Înscrierile la clasa pregătitoare sunt în toi, până pe 16 martie părinții viitorilor școlari având posibilitatea să-și ”înroleze” copiii în sistemul de învățământ. Până în 6 martie, la nivelul județului au fost înregistrate aproximativ 1.700 de cereri, din aproape 4.300 de locuri disponibile. Până acum, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean Neamț, sunt școli care nu au înregistrat nicio cerere, însă există și cazuri unde numărul cererilor a depășit oferta.
În Piatra Neamț, din cele 700 de locuri, au fost ocupate cam 250. Cel mai bine, la capitolul înscrieri, pare să stea Școala Gimnazială nr. 2 care și-a asigurat 90 de locuri, din 100. La polul opus, fără nicio cerere înregistrată, sunt Școala Gimnazială ”Daniela Cuciuc”, Școala Gimnazială ”Elena Cuza” și Școala Gimnazială nr. 5.
În Roman, din cele 459 de locuri, au fost ocupate aproximativ 350. La Colegiul Național ”Roman-Vodă” s-a înregistrat, până acum, cea mai mare concurență din județ. Pentru cele 25 de locuri de ”pregătitoare” au fost înregistrate 41 de cereri. Nici Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” nu duce lipsă de ”concurenți”: sunt 85 de cereri pentru 75 de locuri disponibile.
În Târgu Neamț, din aproape 200 de locuri, au fost acoperite 145. Cea mai mare ”bătaie” este pentru cele 55 de locuri de la Școala Gimnazială ”Grigorie Ghica Vodă”, unde, până în prezent, au fost depuse 61 de cereri.
În Bicaz, au fost aprobate pentru anul școlar 2017-2018 doar 2 clase (50 de locuri), până acum fiind depuse 30 de cereri.
Cei mai puțini elevi de clasă pregătitoare sunt așteptați la Școala Primară Tabăra, din Icușești, unde au fost alocate doar 2 locuri și s-a înregistrat până acum o cerere. La polul opus, Școala Gimnazială ”Vasile Alecsandri”, din Roman, are 150 de locuri alocate, iar până acum și-au exprimat opțiunea pentru această unitate 87 de persoane. Dacă numărul cererilor de înscriere din afara circumscripției este mai mare decât numărul locurilor rămase libere, inspectorii școlari atrag atenția asupra faptului că vor fi aplicate criterii de departajare: existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului; existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți (este asimilat acestei situații cazul copilului care provine de la o casă de copii/ centru de plasament/ plasament familial); existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte; existența unui frate/ a unei surori înmatriculate în școala respectivă. (T. MARIAN)
Stimati redactori si stimate domn / doamna T. Marian, va invit sa dati o dezmintire in legatura cu anumite continuturi din articolul din data de 06.03.2017 referitor la inscrierile la clasa pregatitoare. Fara sa fiti informati corect si fara sa respectati codul deontologic afirmati ca la unele scoli din municipiul Piatra Neamt nu exista cereri de inscriere inregistrate pentru clasa pregatitoare. FALS. Consideram aceasta o dezinformare, o intoxicare sau o incercare de manipulare a opiniei publice din Piatra Neamt? Sau poate faceti o denigrare mascata a acestor scoli si astfel aduceti prejudicii de imagine acestor institutii! Va invitam sa dati dezmintirea solicitata atlfel ne rezervam dreptul sa procedam in consecinta pentru a ne apara drepturile si imaginea institutiei.
Prof. Dumitru Letos
Director al Scolii Gimnaziale Elena Cuza
Stimate domnule profesor doctor director Dumitru Letos, un articol se citește, apoi se cugetă asupra lui și apoi se scrie despre informații corecte, despre cod deontologic, despre denigrare, manipulare și alte asemenea finețuri lingvistice. Dacă l-ați fi citit fără puseuri războinice, probabil ați fi văzut că sursa este cea mai de preț icoană a învățământului nemțean, Inspectoratul Școlar Neamț. Așa că, ori toate cele mai de sus vin de la instituția amintită, ori și Inspectoratul este manipulat, dezinformat, de directori care nu au raportat numărul de elevi înscriși.
Cu multă stimă, doar un fost profesor,
Valentin Bălănescu