festivalul lada de zestre

În perioada 23-25 mai 2014, în Parcul Tineretului din Piatra Neamţ, se va desfăşura cea de-a IX-a editie a Festivalului de artă populară „Lada cu zestre”. Această manifestare este rezultatul colaborării dintre Consiliul Județean Neamț, Primăria și Consiliul Local Piatra-Neamț, Complexul Muzeal Județean Neamț, Asociația Meșterilor Populari din Moldova și Asociația Meșterilor Populari din Ținutul Neamțului, şi este organizat pentru a oferi nemțenilor și vizitatorilor orașului trei zile în care să-și amintească de valoarea lucrurilor simple, de identitatea națională, de creatorii necunoscuţi datorită cărora putem vorbi de artă populară românească.

„Festivalul de Artă Populară Lada cu zestre , eveniment  anual ce are ca scop păstrarea şi promovarea tradiţiei populare, a devenit de mulţi ani un reper important pentru meşterii populari,  invitaţia de a veni la Piatra-Neamţ fiind o recunoaşte a valorii acestora. Astfel, peste 60 de creatori populari reprezentativi pentru majoritatea zonelor etnografice ale ţării dar şi din Republica Moldova vor fi reuniţi pentru a crea o imagine de ansamblu asupra meşteşugurilor tradiţionale: ce s-a păstrat peste timp şi ceea ce a fost supus influenţei  vremurilor. Cei care vor trece prin Parcul Tineretului în perioada 23-25 mai vor vedea frumoase țesături realizate în stative sau la gherghef, cusături tradiționale făcute cu multă migală pe cămăși populare, obiecte din lemn crestate cu simboluri străvechi, ceramică utilitară (cele mai bune sarmale se fierb în oale de lut) sau decorativă, măști care ne amintesc de spectacolul obiceiurilor de iarnă, piese din piele și articole de cojocărie nelipsite din costumul de sărbătoare a țăranului, ouă încondeiate, icoane, podoabe, împletituri din sfoară şi papură” – aflăm de la Florentina Buzenschi, muzeograf la Muzeul de Etnografie Piatra Neamț.

Organizatorii festivalului apreciază valoarea participanților și prin premiile pe care le acordă: Consiliul Județean Neamț acordă ”Premiul pentru creație în arta populară” și ”Premiul pentru promovarea artei populare”, iar Complexul Muzeal Județean Neamț acordă Premiul ”Neculai Popa” – omagiu adus artistului popular din Târpești. (N.S.)

Articolul precedentAstăzi, la Centrul pentru persoane vârstnice Roznov / Spectacol caritabil
Articolul următorSpitalul de la Bicaz așteaptă avizul DSP