0:00

În lipsa unui operator pentru salubritate / Consiliul Județean caută paznic la gunoaie, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* ”Dacă acel caiet de sarcini n-ar fi fost respins de atâtea ori, azi am fi putut preda groapa de gunoi firmei câștigătoare și n-am fi fost nevoiți să cheltuim bani cu paza”, a declarat Culiță Tărâță

Consiliul Județean Neamț caută firmă de pază pentru depozitul de la Girov și stațiile de sortare și transfer gunoaie de la Cordun, Tașca și Târgu Neamț. Zilele trecute, consilierilor li s-a adus la cunoștință că lucrările sunt aproape de final și investiția va trebui păzită, lucru care, în lipsa unui operator al salubrității județene, cade în sarcina CJ.

Vorbim aici de depozitul județean de deșeuri nepericuloase de la Girov, stația de sortare și transfer al deșeurilor de la Cordun, stația de transfer de la Târgu Neamț și stația similară de la Tașca. Acestea vor intra în proprietatea Consiliului Județean Neamț în momentul când se vor semna procesele verbale de predare-primire, la terminarea lucrărilor. Ca beneficiar, CJ Neamț a semnat un contract de finanțare cu Ministerul Mediului, pentru a primi fonduri nerambursabile pentru realizarea investiției. În contractul cu pricina, se stipulează că administrarea bunurilor ”se face cu diligența unui bun proprietar”, cu respectarea legii și a prevederilor contractului de delegare. Care contract de delegare n-a fost semnat încă, întrucât nu există un operator desemnat să administreze și să gestioneze salubritatea județului, pentru că aleșii județeni n-au fost în stare până acum să cadă de acord asupra caietului de sarcini pentru licitația prin care să se găsească acest administrator. Tărăgănările sunt bine știute, scandalul iscat la fel, interesele mai puțin. Cert este că lucrările se apropie de final, obiectivele trebuie predate, dar nu există operatorul căruia să-i fie, așa că paza obiectivelor cade în sarcina Consiliului Județean.

În prezent, cât încă se mai lucrează, paza este asigurată prin grija antreprenorilor lucrărilor de construcții. Costurile sunt de vreo 18.000 de lei lunar pentru depozitul de la Girov și 5.212 lei lunar pentru stațiile de sortare și transfer. Sume fără TVA. ”Aceste costuri nu sunt acoperite nici prin proiectul care asigură finanțarea sistemului management integrat al deșeurilor în județul Neamț și nici prin proiectul de buget al Consiliului Județean pe anul 2014”, spune Mihaela Popa, managerul de proiect. Ele vor trebui totuși asigurate, la proxima rectificare de buget, măcar până când se vor preda obiectivele către delegați. Având în vedere că lucrurile au trenat până acum în plenul CJ, din motive de majorități politice, județul Neamț va suporta cheltuielile cu paza și cu conservarea obiectivelor pentru cel puțin 6 luni în cazul depozitului de la Girov și 9 luni în cazul stațiilor de la Cordun și Tașca.

Tot Mihaela Popa atrage atenția că aceste costuri nu sunt incluse în finanțarea nerambursabilă și că ele sunt orientative, întrucât ”durata contractului de pază poate suporta modificări în funcție de derularea achiziției contractelor de delegare a gestiunii depozitului Girov, a delegării operării stațiilor de sortare și transfer, precum și a serviciilor de colectare și transport deșeuri în cele patru zone ale județului Neamț”. Costurile cu punerea în siguranță și conservarea instalațiilor, echipamentelor și utilajelor vor face obiectul unui studiu viitor, ce va fi, de asemenea, supus aprobării plenului CJ Neamț.

Parcă pentru a demonstra veridicitatea zicerii cu ”mintea românului cea de pe urmă”, unii din consilierii județeni care s-au împotrivit până acum s-au trezit brusc cu grijă față de banii județului și n-ar vrea să fie cheltuială mare cu paza. ”Aş dori să solicit aparatului tehnic să analizeze varianta legală ca noi, din Consiliul Judeţean, să angajăm oameni proprii, să nu mai cheltuim banii cu paza, dacă se poate”, s-a exprimat dl. Adrian Bourceanu.

”Nu aş vrea să pun gaz pe foc”, i-a replicat președintele Culiță Tărâță, ”dar ce-ar fi însemnat astăzi dacă acel caiet de sarcini nu era respins de «n» ori, atâtea luni de zile întârziere, şi astăzi am fi fost în măsura ca firma câştigătoare să preia tot ce-i legat de groapa de gunoi la Girov, Taşca, Roman și Târgu Neamţ? Nu am mai fi fost nevoiţi astăzi să propunem contractarea unei firme de pază sau personal de pază. Ţineţi minte că am spus că banii se vor cheltui tot din fondurile Consiliului Judeţean? Astăzi suntem nevoiţi să ducem gunoiul în alte judeţe şi nu la Girov, pe cheltuiala cetăţenilor din judeţul nostru”.

Dana OSTAHIE

Articolul precedentProvocare pentru 23 august
Articolul următorSportul nemțean în presă și arhive

1 COMENTARIU

  1. CE SE PRICEP PSDstiASTIA SA CHELTUE PE SPATELE NEMTENILOR TARATA EUN TRASEIIST DE PROFESIE SI I SE RUPE DE JUD NEAMT.

Comentariile sunt închise.