0:00

Închisoare cu executare pentru Dan Morenciu, fostul șef al Ambulanței Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMagistrații din cadrul Tribunalului Bacău s-au pronunțat în dosarul denumit generic „Mită la Ambulanță”. Dan Dorin Morenciu, fostul manager al Serviciului Județean de Ambulanță Neamț a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Prin sentința din 28 decembrie i s-au interzis anumite drepturi civile timp de 4 ani după executarea pedepsei. Judecătorii au mai dispus confiscarea sumei de 82.000 de euro. În același dosar a fost judecată și Elena Preda, fosta șefă a stației de la Târgu Neamț, iar pentru complicitate la luare de mită aceasta a primit o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendare, și a pierdut prin confiscare 6.000 de euro. Ionuț Doarbeș, angajat al SAJ Neamț, acuzat de complicitate, are o pedeapsă cu suspendare de un an și 4 luni.

În același dosar au mai fost judecate alte 11 persoane acuzate de procurorii DNA că au dat mită pentru a ocupa un post la instituția amintită. Epanu Magdalena, Ciobanu Iuliana, Lupu Aurel, Movilă Cristian, Cristescu Constantin, Rascarache Ioana Cătălina, Alexa Daniela, Vrînceanu Mihai Sebastian, Jigău Ciprian Constantin, Trăscăoanu-Stoian Ioan și Pîntea Luiza Mariana au fost condamnați la câte un an și jumătate de închisoare pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Cu toții au fost obligați să presteze muncă în folosul comunității și au de respectat o serie întreagă de obligații altfel instanța poate revoca suspendarea și poate dispune executarea pedepsei.

Decizia instanței de fond nu este definitivă și poate fi atacată de oricare din părțile interesate la Curtea de Apel Bacău.

Scandalul a izbucnit la începutul lunii mai a anului 2022, după ce Ambulanța Neamț a organizat un concurs pentru definitivarea pe post a celor care au fost angajați în pandemie, pe perioadă determinată, în timpul stării de alertă. Directorul Morenciu a pretins de la cei care doreau să se angajeze câte 5.000 de euro. Banii au fost stânși de asistenta șefă de la Piatra Neamț, Luminița Rozonschi, cu ajutorul colegei de la Târgu Neamț, Elena Preda. De menționat este faptul că cei care și-au asigurat trecerea concursului cu bani, au primit ajutor, parte din răspunsurile corecte la întrebările din chestionare fiind completate de cei implicați în fraudă.

Luminița Rozonschi, liderul de sindicat, Gladior Andronache, dar și alte persoane, au recunoscut faptele reținute în sarcina lor, iar în acest fel au obținut reducerea pedepsei cu o treime, toți fiind condamnați la închisoare cu suspendarea executării (amănunte aici).

Morenciu, Preda, dar și parte din candidații de la concursul măsluit nu au mers pe procedura simplificată și pentru ei procesul a continuat. La scurt timp de la intrarea cauzei pe rolul Tribunalului Neamț, Dorin Morenciu a cerut strămutarea cauzei și aceasta a ajuns la Tribunalul Bacău (amănunte aici și aici).

(G.S.)

Articolul precedentTrei nemțeni prinși drogați la volan
Articolul următorDirecția Silvică Neamț anunță organizarea unei licitații pentru vânzarea de masă lemnoasă fasonată provenită din confiscări
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.