la temele care ar trebui dezbătute în campania pentru europarlamentare.

– Uitați, în loc să vorbim despre agricultură și atragerea de fonduri europene, cu prioritate în acest domeniu, sau despre atragerea de fonduri europene în zone mai puțin dezvoltate economic, cum e zona de nord-est a țării, care are nevoie de o atenție specială, săptămânal, premierul Victor Ponta declanșează câte un scandal, fie prin declarații, fie prin comportament. PSD se ocupă, după cum vedeți, să-i dea Portul Constanța primarului Mazăre, sau de vendetele politice personale, chiar și între dânșii. Cu asta se ocupă cei care au promis un milion de locuri de muncă și dreptate până la capăt. Din păcate românii nu-i pot cunoaște pe acești oameni. Eu îi cunosc și dincolo de televizor, înainte de a fi dânșii la putere. Sunt oameni mici, fără cariere profesionale, fără orizonturi politice, fără idealuri, unii dintre ei fără nimic sfânt, românii nu pot aștepta nimic de la acești oameni.

A consemnat Irina CĂLIN