pietricica turism
Florin SINESCU
Florin SINESCU

Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu este urmărit penal în mod oficial de către procurorii Serviciului Teritorial Suceava DNA pentru săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu, în cazul primarului arestat de la Udeşti, au anunţat, miercuri, 4 februarie, procurorii anticorupţie suceveni.

Conform unui comunicat al instituţiei sus-amintite, printr-o ordonanţă din data de 29.01.2015, s-a dispus extinderea urmăririi penale pentru alte infracţiuni în dosarul în care îşi aşteaptă deja în stare de arest trimiterea în judecată primarul suspendat din Udeşti Săvel Viorel Botezatu şi casiera primăriei din localitate, Marinela Borza, pentru infracţiuni de corupţie. În acest context s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de Florin Sinescu (prefectul judeţului Suceava) pentru săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patromonial sau nepatrimonial.

Cele trei capete de acuzare sunt: menţinerea de către Florin Sinescu – prefectul judeţului Suceava a inculpatului Săvel Viorel Botezatu în funcţia de primar al comunei Udeşti, în perioada 01.10.2012 – 04.12.2014, prin nerespectarea şi neaplicarea prevederilor articolului 25. alin. 1 şi 2, art. 26 alin 3 şi art. 29 alin. 3 din Legea 176/2010 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), deşi raportul de integritate al ANI din 11.05.2012 comunicat Prefecturii Suceava a rămas definitiv prin sentinţa civilă a Curţii de Apel Suceava din 1.10.2012 şi au existat mai multe solicitări în acest sens din partea Agenţiei Naţionale de Integritate.

Un al doilea capăt de acuzare vizează exercitarea deficitară şi subiectivă de către Florin Sinescu, în funcţia de prefect al judeţului Suceava, a controlului de legalitate asupra hotărârilor Consiliului local Udeşti prin care s-a concesionat ilegal – fără procedură de achiziţie publică, suprafaţa de 806 hectare din patrimoniul comunei asociaţiei ACAUP OADICI Udeşti, formată la iniţiativa primarului Săvel Viorel Botezatu şi cu complicitatea casierei primăriei Marinela Borza din patri angajaţi ai ai primăriei Udeşti pentru obţinerea ilegală din fonduri europene de la APIA Suceava. Aceste hotărâri au fost folosite de Săvel Viorel Botezatu pentru obţinerea de subvenţii de la APIA – Centrul Judeţean Suceava în numele acestei asociaţii înfiinţată, spun procurorii DNA, în scop infracţional.

Al treilea capăt de acuzare pentru care s-a început urmărirea penală împotriva prefectului Florin Sinescu vizează ingerinţa acestuia în toamna anului 2012 în activitatea APIA – CJ Suceava, în afara cadrului legal şi oficial, urmărind ca scop aprobarea de către funcţionarii APIA a subvenţiilor către Consiliul Local Udeşti în campania 2012, deşi la o verificare a dosarului de subvenţie se putea lesne constata că cererea de subvenţii nu împlinea condiţiile de eligibilitate, “suspectul urmărind şi de această dată favorizarea primarului comunei Udeşti – Săvel Viorel Botezatu.