Suplimentare surpriză pe ordinea de zi a ședinței ordinare de Consiliu Județean (CJ) Neamț de miercuri, 23 martie – reducerea numărului de membri în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) la Apa Serv și Troleibuzul, cele două societăți ale CJ-ului.
Inițial, președintele legislativului nemțean, Emilia Arcan, propusese, prin amendament, diminuarea numărului de agamani de la 11 la 5 la ambele societăți, dar consilierul PSD Dan Constantin a sărit spunând că social-democrații propun reducerea nu la 5, ci la 3 la societatea Apa Serv, invocând „multiplele semnale din presă”, deși, după cum l-a corectat președintele Emilia Arcan, semnalele n-au fost numai de la presă.
Atunci a întrebat și vicepreședintele Daniel Vasiliu Macovei: „Nu mai bine o desființăm de tot?”. Numai că nu, nu se poate legal, după cum i-au explicat colegii din CJ.
La final, așa a și fost votat: 5 agamani la Troleibuzul și doar 3 la Apa Serv, ca să se bucure domnul Constantin că i-a fost îndeplinită dorința, doar că, ceea ce n-a făcut domnul Constantin, dar au făcut alți patru colegi din CJ, a fost să dea un exemplu și să fie primul care-și anunță demisia.
Un al doilea motiv de bucurie al domnului Constantin datorită acestei ședințe ar trebui să fie declarația liberalului Cristian Tapalagă: „Este pentru prima dată când sunt pe aceeași lungime de undă cu domnul Dan Constantin. Chiar eu voiam să propun acest amendament. Înseamnă că s-a suflat prin perete. Și, dacă tot s-a propus, eu mai am o sugestie – să fie un consilier de la PSD, unul de la PNL și altul de la celelalte formațiuni politice”.
Pe un ton categoric, Miron Radu Tudorel a spus că dumnealui nu ține cont de ceea ce s-a scris în presă, în schimb vrea ca agamanii care mai rămân la Apa Serv să reducă și numărul membrilor din Consiliul de Administrație la numărul minim permis de lege – 5, „nu 3, așa cum s-a scris în presă, care e în afara legii. Toți să fie neexecutivi, maxim unul executiv”.
*Neculai Pușcașu, sătul să fie arătat cu degetul
Odată cu anunțarea amendamentului, consilierul județean Neculai Pușcașu a anunțat că a demisionat deja din AGA Apa Serv în această dimineață, gestul său fiind urmat și de colegii din CJ Neamț: Bogdan Onu, Vasile Nica și Vasile Murariu, cel din urmă spunând că avaria care a lăsat mare parte din oraș fără apă atâtea zile a lovit în siguranța cetățenilor, motiv pentru care s-a decis să demisioneze.
„E un proverb românesc: <Ultimul venit trebuie să plece primul!>. Eu am fost ultimul venit la Apa Serv, cu dorința de a-mi exprima experiența, bunăvoința și tot ce s-a dorit acolo și cred că am făcut ceva în alea două-trei luni de zile. Declar deschis că nu m-am dus pentru sinecuri, pentru bani, așa cum am fost plefturit de unele mijloace de comunicare cu populația județului. De aceea, vă rog să luați act deschis că dimineață eu mi-am dat demisia de la Apa Serv, mai ales că acolo climatul este total nefavorabil între conducerea companiei, CA și AGA. (…) Mulțumesc și eu, asemeni domnului Lupu, că mi s-a făcut propagandă, că de vreo trei-patru ori am fost dat în poză”, a spus consilierul Neculai Pușcașu.
Acesta a insistat că trebuie să se înțeleagă că Apa Serv e companie a județului Neamț, spunând că, de foarte multe ori, se înțelege că ar fi societatea comercială a unui privat. Și i-a sfătuit pe colegii din CJ Neamț: „Să nu ne luăm privirea de pe acea societate. Este o spaimă creată, indusă și impusă conducerii de acolo și opiniei publice că noi, agamanii, că din agamani nu ne-au mai scos, că noi am fost puși să luăm capul ăluia sau celuilalt”.
În final, i-a anunțat pe cei din sală că demisia e „o notă de bun simț”. În general o fi, dar demisia de onoare să dă la timp, nu când vine la presiunea mediatică, pe care au tot invocat-o consilierii în ședința din 23 martie.
Andreea AMARIEI