Vasile Miriuta

* interviu cu Vasile Miriuţă, antrenor principal FC Ceahlăul

Vasile Miriuță, antrenorul principal al Ceahlăului spune că în 2014 echipa va arăta mai bine. Tehnicianul pietrenilor este sigur că va continua colaborarea cu echipa nemţeană și nu-și va găsi alt angajament, deoarece, susține el, se simte foarte bine la Piatra-Neamț.

– Ce concluzii ați tras după meciul cu ACS Poli Timișoara?

– Important este că au rămas punctele acasă, la Piatra-Neamț. După părerea mea băieții au avut o prestație bună, chiar după ce am ratat acel penalty din prima repriză, de la început. Asta demonstrează că echipa are un moral bun, psihic stă bine. Țin să felicit jucătorii.

– Ați realizat ce v-ați propus, 26 de puncte cu două etape înainte de finalul campionatului. Ce gânduri vă macină?

– 25-26 de puncte, asta mi-am propus eu, dar m-am înșelat, băieții vor mai mult! Glumesc un pic, pentru că sunt bucuros. Părerea mea este că am scăpat de retrogradare. Eu mă gândesc întotdeauna să fac punctele să scăpăm de retrogradare și, apoi, să ne propunem altceva. Avem 26 de puncte și mai sunt încă două meciuri, din care vrem să obținem maxim.

– V-ați gândit și la eventualitatea unui meci nul, după ratarea penaltyului?

– Știți cum e: normal că te gândești un pic mai aproape de final… dar când mai erau multe minute, încă aproape o repriză și, plus încă una. Important e să nu iei gol și asta le-am spus și la băieți: să păstrăm zero la zero, că vom da gol în minutul 75, 85, 90 asta e! Important e să nu luăm gol, pentru că zero la zero, înseamnă un punct, iar la sfârșit punctele se adună. În rest, poți să faci orice, dar să nu intre mingea în poartă. Eu zic că a fost o victorie muncită, contra unui adversar care s-a organizat, s-a apărat bine, a încercat să ne surprindă pe contraatac, și băieții merită să fie felicitați pentru jocul de acuma și cele 26 de puncte realizate.

– Realizarea se datorează și dumneavoastră, sau vă excludeți?

– Nu-mi place să vorbesc despre mine. Meritul e al jucătorilor. Eu mă simt foarte bine dacă echipa câștigă și dacă șefii mei mă apreciază pentru munca pe care o fac aici. Mă simt bine aici, îmi doresc să rămân. Sunt convins că o să rămân aici, pentru că am o echipă care își dorește mai mult ca în ceilalți ani. Și-au dat seama că, dacă muncesc, pot spera la mai mult.

– Sunteți pe locul 5. Cum e să fii în spatele echipelor cu pretenții, Steaua, Astra, Petrolul și Pandurii?

– Vă spun sincer că e bine să jucăm sub presiunea care este sus, să uităm de presiunea de la mijlocul clasamentului, sau de jos. Nu vreau să ridic în slăvi pe nimeni, dar dacă ți se asigură toate condițiile și ești cu banii la zi, nu ai la ce să te gândești decât la fotbal

– Și la Moș Nicolae…

– Și la Moș Nicolae, ca să vină cu surprize. Încă o dată, îmi felicit echipa, pentru că am niște băieți senzaționali, ori să vină înfrângeri, dar vreau să rămânem împreună, uniți și să demonstrăm că Ceahlăul nu mai e o echipă mică. Suntem o echipă care ne putem bate de la egal, la egal, cu oricine.

– Ce le-ați spus jucătorilor la pauză?

– La pauză le-am spus băieților că, dacă Dumnezeu vrea să nu dăm gol, nu dăm gol! Dacă Dumnezeu vrea s-o bage cu mâna în poartă, o bagă! Important e să nu luăm gol și se termină 0-0. Un punct, e un punct. Îi ținem pe ceilalți sub noi, rămâne distanța dintre noi. Le-am mai spus băieților că nu e nicio problemă dacă se termină 0-0. Rămâne disciplina tactică și eu sunt sigur că vom marca. Dacă nu, să nu luăm gol!

– A fost explozeie de bucurie la golul lui Golubovic, de parcă ați câștigat campionatul. Euforie maximă …

– Noi am crezut în victorie. La golul marcat de Bojan Golubovic, a fost acea explozie a lui, normală. Ratezi un 11 metri, nu-ți mai ies șuturile la poartă… știu momentele, că am trecut prin ele. Îți vine să strângi pe unul de gât. Și la mine a fost o explozie, pentru că mi-am dorit să învingem, pentru că eu zic că am scăpat de retrogradare. Zâmbiți, eu știu la ce vă gândiți, dar asta este.

– Oricine zâmbește. Mă gândesc că poate ați citit clasamentul invers!

– Am avut un antrenor în Germania, Eduard Geyer, a fost antrenorul RDG-ului, la Dinamo Dresda, prin Dubai, m-a antrenat vreo 5 ani, care ne spunea: Băi, să facem cât mai repede 35 de puncte să scăpăm de la retrogradare, că jucăm altceva. Te duce valul, altfel gândești, dar ăsta e primul obiectiv: să scapi de retrogradare.

– Mai plecați la Budapesta până se termină turul?

– Rămân, nu mai plec! Fotbalul cere sacrificii. O să am timp în vacanță, în decembrie, 3 săptămâni, să stau cu familia. La ultima etapă o să vină băiatul după mine și o să plecăm împreună, la Budapesta. Vreau ca în aceste două etape să facem minim 4 puncte.

– Preferați să se mai joace două etape din retur?

– Dacă va fi să se mai joace două etape, o să jucăm, dacă nu, o să-i mai țin pe băieţi după meciul cu Viitorul Constanța câteva zile și apoi o să le dau drumul în vacanță 3 săptămâni. O să vedeți și dv. că la anul o să fim mai puternici, dar o să avem timp să mai vorbim despre asta.

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