pietricica turism

umf iasi 01Cele trei cadre universitare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr.T. Popa“ din Iaşi rămân în arest preventiv. Decizia a fost luată ieri după-amiază de judecătorul ieşean Aurel Dublea, de la Curtea de Apel Iaşi, care a respins contestaţiile formulate de soţii Gheorghe şi Carmen Dorobăţ, precum şi cea a conferenţiarului Dumitru Păduraru. Cei trei au ajuns la Curtea de Apel Iaşi în jurul orei 12.00, şedinţa fiind foarte scurtă. Niciunul dintre ei nu a făcut declaraţii, soţii Dorobăţ având câte un cuvânt de final în care au precizat că îşi doresc să fie cercetaţi în arest la domiciliu. Cei doi au invocat statutul pe care îl au în societate, au pecizat surse juridice.

Surpriza de ieri a venit însă din partea DNA. Procurorii au prezentat o listă de denunţuri semnate de studenţii în ale căror carnete s-au găsit câte o sută de euro, bani cu care aceştia au încercat să îşi cumpere examenul la disciplina „Anestezie Generală“. În denunţurile studenţilor, toate scrise de mână, se preciza că ar fi fost constrânşi psihic să dea acei bani, altminteri nu ar fi putut trece exemenul. Juridic, mutarea este însă bizară întrucât, potrivit Codului Penal, persoanele care oferă mită pot semna denunţuri doar înainte de sesizarea organului de cercetare penală, şi nu după ce acesta s-a sesizat din oficiu, aşa cum s-a întâmplat în dosarul soţilor Dorobăţ. De altfel, în ordonanţele procurorilor emise în acest caz se preciza că aceştia au început urmărirea penală şi pentru infracţiunea de dare de mită, fără a fi însă pus niciun student sub învinuire.

“Respectăm decizia instanţei şi, în perioada care va urma, vom uza de căile procedurale şi vom solicita înlocuirea arestării preventive, măsură pe care o apreciem ca fiind prea aspră şi disproporţionată raportat la întreg contextul faptic, dar şi la persoana clienţilor mei“, ne-a spus Răzvan Cardoneanu, unul dintre avocaţii soţilor Dorobăţ.

În ceea ce îl priveşte pe conferenţiarul Dumitru Păduraru, nici acesta nu a făcut declaraţii în sala de judecată. Avocatul acestuia, Robert Amuntencei, nu a dorit să comenteze soluţia instanţei.