cheile bicazului

Vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Dan Manoliu, a fost vizitat, la începutul acestei săptămâni, de directorul Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmaș, Barna Heigy care a venit cu o propunere de interes major: iluminarea pe timp de noapte a Cheilor Bicazului, de la intrare și până la Lacu Roșu. Dacă se vor găsi fondurile necesare dar și soluțiile tehnice viabile tot acest traseu, frecventat chiar și noaptea, va fi iluminat de console montate pe versanții care străjuiesc cei câțiva kilometri de drum național. ”Într-adevăr, în urma unor discuții cu Consiliul Științific al Parcului Național Ceahlău, directorul parcului a venit cu această propunere, de a ilumina Cheile Bicazului și de a repoziționa punctele de vânzare a suvenirurilor. Este de fapt un proiect mai vechi, pus în discuție în legislatura anterioară, însă a rămas doar la stadiul de discuții, timp de doi ani acest proiect fiind abandonat din cauza unor divergențe de opinie și din cauza problemelor pe care le avem cu stabilirea graniței dintre Neamț și Harghita. Iată că acum cei din Harghita l-au reluat și ne-au propus să-l rediscutăm, fiind vorba despre aducțiunea de curent electric pentru iluminat public de la parcarea a doua din aval de Cheile Bicazului, până în parcarea a șaptea, în zona centrului de informare turistică. Există desigur și propunerea înființării unor parcări prin repoziționarea tarabelor unde se vând suveniruri”, a precizat Dan Manoliu, vicepreședinte al CJ Neamț.

”Există un proiect mai vechi însă trebuie să avem aprobat și planul de management pentru a se putea pune în aplicare. Noi nu putem face acest lucru decât în parteneriat cu Consiliul Județean, pentru a putea avea finanțare. Inițiativa este mai veche și trebuie obținute mai multe aprobări. Pe lângă acest proiect inițiat acum câțiva ani, Primăria Bicaz Chei a inițiat un alt proiect, separat, care prevede construcția unor puncte belvedere, a unui sistem pietonal și a unor parcări, în Cheile Bicazului. Evident ar trebui să vedem cum atragem fonduri, nu ar costa foarte mult pentru că totul poate fi făcut din lemn, iar la terasamente nu se umblă. Același proiect mai are în vedere și punerea în valoare a vechiului tunel, de altfel și iluminatul despre care se vorbește este făcut în ideea de a pune în valoare Cheile pe timp de noapte”, a declarat Gheorghe Oniga, primarul comunei Bicaz Chei.

Proiectul ce prevede un sistem de iluminat pe timp de noapte a Cheilor Bicazului va fi scos din arhive și va fi restudiat pentru a se vedea ce soluții se găsesc astfel încât să fie implementat.

Irina CĂLIN