0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

FOTBAL

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ceahlăul – Elore (RP Ungară) 2-2 (0-2)

În compania proaspetei divizionare A, Elore Bekescsaba, Ceahlăul şi-a dezvăluit atât slăbiciunile, cât şi punctele bune, pe care le-a etalat, mai ales, pe sfârşitul partidei. Vom încerca pe cât ne va sta în putinţă ca, odată cu schiţarea fazelor de joc, să dezvăluim lipsurile actuale ale echipei. Nu ştiu în ce măsură şi-a dezvăluit potenţialul această echipă care, după cum se spune, va evolua în sezonul acesta împotriva teamurilor lui Albert şi Bene… Cert este că în prima repriză şi la începutul celei de-a doua, ea a dezvăluit unele caracteristici ale fotbalului maghiar: deplasare continuă pentru demarcare, pase precise, schimbări derutante de locuri… Cu aceste atuuri, maghiarii şi-au plimbat adversarii pe tot terenul, echipa pietreană părând o corabie fără cârmaci, lăsată în voia valurilor. Singur, Pătraşcu, ambiţios şi capabil să se bată oricând, precum îl ştim, a încercat să-şi depăşească adversarii prin driblinguri, prin viteză, prin şuturi la poartă; dar numai cu o floare… Iată de ce nu a surprins pe nimeni faptul că echipa oaspeţilor a reuşit să înscrie în minutul 18, când înaintaşul cu nr. 8 l-a surprins pe portarul Mitrofan cu un şut la colţ şi, apoi, şapte minute mai târziu, la o combinaţie în care apărarea noastră a fost spectatoare, şi extemul dreapta, deplasat pe postul de înaintaş central stânga, a reluat puternic, cu capul, în poarta gazdelor. În această perioadă nu putem remarca decât o centrare a lui Renţea, reluată greşit cu capul, din plonjon, de către Negustoru şi două şuturi puternice expediate prin surprindere de către Nicoară. Surprinzător, după pauză, când îi consideram epuizaţi fizic, pietrenii au început să-şi depăşească adversarul în toate liniile, executând până la sfârşit un presing pe tot terenul şi realizând, drept urmare, nenumărate faze de gol. Astfel, Pătraşcu şutează în bară de la aproximativ 30 de metri şi Negustoru reia cu capul în gol mingea revenită în teren. Apoi, în minutul 87, Negustoru reuşeşte din nou să trimită spre poarta goală, lui Mangalagiu revenindu-i doar meritul de a pecetlui acţiunea. Echipa Ceahlăul se află la un nivel mediocru de pregătire; jucători nu se demarcă, nu conlucrează suficient; unii dintre ei, Seceleanu, Mangalagiu, sunt sub nivelul de pregătire al colegilor lor, vor trebui să muncească mult pentru ca la începutul campionatului să poată evolua la nivelul care i-a consacrat; Zaharia a găsit de cuviinţă să discute, în contradicţie cu antrenorul, mulţi dintre jucători nu au arătat respect fată de adversari (Enache, Pătraşcu, Mangalagiu) sau faţă de public. Iată de ce, în perioada care a mai rămas, trebuie multă muncă, jucători trebuie să fie conştienţi de aceste lipsuri şi să le lichideze (se ştie că în divizia secundă nu se joacă menuet). (Alexandru Iacob, Ceahlăul, vineri, 1 august 1969)

Ceahlăul – Ştiinţa Bacău 1-1

Duminică s-a disputat la Târgu Neamţ o întâlnire amicală de fotbal între Ştiinţa Bacău şi echipa Ceahlăul Piatra Neamţ. Meciul a scos în evidenţă o serie de carenţe ale echipei pietrene, care se referă mai ales la deficienţele de ordin fizic şi tactic. Dacă în prima repriză pietrenii au putut etala o parte din cunoştintele lor tehnico-tactice, după pauză, din cauza deficienţelor fizice, care au ieşit pregnant la iveală, ei au fost complet depăşiţi de studenţii băcăuani. Scor final: 1-1, după ce băcăuanii au condus cu 1-0. Golul egalizator l-a marcat Zaharia, dintr-o lovitură de la 11 metri. (N. H. Sorin, Ceahlăul, marţi, 5 august 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Partide amicale

