Gradul de civilizație a unora dintre cetățenii orașului Piatra-Neamț nu se vede numai în felul în care, în multe zone, mobilierul stradal și coșurile de gunoi sunt distruse sistematic de tot felul de ”războinici”, ci și în felul în care oamenii se comportă unii cu alții când ceva îi ”deranjează”. De la cuvintele triviale, împărțite cu generozitate, între cei care poartă mască și cei care nu ”cred că există Covid” în autobuze și în spații publice, până la incidentele grobiene în trafic, viața cotidiană a pietreanului este marcată de o multitudine de scene la care ar prefera să nu asiste. În această categorie se înscriu, cu succes, și cerșetorii care-și schimbă brusc atitudinea umilă și devin extrem de agresivi, dacă nu li se dă acel leu pe care l-au cerut.

Revenind la trafic, însă, o scenă suprinsă de camera de bord a unui autoturism, în seara de 10 septembrie, în apropierea Poștei Mărăței pledează pentru înființarea unei structuri (probabil că în cadrul Poliției Locale ar fi de preferat), care să preia reclamațiile de la șoferii agresați. Așadar în imagini se văd doi tineri ”bine crescuți”, care lovesc un șofer, aflat la semafor, din motive pe care doar ei le știu. În fond, motivele nici nu contează. Important este că o astfel de atitudine trebuie sancționată cumva. Mai ales că, zilnic, curg înjurăturile prin sensurile giratorii, dar acestea deja par cele mai nevinovate ”forme de exprimare”, comparativ cu scuipatul (absolut responsabil mai ales în vreme de pandemie) și atacurile cu leviere, cozi de topor, și alte ”mijloace contondente” lăsate în mașină că e bine să fie ”la nevoie”.

C.M.

2 COMENTARII

  1. Frumos pentru un oraș turistic !! Politia chiar nu știe de acești ziși cerșetori pe la semafoare sau la sens giratorii , hai sa fim serioși !!?

  2. Si politia locala se plimba cu loganul si constata nereguli rutiere in loc sa protejeze comunitatea locala. Ca doar e mai fain sa stai in logan decat sa bati orasul la picior.

Comments are closed.