Ion Asaftei, președintele ALDE Neamț și vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, vrea să reorganizeze Parcul Naţional Ceahlău şi vrea cu ardoare teleferic în masiv. Dar vrea musai, chiar dacă este conștient că un asemenea proiect înseamnă un ”munte” de aprobări, fiindcă vorbim de o zonă protejată, de un parc național care (încă) are statut special, conform legii. Ei bine, Ion Asaftei aici vrea să intervină, în primul rând: ”Va trebui să facem toate eforturile pentru acest obiectiv. Să nu avem linişte până când şi nemţeni vor merge cu telefericul, până la cabana Dochia, pe Ceahlău, să poată privi până la Cetatea Albă. E vorba şi de o înălţare sufletească, a omului, a turistului care ajunge pe acest munte sfânt. Peste tot în afara ţării noastre se urcă la 2.000, la 2.500 m, toată lumea accesează orice creastă. La noi toate sunt băgate sub oblăduirea interdicţiilor, parc naţional ori zonă protejată, ori cutare, ori cutare! Nu! Cine a stabilit aşa ceva poate să şi denotifice, dacă vreţi o porţiune de acolo. Faptul că aceste comisii, aceste consilii ştiinţifice sau cum se mai numesc… este devastat muntele”, a spus Ion Asaftei.

Întrebat de documentaţie, proiecte sau schiţe pe acest subiect, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ a spus că ”La această oră, nu există niciun studiu. Pornim de la zero. Totul ţine de voinţă financiară şi politică”.

Şi axialul – DJ 155F -s-a bucurat de atenția vicelui Asaftei: ”Consiliul Judeţean Neamţ, prin voce autorizată, s-a angajat să termine acest drum până la sfârşitul anului. Drumul este foarte important pentru turism şi pentru dezvoltarea localităţilor. Vom depune toate eforturile, cu competenţă, inteligenţă, cu calm, cu răbdare, dar şi eficienţă ca acest drum să fie finalizat. Drumul are şi o componentă strategică. Dacă viaductul pică, singura cale de acces spre Ardeal e pe acest drum. Vom vedea ce se poate face şi cu drumul național, Bicaz-Poiana Teiului. S-a venit şi cu soluţia de a schimba culoarul acestui drum. Oricât am consolida drumul, terenul fuge, terenul fuge spre lac”.

Deja ideea unui teleferic devine explicabilă…

(Gianina Buftea)