Continuându-şi pregătirile pentru începerea noului campionat, echipele de fotbal din judeţ susţin zilele acestea întâlniri amicale pentru omogenizarea loturilor şi verificarea potenţialului actual al garniturilor. Astfel, la Târgu Neamţ s-a desfăşurat miercuri un cuplaj de “amicale”, înregistrându-se următoarele rezultate: Constructorul Piatra Neamţ-Cetatea Târgu Neamţ 3-1; Victoria Roman-Ceahlăul Piatra Neamţ 4-2. În prima partidă au înscris Stoti şi Apetrei (2) pentru pietreni, Duţu pentru gazde. În meciul “vedetă” au înscris Kafka (2), Iacob şi Decu pentru învingători, Pătraşcu şi Mangalagiu pentru Ceahlăul. Jucători Ceahlăului se află în prezent la Suceava, unde participă la un turneu ce reuneşte echipele Ştiinţa Bacău, Chimia Suceava şi Politehnica Iaşi. (Ceahlăul, duminică, 10 august 1969)

Cupa României

Viitorul Săvineşti-Petrolul Moineşti 1-0 (0-0)

Disputat pe un timp nefavorabil, acest meci a atras un număr destul de mare de spectatori. A fost o partidă plăcută: s-a jucar deschis, cu pase în adâncime, şuturi de la distanţă şi un-doi-uri în fazele de finalizare. Prima repriză a aparţinut în întregime jucătorilor de la Viitorul, care au dominat cu insistenţă, dar au ratat incredibil, în minutul 18, prin Baghiu, care singur cu portarul a şutat afară. În această primă parte mai semnalăm un şut frumos expediat de Cioată şi apărat de portarul oaspeţilor, Cristea. La reluare, formaţia Petrolul, care activează în divizia C, operează câteva schimbări în formaţie, dar şi acum acţiunile se desfăşoară într-un singur sens: spre poarta oaspeţilor. Singurul gol al partidei a fost înscris în minutul 66 de Cioată. (Traian Coman, Ceahlăul, marţi, 12 august 1969)

Unirea Roman-Textila Buhuşi 2-1 (0-0)

Divizionarii din Buhuşi ”au plecat steagul” în faţa ambiţioşilor fotbalişti de la Unirea. Prezentându-se nesperat de bine la primul joc oficial din acest sezon, fotbaliştii romaşcani “şi-au plimbat” adversarii pe tot terenul, înclinând balanţa victoriei în favoarea lor. După 0-0 la pauză, în partea a doua jocul devine foarte îndârjit (în limitele sportivităţii!). Dominarea se află de partea gazdelor – la fel ocaziile de gol. În minutul 70, Apostol de la Unirea scapă de adversarul său direct şi deschide scorul dând posibilitatea echipei sale să conducă până în minutul 76, când, la o greşeală a apărătorilor romaşcani, Ovezea de la Textila aduce egalarea pentru echipa sa. Când toată lumea credea că prelungirile sunt inevitabile, Miculschi (plăcută revenire) aduce victoria echipei sale în minutul 87. (G. M. Groapă, Ceahlăul, marţi, 12 august 1969)

Cetatea Târgu Neamţ-Constructorul Piatra Neamţ 3-1 (1-0)

Constructorul Piatra Neamţ nu a reuşit să treacă de Cetatea pe terenul acesteia, mai ales din cauza ineficacităţii liniei de atac. Mai bine organizată şi cu mai mult aplomb în atac, Cetatea se califică pe drept în etapa următoare a Cupei României. Golurile au fost marcate de Duţu (2) şi Sandu pentru câştigători, iar pentru învinşi a punctat Apetrei. (Ceahlăul, marţi, 12 august 1969)

Victoria Roman-IUT Iaşi 3-2

Echipa de fotbal Victoria Roman a reuşit să învingă recent la Iaşi, cu scorul de 3-2, echipa IUT Iaşi, în cea de-a doua etapă a popularei competiţii-supranumită KO… Astfel, Victoria se adaugă celorlalte echipe din judeţul nostru (Unirea Roman, Cetatea Târgu Neamţ şi Viitorul Săvineşti) care s-au calificat în etapa următoare după ce au învins echipe divizionare C. (Ceahlăul, joi, 14 august 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Mircea Creţu, vorbeşte-ne despre Ceahlăul!…

Mircea Creţu este pietrean de baştină. Din 1936 şi până în 1945 a apărat culorile clubului Ceahlăul (asta declară cu mândrie)… Volubil şi afectuos, crede în oameni şi în fotbal; cam puţintel şi uscăţiv, degajă totuşi o voinţă de fier, pare un matelot bătut de toate furtunile, un om al mării… Acest om a fost readus la cârma echipei Ceahlăul. Pentru a afla stadiul actual al pregătirilor echipei pietrene, am găsit de cuviinţă să ne adresăm noului antrenor.

– Ştim că după plecarea lui Petre Steinbach echipa a rămas fără un program foarte bine definit, ştim că unii jucători au venit târziu la antrenamente, ştim că a existat delăsare în acest prelungit “concediu”. Deci, cum aţi găsit echipa?

