roman general

Administrația locală romașcană se pregătește pentru atragerea de noi fonduri europene, însă deocamdată ghidurile de finanțare nu sunt făcute publice. În lipsa lor, doleanțele sunt mari și țin de modernizarea unor străzi, a unor unități de învățământ și chiar a sediului Primăriei Roman.

Pe liniile de finanțare deschise până în 2012, administrația romașcană a câștigat doar șapte proiecte, cel mai ”îndrăzneț” fiind microhidrocentrala de pe râul Moldova, ce urmează a fi dată în funcțiune până la finele acestei luni. Valoare totală a acestui proiect este de 25.895.880 lei, din care bugetul local a suportat puțin peste 1,5 milioane de lei. Lucrarea a demarat în urmă cu doi ani, de execuția construcției ocupându-se firma Construcții Hidrotehnice Iași. Microhidrocentrala ar urma să producă anual 3 GWh, ceea ce ar însemna acoperirea energiei necesare iluminatului public, dar și pentru unitățile din subordinea Primăriei.

Un alt proiect câștigat a vizat reabilitarea a trei străzi – Păcii, Martir Cloşca, Alba Iulia – pe un program PHARE ce-și propunea îmbunătăţirea accesului comunităţii de rromi la un nivel decent de infrastructură locală. Valoarea proiectului a fost de aproape 240.000 de euro.

Tot pe infrastructură, Primăria Roman a mai câștigat, în 2011, un proiect ce a vizat reabilitarea a 30 de străzi, modernizarea scuarului de la Hotel și a tronsonului IV din Pietonal, precum și montarea unor camere de luat vederi. Este vorba de PIDU – planul integrat de dezvoltare urbană, finalizat în toamna anului trecut. El a vizat modernizarea arealului Scuar Hotel Roman, Pietonal Ştefan cel Mare – tronsoanele I şi IV, Centru Istoric Urban Ştefan cel Mare și zona cartierelor Favorit şi Cuza-Vodă. Tot în PIDU a fost cuprins și proiectul privind montarea a 18 camere de luat vederi color, mobile, costul fiind apropiat de 2 miliarde de lei vechi. În total, finanțarea primită de la UE pentru acest proiect a atins 28 milioane de lei, adică peste 6 milioane de euro.

În 2012, Primăria Roman a mai închis trei proiecte câștigate pe fonduri externe: „Centrul de îngrijire de zi pentru copiii aflaţi în situaţii de risc în Municipiul Roman” (proiect de 83.867 euro), „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea clădirii destinate ”Căminului pentru bătrâni” – Casa Bunicilor (cu o valoare de 2.709.476,19 lei) și „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea clădirii destinate serviciilor sociale din municipiul Roman, str. Speranţei nr. 11” – Casa Pâinii (valoare: 2.227.281,85 lei). În total, de serviciile celor trei centre beneficiază aproape 250 de copii, bătrâni și persoane ale căror venituri nu le permit să-și asigure hrana zilnică.

Primăria Roman a mai fost partener într-un proiect cu PRAIS, care a vizat creșterea consumului de fructe și legume proaspete în rândul copiilor, persoanelor vârstnice și al femeilor însărcinate. Inițial, proiectul s-a derulat în perioada noiembrie 2012 – iunie 2013, ulterior fiind extins până în iunie acest an. În total au fost distribuite peste 23,5 tone de fructe și legume de care au beneficiat categoriile prezentate mai sus, din Roman și Medgidia.

În acest moment, Primăria Roman a primit o veste bună privind reabilitarea și consolidarea pe fonduri europene a corpului B al Colegiului Național Roman-Vodă. Autoritățile spun că au parcurs primele etape și, cu o documentație adusă la zi, sunt șanse mari ca acest imobil, ce așteaptă finanțare de aproape șase ani, să intre în reabilitare, iar mai apoi să fie redat circuitului educațional.

Proiectul Apa Serv – sub monitorizare

Autoritățile locale romașcane monitorizează atent modul cum se desfășoară lucrările pe proiectul european de extindere a rețelei de canalizare, câștigat de Apa Serv și care are ca termen de finalizare decembrie 2014, plus încă 12 luni pentru eventuale remedieri. Primarul Laurențiu Leoreanu spune că lucrurile au început să se miște, chiar dacă nu în ritmul în care și-ar dori el sau locuitorii din cartierele vizate, cum ar fi Primăverii sau Bălcescu. ”În cartierul Bălcescu lucrările merg bine. Pe Primăverii sunt mai multe probleme, deoarece pământul se surpă în câteva puncte. Eu sper să facă lucrările bine și cât mai repede. Acum se mișcă mai bine, dar mi-e teamă că, dacă îi laud, îi voi deochia. Au început să comunice cu noi atunci când întâmpină probleme, ceea ce este un lucru bun. Așteptăm stațiile de pompare, despre care mi s-a spus că sunt comandate, dar abia după punerea lor în funcțiune o să vedem o finalitate a lucrărilor. Noi oricum nu le dăm aviz până când nu aduc și drumurile la starea inițială. Nu mergem pe bună credință, ci vreau să lucrăm ca la carte”, a precizat primarul Laurențiu Leoreanu.

Până în acest moment, cele două firme care se ocupă de lucrări au finalizat stația de pompare din Danubiana, termină în aceste zile cartierul Bălcescu, iar după ce vor termina zona Islazului-Primăverii vor intra în cartierul Lipovenesc, zona cea mai de jos a municipiului, unde nu a existat niciodată rețea de canalizare.

Claudia MATEI

Articolul precedentPopadiuc s-a alăturat lotului Ceahlăului
Articolul următorPregătiri pentru o licitație importantă