miron tudorel

Unul dintre cei mai vehemenți aleși locali ai PSD din Consiliul Județean, care a încercat să demonstreze că președintele Culiță Tărâță ar fi în conflict de interese, este cunoscutul activist, lucrător la Mecanica Ceahlău și scriitor Miron Radu Tudorel. Recent, într-o emisiune televizată, acesta își exprima indignarea față de faptul că președintele ar fi votat o hotărâre, în februarie 2014, pe baza căreia s-au selectat proiecte, printre care și cel privind organizarea Târgului de carte “Libris”. Cum la Camera de Comerț ar fi și un fiu al președintelui, s-a venit cu teoria conflictului de interese.

Zilele trecute, demonstram că nu poate fi vorba de conflict de interese în cazul președintelui, dar, văzând înverșunarea lui Radu Tudorel și a specialistului PSD în incompatibilități (având la activ una definitivă, o a doua implicită și o a treia pe care se judecă) dl. Dan Vasile Constantin, am aplicat logica lor și am ajuns la o situație extrem de interesantă: Miron Radu Tudorel se află în aceeași situație cu Culiță Tărâță, în ciuda faptului că a avut mare grijă să se ferească de un posibil conflict de interese.

Surpriza scriitorului Tudorel

 În iunie 2014 se vota o asociere între Consiliul Județean Neamț și Societatea Scriitorilor, prin care aceasta din urmă primea 12.000 lei pentru a edita 4 ediții ale revistei ”Antiteze”. Surpriza a venit la vot, când Miron Radu Tudorel a anunțat că nu votează, fiindcă… nu are voie. Domnia sa era membru în Societatea Scriitorilor  și un eventual vot ar fi dus la nulitatea hotărârii. Așa că a stat deoparte și a admirat cum suma a crescut de la 9.000 la 12.000 lei. În felul acesta a fentat Miron Radu Tudorel un conflict de interese ca la carte.

Din păcate pentru el, mergând pe logica aplicată președintelui, nu a fost suficient de atent și nici suficient de prevăzător, în februarie 2014, când s-a votat suma pentru finanțări nerambursabile și componența comisiei care evaluează proiectele, că se va semna o asociere cu Camera de Comerț și Industrie Neamț pentru organizarea Târgului de Carte. O să spuneți ”unde este conflictul de interese?” Simplu, foarte simplu: în timpul manifestărilor de la Libris s-a lansat ultimul număr al revistei ”Antiteze” a Societății Scriitorilor, revistă finanțată de Consiliul Județean.

Cum la Libris s-a lansat revista ”Antiteze”, putem duce demonstrația mai departe și se poate spune că Miron Radu Tudorel a avut un interes ca banii de la Consiliul Județean să ajungă la Camera de Comerț pentru a diminua cheltuielile generate de o lansare proprie a revistei. Bașca, scuzați expresia, se poate consemna în dreptul scriitorului-consilier județean PSD Radu Tudorel folosul acumulării unui capital. De imagine, desigur, de notorietate, din acelea care cimentează portretul oricărui scriitor care se respectă și-l fac să fie apreciat în societate.

Trebuie să recunoaștem că demonstrația nu ne aparține. Am folosit exact aceleași date prin care s-a încercat plasarea lui Culiță Tărâță în conflict de interese. Așa cum Tărâță n-avea cum să prevadă că se va depune un proiect de la Camera de Comerț, nici Radu Tudorel nu o putea face. Dacă unul e în conflict de interese, este și celălat, pe această logică aberantă. Evident, pentru a scăpa de Tărâță de la șefia Consiliului Județean Neamț, oamenii din PSD interesați nu ar șovăi nicio secundă să-l mazilească pe vocalul consilier Miron Radu Tudorel, căruia i s-ar găsi rapid un alt post călduț și bine remunerat.

 Valentin BĂLĂNESCU

miron radu tudorel

Articolul precedentGaz Metan Mediaş – Ceahlăul (27 septembrie, 16.00, Look TV Plus)
Articolul următorVasile Tărâţeanu, poetul nostru de peste Tisa, la 69 de ani