– Probabil, nefolosirea judicioasă a vacanţei a făcut să găsesc pe majoritatea componenţilor echipei destul de slabi la capitolul pregătire fizică. În afară de aceasta, întâmpin mari greutăţi, în privinţa completării lotului. Argeşanu, jucător de bază, a plecat la studii; Iencsi, operat de menisc la Bucureşti va fi inapt un timp îndelungat (sunt foarte supărat că nu a fost trimis la Eforie aşa cum a avut prescripţia medicală); Dragu, operat de ruptură de muşchi la abdomen n-a jucat tot returul aşa (va fi recuperat peste o lună); Ciocârlan, are contuzie la genunchi. Apoi, nu toţi jucători s-au prezentat la data de 8 iulie la antrenament (?!); au fost unii (Seceleanu, Onica), care au venit pe data de 17 iulie la pregătire. Am constatat o stare de indisciplină pronunţată: vociferări în joc la colegi şi arbitri, lipsă de respect faţă de public. Se-nţelege, va trebui să luăm toate măsurile.

– Motivul?

– Şi-au făcut concediul la mare, plecările, probabil, s-au dat mai târziu. Lotul a fost completat doar cu doi jucători noi: Diaconu de la Progresul Brăila şi Mangalagiu, revenit după după 3 ani, pe care-l credem capabil să revină la binecunoscuta sa eficacitate.

– Mai aveţi perspective să întăriţi echipa?

– Noul reulament permite legitimarea, de jos în sus, pe tot cuprinsul campionatulu, în afară de ultimele 6 etape, bineînţeles cu aprobarea clubului de unde pleacă jucătorul. Aş vrea un vârf de atac de la Roman, de care se vorbeşte bine: e tânăr, are 19 ani.

– Ştiu: Apostol. Însă depinde dacă i se dă dezlegare. Ce program de pregătire aveţi în continuare?

– Ideea mea de bază este că antrenamentul trebuie bazat pe joc. Vom juca împotriva celor din Roman, Bacău, Târgu Neamţ; vom lucra numai şi numai cu “obiectul”, cum se spune în termeni fotbalistici. Pentru minge, jucătorul fuge oricât.

– Se va schimba concepţia de joc, se preconizează o altă tactică?

– Se-nţelege… Din cauza indisponibilităţilor în formaţia de bază, trebuie să evoluăm cu Onica fundaş central şi Pătraşcu mijlocaş. Vrem să schimbăm ideea de joc a echipei; având o echipă de talie mică, dar cu o rapidă deplasare, vom axa tactica noastră pe o circulaţie rapidă a mingii-linia de mijloc trebuind să fie catalizatorul acţiunilor pe care se va grefa jocul întregii echipe atât în fazele de atac cât şi în cele de apărare. Apoi, condiţia de bază în pregătire o constituie antrenamentul individual, creşterea conştiinţei într-un grad mai înalt (titularizarea în echipă fiind doar urmarea firească a îndeplinirii tuturor factorilor pregătirii, cu o deosebită pondere pe organizarea jocului şi respectarea întocmai a sarcinilor de joc). Vrem ca echipa noastră să se prezinte cu o idee de joc bine definită, să depună toată capacitatea de efort în slujba jocului colectiv şi, cu toate că avem un program de joc destul de greu la început (cu Portul, Poli Galaţi şi Sportul Studenţesc), cred că toţi jucători se vor dărui cu toată fiinţa lor pentru a se obţine rezultate bune.

– Ce obiective şi-a propus echipa, ce dorinţe aveţi?

– Când am plecat, aveam în obiectiv locul 3; acum vrem să-l reedităm. (Alexandru Iacob, Ceahlăul, vineri, 15 august 1969)

ATLETISM

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Atleţii romaşcani – ”în serie”!

Tinerii sportivi din cadrul Centrului de antrenament pentru atletism de la Roman, elevi ai cunoscutului antrenor Constantinescu Nehoi, au avut şi în cea de-a doua zi a Campionatului Republican de juniori o comportare excelentă, înscriindu-şi noii victorii în palmares. Fără îndoială, eroina acestei ediţii a Campionatelor Republicane a fost tânăra atletă Mariana Filip, care a reuşit să intre în posesia a numai puţin de 6 tricouri de campioană republicană! Cele două locuri întâi obţinute în probele de 100 şi 400 metri li se adaugă în prezent victoriile înregistrate în cadrul probelor de 200 şi 800 m, 4×100 m şi 4×400 m. Constantin Nemeş a egalat recordul republican la 400 m garduri, iar echipele feminine de ştafetă au câştigat probele de 4×100 m şi 4×400 m -nou record de junioare. Succese au fost obţinute şi de Spiridon Paşcu (10 km marş), Elena Monoranu (locul al doilea la 200 m) şi Mariana Loghin (locul al doilea la greutate). (Ceahlăul, duminică, 3 august 1969)

