pietricica turism

aglomeratie

Cu patru zile înainte de marea Sărbătoare a Învierii, în Piața Centrală din Piatra Neamț, încă de la primele ore ale dimineții, nu mai ai unde să arunci un ac. Comercianți și cumpărători deopotrivă au intrat în febra sărbătorilor. Cu greu se găsește un loc de parcare liber, concurența e acerbă și nici măcar etnicii minori nu reușesc să facă față solicitărilor. Peste tot cărucioare cu marfă și cetățeni de toate vârstele se înghesuie la cumpărături. Se vinde orice, de toate pentru toți, pentru toate gusturile, pentru toate nevoile, de la candele și lumânări până la ouă, carne, legume și zarzavaturi, pentru toate buzunarele.

”Am, nu am, vine Paștele. Nu am terminat încă lista de cumpărături și deja am cheltuit 200 de lei. Dup cum am socotit, anul acesta masa de Paște ne ajunge în jur de 400 de lei, cu tot cu pasca și cozonacul făcute în casă”, a declarat o doamnă pensionară încărcată cu sacoșe pline cu cumpărături.

”Să știți că prețurile nu au crescut. Verdeața costă la fel, iar carnea de miel mi se pare rezonabilă ca preț. În plus, nu trebuie să cumperi un miel întreg”, a spus un alt client, mai gospodăros de felul său.

”Prețurile sunt aceleași, cozonacul mi se pare însă cam scump. Îl preferăm pe cel făcut de noi în casă”, a spus o altă doamnă.

Despre vânzători nici nu mai discutăm. Este șansa lor să rămână fără marfă. Te atrag și te îmbie cu oferte fel de fel. În galantare, carnea de miel se vinde gata tranșată, pentru gusturile și portofelul fiecăruia.

”Acum se vinde cel mai bine, deși noi am scos miel la vânzare încă de acum două săptămâni. La început, am vândut kilogramul cu 23 de lei, acum este 22 de lei. Și iedul se vinde destul de bine, iar prețul este același”, a declarat un vânzător de carne.

”Merge vânzarea, nu ne putem plânge. Înainte de Paște toată lumea are câte un bănuț pus deoparte. Este într-adevăr aglomerat, însă fluxul mare de cumpărători va fi în joia și în vinerea mare”, a explicat un negustor de legume, cu experiență acumulată în domeniu.

Cât costă masa de paște?

Un kilogram carne de miel/ ied – 22 de lei
Un kilogram caș proaspăt de oaie – 22 de lei
Un kilogram urdă – 20 de lei
Ouă – 50-60 de bani/bucata
Verdeață – 1 leu legătura
Un kilogram spanac – 3,5 lei
Vopsea de ouă – 2,5-3 lei/plic
Un kilogram făină – 3,5-4 lei
Un kilogram zahăr – 4,5-5 lei.

De pe tarabele din piață nu lipsesc candelele și lumânările. Acestea se vând, după caz, la bucată sau la kilogram. Prețul diferă, în cazul candelelor, în funcție de mărime, între 2,5 și 12 lei bucata.

Pentru cine nu vrea să se obosească prea tare, are la dispoziție alternativa cozonacului și a păștii gata preparate. Cofetăriile și patiseriile din tot orașul se întrec în a lua comenzi pentru cozonaci. Un cozonac auriu, frumos crescut și bine copt, se vinde cu 25 de lei kilogramul. Pasca, în funcție de tip și ingredientele folosite, se vinde, tot în magazinele de profil cu 20-30 de lei kilogramul.

Irina CĂLIN