Tribunalul Neamţ, ca primă instanță, a pronunţat sentinţa în dosarul în care personaje cunoscute din Roman au fost judecate pentru corupţie.

Lenuța Nușa Chiriac, fost consilier local PSD și administrator al SC Turoag SA, a primit 2 ani de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria Roman. Adrian Dorin Bălănescu, diriginte de şantier în perioada în care a fost renovat şi extins Hotelul Roman, a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă la Primăria Trifeşti, iar Vasile Balcan, administrator al Marsat SA, a primit 1 an şi 4 luni cu suspendare şi 60 de zile de muncă la Primăria Roman. Instanţa a decis, de asemenea, ca Turoag să plătească o amendă penală de 24.000 de lei, iar Marsat de 18.000 de lei. Partea cea mai dureroasă este că judecătorii au obligat toate părţile din dosar (firmele în solidar cu administratorii) să achite Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice suma de peste 4 milioane de lei, cu penalităţi şi dobânzi la zi, care, în final, se va apropia de 5 milioane de lei.

Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA Bacău, care au anchetat-o pe Nuşa Chiriac pentru infracţiunea de ”folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”. Adrian Dorin Bălănescu şi Vasile Balcan au fost acuzaţi de complicitate la comiterea acestei infracţiuni.
”În perioada 2009 – 2011, inculpata Chiriac Lenuța Nușa, în calitate de administrator al SC Turoag SA, beneficiara proiectului finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionala intitulat „Modernizare și extindere Hotel Roman”, cu ocazia implementării proiectului, a folosit cu rea credință documente false și inexacte ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei de 4.120.444 lei din Fondul European de Dezvoltare Regionala”, se arată în rechizitoriu. ”La data de 26 mai 2010, pentru dovedirea îndeplinirii obligațiilor asumate prin contractul de finanțare și pentru a obține finanțarea efectivă, inculpata a depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord Est Piatra Neamț documente care atestau, în mod nereal, organizarea reală și efectivă a procedurilor de achiziție privind atribuirea contractelor de lucrări de construcție pentru acest proiect, în condițiile în care cunoștea că societățile declarate câștigătoare, ambele din Italia, nu vor efectua efectiv aceste lucrări.
În același context și la aceeași dată, inculpata a mai depus la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord Est Piatra Neamț documente care atestau în mod nereal organizarea reală și efectivă a procedurilor de achiziție privind atribuirea contractului de furnizare dotări de specialitate, mobilier hotel și restaurant către SC Marsat SA Roman, reprezentată de inculpatul Balcan Vasile, contractul încheiat cu această societate precum și documente care atestau livrarea produselor și plata acestora.
În fapt, aceste produse au fost achiziționate de la o altă firmă, administrată de o rudă a inculpatei. 
De asemenea, pe parcursul executării lucrărilor, inculpata Chiriac Lenuța Nușa a mai depus la aceeași instituție o serie de documente (devize de lucrări, procese verbale de control în fază determinantă și procese verbale pentru verificarea calității lucrărilor ce devin ascunse), o parte din ele semnate și de inculpatul Bălănescu Adrian-Dorin, care atestau în mod nereal faptul că cele două societăți au realizat lucrările efective”. (C.M.)

Articolul precedentIdei și-atât: Vicele Asaftei vrea teleferic până pe Ceahlău
Articolul următorPrimarul de Târgu Neamț premiat de Ministerul Culturii din Moldova
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.