ADMINISTRAŢIE

“Sportivul”

Carol Luca a fost secretar tehnic al AS Voinţa din Roman. A încasat corect cotizaţiile de la membrii asociaţiei însă nu tot atât de corect a depus banii în contul ei, fentând-o cu 2.972 lei, prin falsuri. A urmat, normal, “lovitura de pedeapsă”, dată de judecătoria Roman: un an şi două luni închisoare corecţională. (Ceahlăul, marţi, 5 august 1969)

Cupa Eliberării

În municipiile şi oraşele judeţului nostru sunt în curs de desfăşurare întrecerile din cadrul competiţiei sportive dotată cu “Cupa Eliberării”. Până la 15 august vor fi cunoscute formaţiile ce se vor înfrunta în cadrul etapei judeţene, în zilele de 23 şi 24 august, la disciplinele sportive prevăzute în calendarul competiţional: motocros, volei, popice, fotbal, handbal, orientare turistică, atletism. (Ceahlăul, duminică, 3 august 1969)

MOTOCROS

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa Eliberării

Consiliul sindical judeţean, în colaborare cu Federaţia Română de Motociclism şi CJEFS Neamţ, a organizat duminică la Piatra Neamţ un concurs de motocros dotat cu Cupa Eliberării. Competiţia s-a desfăşurat pe versantul estic al muntelui Pietricica, pe un traseu de 1.500 mp, care a îndeplinit toate condiţiile tehnice şi de vizionare. În program a figurat numai o singură probă, pentru clasa până la 500 cmc. La concurs au participat motociclişti de la cluburile Poiana Câmpina, Steagul Roşu Braşov, Metalul Bucureşti, Victoria Moreni, Locomotiva CFR Ploieşti. În urma desfăşurării celor trei manşe plus două ture, pe primul loc s-a clasat Ştefany Otto (Steagul Roşu Braşov). L-a urmat Doventzi Iosif de la Metalul Bucureşti. Deşi pe timpul desfăşurării concursului a plouat continuu, peste 1.000 de spectatori au ţinut să fie prezenţi la această primă competiţie de motocros din Piatra Neamţ. (N. H. Sorin, Ceahlăul, marţi, 12 august 1969)

BASCHET

A luat sfârşit turneul de la Piatra Neamţ

Ieri dimineaţă, în sala sporturilor Ceahlăul au luat sfârşit întrecerile din cadrul amicalului turneu internaţional de baschet masculin la care au participat selecţionatele de tineret ale României şi Turciei, precum şi selecţionatele de juniori ale României şi Varşoviei. În concepţia organizatorilor, turneul a avut un caracter de verificare a potenţialului de joc al celor două garnituri române, care se află în pragul unor viitoare confruntări internaţionale, dintre care, fără îndoială, turneul balcanic al juniorilor este cea mai apropiată manifestare de acest gen. Calculele gazdelor nu s-au potrivit însă cu cele ale oaspeţilor şi astfel am putut urmări la lucru jucători foarte diferenţiaţi între ei din punct de vedere valoric. Jucătorii turci, evident mai maturi (nu numai tehnic, ci şi… ca număr de ani) au etalat calităţi superioare partenerilor de întrecere (reacţie de execuţie, multă îndemânare tehnică, talie superioară la câţiva dintre ei şi au dominat clar acest turneu, obţinând trei victorii concludente. La polul opus, formaţia juniorilor din Varşovia, cu componenţi foarte tineri a suferit înfrângeri în toate partidele disputate, ocupând în final locul al 4-lea. În aceste condiţii, jucători turci au obţinut o victorie previzibilă în meciul direct pentru primele două locuri cu România-tineret şi meritul ambelor echipe este acela de a fi oferit spectatorilor o partidă antrenantă, foarte disputată. Nu putem încheia fără a evidenţia jocul foarte bun desfăşurat ieri de formaţia juniorilor noştri, care au întrecut clar pe colegii lor din Varşovia cu 90-70, ocupând astfel locul al treilea. (Constantin Bostan, Ceahlăul, luni, 11 august 1969)

Articolul precedentÎn lipsa unui operator pentru salubritate / Consiliul Județean caută paznic la gunoaie
Articolul următor„Escroci în aer liber” la Târgu-Neamț